Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
12/01/2018 | 12:48
Militaire News

“Πληγωμένη” η Μέρκελ από την νέα γερμανική κυβέρνηση” λέει ο Κ.Φίλης

Οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία για τον σχηματισμό κυβέρνησης αφορούν άμεσα την Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά και ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη, καθώς η ΕΕ, μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τραμπ προσπαθεί να αναπτύξει το δικό της βηματισμό, δήλωσε ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Ο ίδιος είπε ότι “η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον Τραμπ στην αμερικανική προεδρία, συμπιέζεται από την μία πλευρά από την Κίνα και τη Ρωσία και από την άλλη από τις ΗΠΑ, που είναι ένας διαφορετικός παίχτης στο διεθνές γίγνεσθαι και συνεπώς η Ευρώπη θέλει να έχει μία δική της περπατησιά και όταν μια χώρα με το εκτόπισμα της Γερμανίας, επί 109 μέρες βρίσκεται σε μία κατάσταση, όπου οι συνομιλίες ήταν πέρα του αναμενόμενου για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Επειδή καλλιεργήθηκαν προσδοκίες για ένα άλλο τύπου συνασπισμό και οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν πει την ήμερα των εκλογών ότι δεν επρόκειτο να μετάσχουν ενός κυβερνητικού συνασπισμού, τα πράγματα διαφοροποιήθηκαν σημαντικά από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017 μέχρι σήμερα. Πίστευα ότι ο Σουλτς θα έκανε πίσω, όσο ξεκαθάριζε το τοπίο και δεν μπορούσαν οι Φιλελεύθεροι με τους Πράσινους και τους Χριστιανοδημοκράτες να συμφωνήσουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης, γιατί οι πιέσεις που ασκήθηκαν και από την επιχειρηματική ελίτ της Γερμανίας και από την ευρωπαϊκή ελίτ ήταν πάρα πολύ μεγάλες ώστε να μην διεξαχθούν νέες εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση θα υπήρχε ο κίνδυνος ανόδου των Ξενοφοβικού Ρατσιστικού Κόμματος, και τα πράγματα θα ήταν πιο δύσκολα”.

Ο κ. Φίλης τόνισε ότι “οι Σοσιαλδημοκράτες παίρνουν ένα μεγάλο ρίσκο γιατί η προηγούμενη συγκυβέρνηση δεν τους ευνόησε, τους έφερε σε ένα ιστορικό χαμηλό τις τελευταίες εκλογές και αυτός είναι ο φόβος τους να μην πέσουν ακόμη χαμηλότερα, όμως επέδειξαν ευθύνη εθνική και ευρωπαϊκή και θα τους κρίνει η ιστορία”.

Όσον αφορά στην καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, ο κ. Φίλης ανέφερε ότι “βγαίνει μάλλον ψαλιδισμένη” από αυτή την διαδικασία, αυτοί που υποστήριζαν ότι οι προηγούμενες εκλογές ήταν οι τελευταίες στις οποίες μπορούσε να κατέλθει με καλές πιθανότητες για να παραμείνει καγκελάριος έχουν μάλλον δίκιο. Η καγκελάριος Μέρκελ βγαίνει “πληγωμένη” από τη διαδικασία και είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει κάποιες πολιτικές που δεν την εκφράζουν απόλυτα”.

Ο ίδιος δήλωσε ότι “υπάρχει μια συναπόφαση των κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης και πρέπει να δούμε την τοποθέτηση των Σοσιαλδημοκρατών για την πολιτική λιτότητα, για την οποία είχαν ασκήσει κριτική στον Σόιμπλε”.

Ο κ. Φίλης κατέληξε ότι “η Γερμανία από μόνη της ως μέγεθος είναι μεσαίου μεγέθους χώρα στην διεθνή πολιτική σκηνή, έχει πολύ ισχυρή οικονομία αλλά δεν έχει την πολιτική φωνή, η Γερμανία μέσα από την Ευρώπη ισχυροποιείται και ισχυροποιεί την Ευρώπη”.

Τη συνέντευξη πήρε η Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου

Επιμέλεια Ολγα Καρβουνιάρη

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης