Υποστηριξε το militaire
Breaking News Αμυντική Βιομηχανία
26/07/2016 | 06:29 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Ν.Πλέσσας:”To 30% των κονδυλίων του προγράμματος P-3 στην ελληνική αμυντική βιομηχανία”

Ν.Πλέσσας:

Από “40 κύματα” πέρασε η απόφαση για την επανεργοποίηση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion. Χρειάστηκαν τρεις υπουργοί Εθνικής Άμυνας και δύο κυβερνήσεις, για να επικυρωθεί μια απόφαση που ήταν τόσο αυτονόητη, όσο ακατανόητη ήταν η απόφαση του 2009, για την καθήλωση των αεροσκαφών.

Η χθεσινή ημέρα στην Τανάγρα και στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ ήταν λογικό να έχει χαρακτήρα εορταστικό.

Ο Αντιπρόεδρος της Lockheed Martin Aeronautics,κ.Ντένης Πλέσσας στην ομιλία του επεσήμανε την σημασία του προγράμματος που όπως είπε “θα επιτρέψει και πάλι στον θρυλικό Ωρίωνα να επιτηρεί, να προστατεύει και να θωρακίζει τις Ελληνικές θάλασσες”.

Ο κ.Πλέσσας επεσήμανε ότι “για να φτάσουμε όμως σήμερα εδώ χρειάστηκαν προσπάθειες ετών τόσο από το ΥΕΘΑ και τους αξιωματικούς του ΠΝ όσο και από πλευράς της Lockheed Martin και φυσικά του Αμερικανικού ναυτικού. Το ΠΝ με απόλυτη διαφάνεια και επαγγελματισμό εξέτασε ενδελεχώς μια πλειάδα εναλλακτικών λύσεων. Εξετάσθηκαν εννέα (9) διαφορετικοί τύποι αεροσκαφών.  Όλες οι άλλες λύσεις απορρίφθηκαν ως υποδεέστερες επιχειρησιακά και τεχνικά, καθόσον όλα αυτά τα αεροσκάφη ήταν σαφώς υποδεέστερης κατηγορίας και δυνατοτήτων, σε σχέση με τα P-3B που διέθετε και επιχειρούσε το ΠΝ πριν την καθήλωσή τους”.

Το πρόγραμμα είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό για την ΕΑΒ και την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Τα στιοχεία που έδωσε ο αντιπρόεδρος της Lockheed Martin Aeronautics ενδεικτικά:

Η εγχώρια αμυντική βιομηχανία θα απορροφήσει περίπου το 30% των συνολικών  κονδυλίων του προγράμματος σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, εξασφαλίζοντας θέσεις εργασίας, τεχνογνωσία ενώ θα της δοθεί η ευκαιρία να εμπλακεί ανταγωνιστικά σε παρόμοιες αναβαθμίσεις αεροσκαφών σε διεθνές επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των εξοπλιστικών προγραμμάτων της προηγούμενης δεκαετίας κανένα άλλο πρόγραμμα δεν είχε αυτή την ανταπόδοση στην εγχώρια βιομηχανία”.

Στην Ελλάδα θα γίνει και η ανάπτυξη του τακτικού επιχειρησιακού συστήματος (mission tactical system) των αεροσκαφών P-3B, από ελληνική εταιρεία,κάτι που όπως είπε ο κ.Πλέσσας  “θα προσδώσει στο ΠΝ την αυτονομία που επιθυμεί και αποτελεί εγγύηση, σε συνδυασμό πάντα με την εμπλοκή της LM, για την μελλοντική υποστήριξη και των αεροσκαφών”.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης