Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα Άποψη Πολιτική
26/04/2016 | 10:00 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Ακίνητη περιουσία ΕΔ: Τα “φιλέτα” θα καταλήξουν πάλι στο ΤΑΙΠΕΔ! Άρθρο Αντιναυάρχου

Ακίνητη περιουσία ΕΔ: Τα

Του Αντιναυάρχου (εα) Νίκου Κρυονερίτη

[email protected]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Μελετώντας το νέο (διαχειριστικό για άλλη μια φορά) σχέδιο νόμου του ΥΠΕΘΑ, αποφάσισα να γράψω λίγες λέξεις για δύο θέματα ουσίας που αποτελούν κόλαφο, το πρώτο για την αριστερά και για  το δεύτερο για το ένστολο προσωπικό.  Τα υπόλοιπα θέματα που εμπεριέχονται στο «πολυνομοσχέδιο» είναι κουρνιαχτός για να θολώνει το γενικό τοπίο.

Στα άρθρα 5 έως 8 θεμελιώνεται αυτό που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ως «χουντικό κατασκεύασμα».  Ουσιαστικά ορίζουμε το στράτευμα ως υποκατάστατο  μιας  διαδικασίας που είναι κοινός τόπος όλων των δημοκρατιών, επειδή θεωρούμε (ίσως όχι άδικα) ότι το Κεντρικό Κράτος, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, αλλά και οι ανάδοχοι των έργων είναι αλλοτριωμένοι.  (Το ίδιο σχεδόν επικαλέστηκε και ο Παπαδόπουλος για τον … γύψο).

Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια βάζουμε και τον απαραίτητο φερετζέ στο άρθρο 5 παρ.1 «υπό την προϋπόθεση ότι η υλοποίησή τους συμβάλλει μεταξύ άλλων στην επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή».

Στα άρθρα 9 έως 16, τεκμηριώνεται η ανικανότητα των Ε.Δ να διαχειριστούν την περιουσία και ορίζεται ενός πολιτικού ανδρός αρχή (πιθανώς και με τον διορισμό φίλου ή συνεργάτη  του ως Διευθυντή του ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ ή ίσως ανθρώπου από το ΤΑΙΠΕΔ). Εξηγούμαι, καθώς πρέπει. Ο πρόσφατος σχετικά νόμος για την συγχώνευση όλων στο ΤΕΘΑ, ναυάγησε. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος στην αξιοποίηση της περιουσίας  από τις Ε.Δ, (τουλάχιστον αυτό συμπεραίνεται από την τροποποίηση του νόμου) και έτσι αλλάζουμε το αφεντικό στις αποφάσεις.

Θεωρώ ως απόλυτη απαξίωση για τους μέχρι σήμερα διαχειριστές της περιουσίας των Ε.Δ. (σε όλες τις βαθμίδες) εάν περάσει κάτι ανάλογο.  Δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούν τόσο εύκολα οι έχοντες τις ανάλογες θέσεις ένστολοι, αυτή την περίεργη μεθόδευση, αν ληφθεί υπόψη ότι δεν τους δίνεται ούτε καν το δικαίωμα στο επίπεδο του ΣΑΓΕ να αποφασίσουν για την περιουσία των Ε.Δ, θέτοντας διοικητικά την διεύθυνση του ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ απευθείας στον ΥΠΕΘΑ και ως πρώτο όργανο εξέτασης το ΣΑΜ (κατά νόμο συμβουλευτικό όργανο του ΥΕΘΑ).

Η ειρωνεία όμως βρίσκεται και στην παραχώρηση της δυνατότητας να εκφράζεται και «απλή γνώμη» από τα Ταμεία των Ε.Δ, πριν την λήψη της απόφασης.

Οι πόροι από τα «φιλέτα» οδεύουν αλλού. Να μην παραπλανεί κανέναν η παράγραφος 13 του άρθρου 11. «Όλα τα λεφτά» ή «το μικρό ΤΑΙΠΕΔ» βρίσκεται στην επόμενη παράγραφο του ίδιου άρθρου, απλά γιατί εκεί είναι τα «φιλέτα».

Είναι άξια παρουσίασης η παράγραφος που ακολουθεί και περιλαμβάνεται στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου, που εμπαίζει απροκάλυπτα όσα από τα πρώην και νυν στελέχη των Ε.Δ, είναι ενήμερα. «Συμπερασματικά, η παρούσα νομοθετική ρύθμιση έχει ως στόχο να διατηρήσει τις ήδη υπάρχουσες δομές διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας των ΕΔ και να παρέμβει ήπια σε αυτές, ενισχύοντάς τες με την προσθήκη μιας νέας οργανωτικής μονάδας, η οποία θα στοχεύει στη βελτιστοποίηση του υπάρχοντος πλαισίου λειτουργίας των Ταμείων και όχι στη ριζική μεταβολή του».

Ήπια παρέμβαση είναι η παντελής αδυναμία επίσημης αντίρρησης από το ένστολο προσωπικό!

Θέλω επίσης να επισημάνω ότι αυτή η περιουσία δόθηκε για κάποιον σκοπό από τους φιλοπάτριδες δωρητές και θα τρίζουν τα κόκκαλα τους με το σχέδιο νόμου.  Θα ήταν εντιμότερο και απέναντι στους δωρητές αλλά και απέναντι στις Ένοπλες Δυνάμεις, να χρησιμοποιηθούν τα έσοδα αποκλειστικά για τον σκοπό που θωρήθηκαν.  Διαφορετικά ας πάρει τα «φιλέτα» το ΤΑΙΠΕΔ, για να αποδειχθεί για άλλη μια φορά ότι η πατρίδα μας βρίσκεται υπό την κατοχή του χρέους, που δημιούργησαν οι πολιτικοί διαχειριστές της μεταπολίτευσης (μηδενός εξαιρουμένου). Απλά να σταματήσει ο εμπαιγμός.

Ας μάθει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, όπως ξέρουμε όλοι εμείς που υπηρετήσαμε και ιδιαίτερα αυτοί που σήμερα υπηρετούν στις Ε.Δ, ότι αν ζητηθεί και εξηγηθεί η ανάγκη της πατρίδας, όχι μόνο το δικαίωμα της διαχείρισης της περιουσίας, αλλά και την ζωή μας προσφέρουμε αγόγγυστα.

Όσο για την αριστερά του ΥΠΕΘΑ, ας ξαπλώσει και από το δεξί πλευρό, έτσι κι αλλιώς με αυτό κυβερνά. 

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης και σεις ηγεσίες των ΕΔ, αν περάσει το σχέδιο νόμου … καληνύχτα σας.

Militaire.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης