Υποστηριξε το militaire
Breaking News Αμυντική Βιομηχανία Απόστρατοι
10/02/2017 | 06:41 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Παραίτηση Χρηστίδη από τα ΕΑΣ: Ναύαρχος πήγε, Ναύαρχος αποχωρεί

Παραίτηση Χρηστίδη από τα ΕΑΣ: Ναύαρχος πήγε, Ναύαρχος αποχωρεί

Η παραίτηση του διευθύνοντα συμβούλου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων αποτελεί πλήγμα το οποίο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι επιπτώσεις θα ΄χει για την εταιρεία. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα ΄ναι θετικές.

Ο Επίτιμος Α/ΓΕΝ Ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης επελέγη γι΄ αυτό ακριβώς που όλοι γνώριζαν ότι ήταν: ένας άνθρωπος που έχει αρχές, βάζει κόκκινες γραμμές και δεν κάνει πίσω απ΄ αυτές. Αυτά του τα χαρακτηριστικά είχαν οδηγήσει στην επιλογή του, γιατί τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα χρειάζονταν κάποιον που θα έπαιρνε γρήγορα απαραίτητα και σκληρά μέτρα για την σωτηρία τους. Ο Χρηστίδης πήγε να αναλάβει τα ΕΑΣ, έχοντας …τύψεις γιατί θεωρούσε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Α/ΓΕΝ είχε κάνει υποχωρήσεις που δεν έπρεπε! Να υπενθυμίσουμε ότι ως εν ενεργεία Α/ΓΕΝ είχε δώσει συνέντευξη στη Real News μιλώντας με εξαιρετικό τρόπο για τις επιπτώσεις των περικοπών στις ΕΔ! Η πολιτική ηγεσία αντί να εκμεταλλευθεί τα όσα είπε στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές…τον αποστράτευσε! Η ΝΔ ποτέ δεν ξέχασε το “χουνέρι” με την συνέντευξη και όσο ήταν διευθύνων σύμβουλος των ΕΑΣ, είχε τον Ναύαρχο διαρκώς στο στόχαστρο. Ο τομεάρχης Άμυνας και Αντιπρόεδρος της ΝΔ  Άδωνις Γεωργιάδης δεν είχε δει θετικά την πορεία Χρηστίδη στα ΕΑΣ και δεν το ΄κρυψε.

Ο Ναύαρχος κατάλαβε γρήγορα ότα στα ΕΑΣ θα έπρεπε να συγκρουστεί με ισχυρά κατεστημένα. Τα οποία μετά από τόσα χρόνια κρίσης έδειχναν να μην έχουν καταλάβει τι συμβαίνει στη χώρα! Ο Χρηστίδης κατάλαβε ακόμη ότι το μεγάλο πρόβλημα της εταιρείας δεν ήταν το οικονομικό, αλλά η νοοτροπία που υπήρχε. Το πρώτο σοκ το έπαθε όταν τόλμησε να απομακρύνει πέντε νομικούς συμβούλους (!) από τα ΕΑΣ. Ακόμη και πρόεδροι κομμάτων της αντιπολίτευσης “έσπασαν” τα τηλέφωνα Καμμένου και Βίτσα για τις “διώξεις”.

Η αδυναμία της κυβέρνησης να δώσει λύσεις σε προβλήματα όπως η έλλειψη ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, ήταν ένα ακόμη σημάδι ότι η διοίκηση των ΕΑΣ ήταν μόνη στην τρικυμμία. Για να είμαστε δίκαιοι ο ΑΝΥΕΘΑ  Δημήτρης Βίτσας έκανε πολλές και μεγάλες προσπάθειες να βοηθήσει και να δώσει λύσεις, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών δεν μπόρεσε σε πολλές περιπτώσεις να επιβληθεί.

Ο Χρηστίδης παρόλα αυτά δεν εγκατέλειψε τη προσπάθεια έχοντας απέναντί του και την αντιπολίτευση. Δεν είχε στο μυαλό του την παραίτηση, μέχρι που διάβασε στο Militaire.gr  ότι σκέφτονται να τον “μεταθέσουν” στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών. Πολλοί θα το θεωρούσαν αναβάθμιση. Ο ίδιος ενοχλήθηκε πρώτα απ΄ όλα, γιατί κανείς δεν του ΄χε πει απολύτως τίποτα! Επιπλέον δεν είδε την ιδέα ως “αναβάθμιση”, αλλά ως τιμητική “αποστρατεία”. Την απόφαση για παραίτηση την έλαβε, γιατί πλέον ένιωσε ότι δεν υπήρχε κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των ΕΑΣ και της πολιτικής ηγεσίας. Θεώρησε ότι το καλύτερο που είχε να κάνει ήταν να παραιτηθεί. Αρκετές φορές αυτούς τους μήνες είχε πει στην πολιτική ηγεσία ότι είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή “να τους διευκολύνει αν το επιθυμούν”.

Ο Ναύαρχος Χρηστίδης κάτι παρέλαβε στα ΕΑΣ και κάτι αφήνει πίσω του.

Τι παρέλαβε μεταξύ άλλων; Έχουμε και λέμε:

  1. 1,2 δις ευρώ για κεφαλοποίηση (χρέη από 2003-2012) το οποίο δόθηκε σε μισθούς εφάπαξ κ.λ.π.
  2. παραλαβή υποχρεώσεων σε τρίτους (ΔΕΗ, δήμους, ΕΝΦΙΑ, εφορία κ.λ.π.) άνω των 60 εκατ. ευρω
  3. παλαιό δάνειο 7εκ. ευρώ, το οποίο “τρέχει” και σήμερα, δεν μπορεί να αποπληρωθεί κι έχει φθάσει στα 10 εκατομμύρια, με επιτόκιο 10,75%
  4. συμφωνία 2013 για κλείσιμο δύο εργοστασίων
  5. στο ταμείο 19 εκατ. ευρώ περίπου
  6. φυσικές απογραφές που δεν είχαν γίνει ποτέ!!
  7. δεν υπήρχε εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας
  8. συμβάσεις ζημιογόνες
  9. ποινικές ρήτρες λόγω μη έγκαιρης παράδοσης
  10. αποκλεισμό από τράπεζες για δάνεια και ενεχυρίαση συμβάσεων
  11. δικαστικές αγωγές από το σύνολο του προσωπικού και από τρίτους
  12. υλοποίηση συνθήκης Οττάβα (καταστροφή ναρκών) μετά το ατύχημα στην Βουλγαρία
  13. σύμβαση Βέλος της  ΠΑ από το 2002 με μεγάλες διαμάχες με τη RAD.
  14. μη ισοσκελισμένους ισολογισμούς

Τι παραδίδει μαζί με τη παραίτησή του;

1. Ρύθμιση σε πολύχρονες δόσεις 35 εκ ευρώ (ΙΚΑ, εφορία, δήμοι κ.λ.π)

2. συμβιβασμό με δόσεις με  τη πλειοψηφία εργαζομένων (75 απο 90) που έχουν κερδίσει τελεσίδικη απόφαση του Άρειου Πάγου για το επίδομα τροφής χωρίς τόκους και με μείωση αρχικού κεφαλαίου. Το κέρδος είναι άνω των 3 εκατ. ευρώ.

3. συμβιβασμός σε φύλαξη από ξένη εταιρεία μετά από δικαστική απόφαση  (χρέος από το 2010) με μείωση αρχικού  κεφαλαίου + τόκους (κέρδος άνω του 1 εκτ. ευρώ)

4. μεταφορά γραμμών παραγωγής στο Λαύριο με ιδία μέσα.

5. ανάκτηση τεχνογνωσίας σε γραμμές παραγωγής καθόσον δεν ελήφθη μέριμνα στην εθελουσία, να μεταθοθεί η τεχνογνωσία

6. από το Νοέμβριο του 2015 η εταιρεία έπρεπε να κλείσει καθόσον δεν υπήρχε κεφάλαιο κίνησης και από το Μάρτιο ούτε ασφαλιστική ούτε φορολογική ενημερότητα. Τελικά δόθηκαν. 

7. μετά από άπειρες συζητήσεις πείστηκε το υπουργείο Οικονομικών για κεφαλοποίηση των χρεών κατά 800 εκατομμύρια.

8. εξασφάλιση 12,3  εκατ. ευρώ σε έργο, από συμβάσεις με χώρες του εξωτερικού.

9. έκδοση του κανονισμού λειτουργίας (δεν υπήρξε ποτέ μετά το 2004).

10. Έκλεισε όπως προβλεπόταν το εργοστάσιο της Ελευσίνας μετά από διάλογο με τους εργαζομενους. Προσπάθησε να εξασφαλίσει την πρόσληψή τους στα ΕΛΠΕ .

11. συνεργασία με Ραϊμένταλ και Ραντ, για εξαγωγή μέσω σε πυρομαχικά που δεν μπορούν να εξάγουν αυτές. Συμμετοχή σε διαγωνισμό στην Ινδία με πολύ καλές προοπτικές.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης