Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα
13/10/2016 | 06:54 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Ο Ψυχρός Πόλεμος στην κορυφή της ατζέντας του ΝΑΤΟ! Τι συζητήθηκε στη Νάπολη

Ο Ψυχρός Πόλεμος στην κορυφή της ατζέντας του ΝΑΤΟ! Τι συζητήθηκε στη Νάπολη

Η δημιουργία ενός συντονιστικού κέντρου συλλογής και αξιολόγησης πληροφοριών στη Νάπολη της Ιταλίας αποφασίστηκε στην Σύνοδο Αρχηγών του ΝΑΤΟ για τη Νότια Πτέρυγα της Συμμαχίας,στην οποία συμμετείχε ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης.Κέντρο στο οποίο θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ αλλά κι απ΄ όσες συνεργάζονται σε επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με το προσφυγικό και την τρομοκρατία.

Τα σημαντικά συμπεράσματα που προκύπτουν είναι δύο:

•Το πρώτο ότι το ΝΑΤΟ μπαίνει ολοταχώς σε μια νέα περίοδο “Ψυχρού Πολέμου” με τη Ρωσία να εξελίσσεται σε απειλή-εμμονή.Λίγες ήταν οι ψύχραιμες φωνές που ακούστηκαν.

Φυσικά προσφυγικό και τρομοκρατία συζητήθηκαν αλλά η Ρωσία φαίνεται ότι θα είναι πλέον σχεδόν μόνιμα στην κορυφή της ατζέντας τέτοιων συναντήσεων.

•Το δεύτερο συμπέρασμα είναι πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε αμυντικό τουλάχιστον επίπεδο διανύουν περίοδο που θυμίζει…μήνα του μέλιτος!

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Αποστολάκης είχε στο περιθώριο της Συνόδου επαφή με τον SACEUR ο οποίος του εξέφρασε για ακόμη μια φορά την ικανοποίησή του για όσα είδε κι άκουσε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα. Ο Α/ΓΕΕΘΑ έχει επίσης “χτίσει” μια εξαιρετικά θετική σχέση και με την Michelle Howard ,η οποία περιλαμβάνεται στις ψύχραιμες φωνές που προαναφέραμε σ΄ ότι έχει να κάνει με τη “ρωσική απειλή”.

Το ερώτημα είναι πόσο θα επωφεληθούμε απ΄ αυτή τη καλή σχέση που υπάρχει.

Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων δεν πήγε στη Σύνοδο.

Η ελληνική πλευρά όταν η συζήτηση ήρθε στην νατοϊκή παρουσία στο Αιγαίο για το προσφυγικό,υποστήριξε τη συνέχιση της αποστολής μέχρι να βρεθεί τουλάχιστον μια μεταβατική λύση.Αν αυτή είναι η περιβόητη ευρωπαϊκή ακτοφυλακή το ΝΑΤΟ θα παραμείνει για πολύ καιρό ακόμη στο Αιγαίο…

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης