Υποστηριξε το militaire
Άποψη
13/12/2017 | 09:01
Militaire News

Ο “φίλος” μου ο Ερντογάν!

Ο

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΤΣΙΛΙΑΝΟΥ*

Ο «φίλος μου» έτσι θα αποκαλώ στο εξής τον ηγέτη της συμμάχου και φίλης στο ΝΑΤΟ χώρας Τουρκίας, τον κύριο Ερντογάν που μας επισκέφτηκε πρόσφατα. Μίλησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών, τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ενώ τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον κλείσαμε ή τον έκλεισαν στο ψυγείο για να μην τον δει «ο φίλος μου» και τα πάρει στο κρανίο.

Η λογική της συζήτησης μέσω της διπλωματικής οδού των εκάστοτε αντιθέσεων μεταξύ δύο χωρών είναι λογικό να προτιμάται για την επίλυση των θεμάτων με ειρηνευτικά μέσα. Όμως οι συνθήκες της παρούσης χρονικής συγκυρίας διπλωματικά δεν ήταν ώριμες από ελληνικής πλευράς για μία τόσο υψηλή συνάντηση κορυφής αφού γνωρίζαμε για τον «φίλο μου» τα ακόλουθα:

• Την απομόνωσή του από τη διεθνή κοινότητα.

•Την λογική που πηγάζει από το χαρακτήρα του, ότι είναι δύσκολο να κρατήσει το στόμα του κλειστό.

• Από τα κηρύγματά του σε τακτά χρονικά διαστήματα, την έμμονή του για την τροποποίηση της συνθήκης της Λωζάνης.

•Τη λογική του για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

•Τη λογική του για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

•Τη λογική του για τις δήθεν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, την υφαλοκρηπίδα κ.λπ.

•Τη λογική του για τη συμφωνία με την ΕΕ για το μεταναστευτικό που μας αφορά άμεσα.

Τι μας είπε και τι έκανε;

• Ότι χρειάζεται νέα επικαιροποίηση η Συνθήκης της Λωζάνης. Μάλιστα, έδωσε διάφορα παιδαριώδη παραδείγματα με ποτήρια μισοάδεια ξεχνώντας συνειδητά τα γεγονότα του 1955, θέλοντας να αιτιολογήσει τα λεγόμενά του.

• Μας τα έψαλε για το Κυπριακό με την αιτιολογία ότι για τη μη λύση του προβλήματος έχουν την ευθύνη για όλα οι Ελληνοκύπριοι.

•Μας τα έψαλε για την επικρατούσα κατάσταση στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, αφού δεν εφαρμόζουμε στους ομοεθνείς του όπως είπε τη Συνθήκη της Λωζάνης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ αυτός εφαρμόζει τα αντίστοιχα στην δική μας μειονότητα.

• Δεν έχει βλέψεις για τα εδάφη μας.

• Δεν ακολούθησε το πρωτόκολλο συμφωνίας της επίσκεψής του τόσο στη συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και στην Κομοτηνή σχετικά με την ανοιχτή ομιλία του.

• Όλα τα ανωτέρω θέματα άνοιξαν πλέον με τον πιο επίσημο τρόπο παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού της χώρας. Συνεπώς, η Τουρκική διπλωματία με την έξυπνη αυτή κίνηση σκοπιμότητας έκανε τουλάχιστον ένα βήμα μπροστά και άνοιξε το παιγνίδι επίσημα για τις επόμενες κινήσεις της που θα τις δούμε στη συνέχεια του έργου.

• Ένα θέμα που πιστεύω ότι πέρασε στα ψιλά γράμματα είναι τι εννοούσε όταν μας είπε: «ότι δεν έχει βλέψεις για τα εδάφη μας». Για τα εδάφη μίλησε συνειδητά και με προσεκτική επιλογή των λέξεων. Όχι ότι δεν ενδιαφέρονται για το θαλάσσιο και εναέριο χώρο του Αιγαίου. Επί αυτού μας είπε ότι έχει μαζί του τον Α/ΓΕΕΘΑ του και το στόμα του στη συνέχεια κλειστό. Ήταν τυχαίο που δεν απάντησε στον Τσίπρα για τους κινδύνους που διατρέχουν οι χειριστές των F-16 αν και γνωρίζει καλά το καθημερινό «ξύλο» στον αέρα που παίζεται στο Αιγαίο.

• Όσον αφορά για το έδαφος φυσικά δεν θα χρειαστεί να παρέμβει δυναμικά, γιατί αυτό θα έρθει μόνο του την κατάλληλη χρονική στιγμή, αν οι κυβερνήσεις μας δεν φροντίσουν εδώ και τώρα με πολύ σοβαρά μέτρα να λύσουν το οξύ δημογραφικό πρόβλημα της περιοχής και παράλληλα να τονωθεί δυναμικά η οικονομία της Θράκης.

• Από την επίσκεψή του στην Κομοτηνή έθιξε τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας, – τους ομοεθνείς του όπως τους αποκάλεσε – που δήθεν παραβιάζονται από τη συνθήκη της Λωζάνης και παράλληλα θέλησε ν’ αναδείξει την ηγετική του μορφή ως προστάτης όλων των μουσουλμάνων της Θράκης και όλου του μουσουλμανικού τόξου εκμεταλλευόμενος τα γεγονότα που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή.

• Για το Κυπριακό μηδέν, αφού για όλα φταίνε οι Ελληνοκύπριοι και συνεπώς «αν θέλετε ελάτε στις συνομιλίες με τους όρους μας να κλείσουμε το θέμα».

•Για το μεταναστευτικό θα περιμένουμε να δούμε αν πράγματι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα ως προς το ρυθμό μεταβολής της ροής των δυστυχισμένων αυτών συνανθρώπων μας.

Από όλο το σκηνικό της επίσκεψης, τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες και βλέποντας μόνο τα βλέμματα του «φίλου μου», της συζύγου του, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Α. Τσίπρα, του Κ. Μητσοτάκη και των άλλων συνοδών, καταλαβαίνω ότι οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν ότι διαφωνούν σχεδόν σε όλα.

Εκτιμώ, ότι το πλέγμα των συζητήσεων έχει αφήσει αρνητική ενέργεια στις δύο πλευρές, παρά τις αντίθετες απόψεις της κυβέρνησης. Το γεγονός αυτό θα επιδράσει αρνητικά στο ήδη τεταμένο κλίμα με αποτέλεσμα λόγω του χαρακτήρα του «φίλου μου» να ενταθεί η παραβατικότητα στο Αιγαίο. Ήδη οι γείτονες έχουν προγραμματίσει να δεσμεύσουν θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου για ασκήσεις του Ναυτικού τους με τις NAVTEX 1307/17, 1308/17, 1309/17, που αν και είναι σε διεθνή ύδατα είναι μία πρώτη αρνητική ένδειξη, αφού πραγματοποιούνται αμέσως μετά των πέρας των διμερών συνομιλιών.

Αυτά συμβαίνουν όταν η ανωριμότητα και ο ερασιτεχνισμός κυριαρχεί της σοβαρότητας και της ρεαλιστικής από τους ειδικούς διαχείρισης των διαφορών μας με την γειτονική Τουρκία.

* Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι υπεύθυνος του Τομέα Άμυνας του Ποταμιού

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης