Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Ο Τόσκας είπε καλή κουβέντα για αστυνομικούς! Τι -επιτέλους- αναγνώρισε

Ο Τόσκας είπε καλή κουβέντα για αστυνομικούς! Τι -επιτέλους- αναγνώρισε

Αναγνώρισε την εξάντληση των αστυνομικών δυνάμεων ο πολιτικός τους προϊστάμενος Νίκος Τόσκας. Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα θυμηθεί να πάρει θέση για όσα έχουν υποστεί και οι “δικοί” του . Οι στρατιωτικοί εν ενεργεία και απόστρατοι. Όσοι πίστεψαν ότι η τοποθέτηση Τόσκα, απόστρατου στρατηγού στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια η ανάληψη κυβερνητικής θέσης θα πρόσθεταν κάτι στις διεκδικήσεις των στρατιωτικών ,διαψεύστηκαν με παταγώδη τρόπο. Μέχρι στιγμής ο Τόσκας δεν δείχνει καθόλου φλύαρος και δραστήριο για τα ζητήματα των στρατιωτικών.

Οι αστυνομικοί ενήργησαν σύμφωνα με το σχέδιο, επέδειξαν αυτοσυγκράτηση, δεν αντιμετώπισαν τους αγρότες ως εχθρούς, επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας στη «Real News», αναφορικά με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών, των οποίων η εμφανής «έλλειψη ενιαίου συντονιστικού κέντρου επέτρεψε ενέργειες είτε ανεξέλεγκτες είτε καθοδηγούμενες από ακροδεξιούς κύκλους», όπως σημειώνει.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναγνωρίζει τη σοβαρότητα του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι αγρότες λόγω της συσσώρευσης των στρεβλώσεων από την «έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού στην αγροτική πολιτική», και «κάποιων υποκινήσεων» αλλά εστιάζει το πρόβλημα «στην κακή αντίληψη της πραγματικότητας περί των ουσιαστικών αναγκών και των προοπτικών της χώρας μας».

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη πρόθεση κάποιων να φέρουν σε αντιπαράθεση την Αστυνομία με τα κινήματα, διευκρινίζει: «Ο ρόλος μας δεν είναι να έρθουμε αντιμέτωποι με ομάδες αλλά να αφήσουμε την κοινωνική εξέλιξη των διαφόρων ομάδων, γιατί τα διάφορα κινήματα και τα διάφορα κόμματα είναι προϊόντα ανάγκης και μόνον τότε επιτυγχάνουν». Άλλωστε, τονίζει, «ο ρόλος της αστυνομίας δεν είναι ούτε πρέπει να είναι ο κυματοθραύστης ή ο καταλύτης πολιτικών εξελίξεων».

Ξεκαθαρίζει ότι στους ρόλους της αστυνομίας δεν περιλαμβάνεται η επίλυση προβλημάτων της κυβέρνησης, λέγοντας: «Προσπαθούμε, με κλίμα ήπιο αλλά και αποφασιστικό, με γραμμές και κανόνες να αναμορφώσουμε την Αστυνομία κάνοντάς την πιο αποτελεσματική και πιο κοντά στον πολίτη, ο οποίος έχοντας «τα προβλήματα της οικονομικής κατάστασης, να μην επιβαρύνεται και με καταστολή όπου δεν χρειάζεται.

Ο κ. Τόσκας εκφράζει συμπάθεια προς τις κινητοποιήσεις των αγροτών, σημειώνοντας ότι παράλληλα απαιτείται και «ρεαλισμός στη σκέψη ως προς τις οικονομικές δυνατότητες» ενώ για την ύπαρξη ή μη ευθυνών και την απόδοσή τους, ο ίδιος αναλαμβάνει όλη την ευθύνη αναφέροντας ότι «απέναντι στην κοινωνία και την κυβέρνηση πολιτικές ευθύνες έχω εγώ».

Αναφερόμενος στη γενικότερη δραστηριότητα των αστυνομικών, ο αναπληρωτής υπουργός επισημαίνει ότι βρίσκονται σε ένταση και συχνά φθάνουν στα όρια της εξάντλησης, «τρέχοντας από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη να αντιμετωπίσουν θέματα τάξης αλλά και τα προσφυγικά προβλήματα στα νησιά, …. με πειθαρχία και σοβαρότητα, χαρακτηριστικά που εκτιμά η κοινωνία».

Τέλος για το «άβατο» των Εξαρχείων και «σημείων της Δ. Αττικής», όπως προσθέτει ο ίδιος, ανακοινώνει ότι σκοπός είναι να μειωθούν οι εστίες έντασης ή παραβατικότητας σε αυτούς τους χώρους, των οποίων η συχνότερη αιτία είναι τα ναρκωτικά (έχουν αποκαλυφθεί ήδη μεγάλες ποσότητες στην Δ. Αττική) και δυστυχώς υπάρχουν και στα Εξάρχεια, όπου στόχευση της αστυνομίας είναι το σπάσιμο αυτής της διασύνδεσης με το μικρό μέρος των αντιεξουσιαστών.

Οι βομβαρδισμοί που εξαπέλυσε χθες η Τουρκία εναντίον κουρδικών περιοχών στη βόρεια Συρία συνεχίζονται σήμερα κατά διαστήματα, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στόχος των βομβαρδισμών είναι μια αεροπορική βάση και άλλες θέσεις που έχουν καταλάβει οι κουρδικές δυνάμεις από τους αντάρτες στη Συρία.

Οι βομβαρδισμοί του τουρκικού πυροβολικού έχουν προκαλέσει από χθες βράδυ τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό επτά στις τάξεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στις οποίες μετέχουν άραβες μαχητές και Κούρδοι της Συρίας με επικεφαλής την πολιτοφυλακή YPG (Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού), σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν. “Οι βομβαρδισμοί εντάθηκαν μετά τα μεσάνυχτα και συνεχίζονται σήμερα κατά διαστήματα, κυρίως σε περιοχές που ελέγχονται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις μεταξύ του στρατιωτικού αεροδρομίου της πόλης Μέναγ και της πόλης Ντέιρ Τζαμάλ”, νοτιότερα.

“Δεκάδες οβίδες του τουρκικού πυροβολικού ερρίφθηκαν σε χωριά γύρω από τις περιοχές Αζάζ και Αφρίν, προκαλώντας υλικές ζημιές”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δημοσιογράφος Μουσταφά ‘Αμπντι που παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στη βόρεια Συρία. Ο ‘Αμπντι πρόσθεσε ότι ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε την πόλη Μέναγ και το στρατιωτικό αεροδρόμιό της, την πόλη Μαλκίγια στο νότιο τμήμα της περιοχής Αζάζ και την πόλη Μαζράα στην περιοχή Αφρίν (δυτικά).

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις είχαν καταφέρει να πάρουν τον έλεγχο πριν από μερικές ημέρες του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Μινίγ έπειτα από σκληρές μάχες με ισλαμιστικές και άλλες οργανώσεις ανταρτών.

Η Τουρκία ζήτησε χθες από τη συριακή κουρδική πολιτοφυλακή YPG να αποχωρήσει από περιοχές που κατέλαβε στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου τις τελευταίες ημέρες.

Η ‘Αγκυρα θεωρεί το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας “τρομοκρατικές” οργανώσεις, στενά συνδεδεμένες με τους κούρδους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στην Τουρκία.

Μάχες μαίνονταν σήμερα μεταξύ κουρδικών δυνάμεων και ανταρτών στα περίχωρα της πόλης Ταλ Ριφάατ, νοτιότερα, μεταξύ Αζάζ και Χαλεπίου.

Η πόλη Ταλ Ριφάατ, η οποία μαζί με τη Μαρέα και Αζάζ είναι το μεγάλο προπύργιο των ανταρτών στην περιοχή του Χαλεπίου, αποτέλεσε στόχο 20 και πλέον ρωσικών αεροπορικών επιδρομών χθες. Οι κυβερνητικές δυνάμεις βρίσκονται άλλωστε μόλις 3 χλμ. από τη νότια πλευρά της πόλης.

Η συριακή κυβέρνηση καταδίκασε σήμερα τους τουρκικούς βομβαρδισμούς που θέτουν στο στόχαστρο από χθες τομείς που ελέγχονται κυρίως από τις κουρδικές δυνάμεις στην επαρχία του Χαλεπιού, στη βόρεια Συρία, καλώντας τα Ηνωμένα Έθνη να δράσουν, σύμφωνα με επίσημα μέσα ενημέρωσης.

“Το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τα επανειλημμένα εγκλήματα και τις επιθέσεις της Τουρκίας εναντίον του συριακού λαού και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας”, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων SANA. Το υπουργείο καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ “να θέσει τέρμα στα εγκλήματα του τουρκικού καθεστώτος”.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε σημερινή του ομιλία στη Φλώρινα σε εκδήλωση για την ομώνυμη μάχη «όπου, από τις 11 έως τις 13 Φλεβάρη του 1949, uπογράμμισε ότι σε αυτήν τη μάχη, μια από τις δυσκολότερες και πολύνεκρες μάχες που έδωσε ο ΔΣΕ, «παρά την ήττα και τις πολύ μεγάλες απώλειες (πάνω από 800 ήταν οι νεκροί και πάνω από 1.000 οι τραυματίες), αναδείχθηκε περίτρανα η ηθική, πολιτική ανωτερότητα και το ακατάβλητο σθένος του ΔΣΕ».

«Μετά το τέλος των επιχειρήσεων, ο αστικός στρατός διέπραξε ένα μεγάλο ανοσιούργημα. Μάζεψε τους νεκρούς μαχητές του ΔΣΕ μαζί με πολλούς τραυματίες και όλους μαζί, ζωντανούς και νεκρούς, τους παράχωσε με μπουλντόζες σε ένα λάκκο που άνοιξε σε χωράφι στη νοτιανατολική πλευρά της πόλης, στην περιοχή Άγιος Γεώργιος, ακριβώς δηλαδή στον χώρο που βρισκόμαστε σήμερα» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Τον χώρο αυτόν αγόρασε το ΚΚΕ το 2009 προκειμένου να ανεγερθεί το μνημείο των ηρωϊκών και τιμημένων νεκρών της Φλώρινας, το οποίο εγκαινιάστηκε σήμερα.

«Το μνημείο είναι έργο του σπουδαίου καλλιτέχνη Μέμου Μακρή του οποίου τα δικαιώματα παραχώρησε η κόρη του Κλειώ Μάκρη. Η κατασκευή και τοποθέτησή του έγινε με την καθοριστική συμβολή συντρόφων και φίλων του ΚΚΕ από την Ουγγαρία. Σημαντική ήταν η οικονομική συμβολή της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ και πολλών αγωνιστών του ΔΣΕ, των απογόνων τους, καθώς και φίλων του Κόμματος, για την εξασφάλιση του χώρου τη διαμόρφωσή του και την ανέγερση του μνημείου που αναδεικνύει τη μεγάλη θυσία των τιμημένων νεκρών μας» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας ευχαριστώντας όλους θερμά για τη συμβολή τους.

«Ο αγώνας του ΔΣΕ ήταν πέρα για πέρα δίκαιος. Αποτέλεσε τη μαζική λαϊκή ένοπλη απάντηση στην αδίστακτη επιχείρηση της αστικής τάξης να υποδουλώσει ή να εξοντώσει το μεγάλο ΕΑΜικό κίνημα, προκειμένου να στερεώσει την αντιλαϊκή της εξουσία. Για να το πετύχει, χρησιμοποίησε κυριολεκτικά όλα τα μέσα με κύριο όπλο τη δολοφονική βία και την ωμή μαζική τρομοκρατία έχοντας την καθοριστική στρατιωτική και οικονομική βοήθεια και στήριξη αρχικά από τον βρετανικό και στη συνέχεια από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό» είπε στη συνέχεια της ομιλίας του.

Αναφέρθηκε στις δολοφονίες, τραυματισμούς, βασανισμούς, λεηλασίες, φυλακίσεις, απόπειρες φόνου και βιασμούς γυναικών εις βάρος του ΚΚΕ και του ΕΑΜικού κινήματος που ακολούθησαν την «απαράδεκτη “Συμφωνία της Βάρκιζας”» και υπογράμμισε ότι «το αμείλικτο δίλημμα για το Κόμμα και το κίνημα ήταν: υποταγή ή ένας νέος ξεσηκωμός. Επέλεξε, έστω με καθυστερήσεις, να βαδίσει τον δρόμο της σύγκρουσης και όχι αυτόν της υποταγής και της ταπείνωσης».

«Οι δύο εντελώς αντίθετοι και εχθρικοί κόσμοι που αναμετρήθηκαν τότε, παραμένουν το ίδιο εχθρικοί και ασυμφιλίωτοι και σήμερα. Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οι νέοι και οι νέες υποφέρουν από την επίθεση διαρκείας σε βάρος των πιο βασικών δικαιωμάτων τους προκειμένου να εξασφαλιστεί η υψηλή κερδοφορία των μονοπωλίων» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προσθέτοντας ότι «με τη στήριξη του εγχώριου κεφαλαίου και της ΕΕ επιχειρεί να ολοκληρώσει τη βρώμικη δουλειά σε βάρος του λαού μας».

Επισήμανε ότι «οι κοινωνικές αντιθέσεις δεν χωράνε στα ιδεολογήματα της δήθεν εθνικής ομοψυχίας», εξέφρασε την βαθιά πίστη του ΚΚΕ στην εργατική τάξη και στις ριζοσπαστικές λαϊκές δυνάμεις και κάλεσε σε ισχυροποίηση της πάλης για αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων και σε αποφασιστική ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ενίσχυση του ΚΚΕ, ώστε να ενισχυθούν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία μια νέας μεγάλης Κοινωνικής Αντικαπιταλιστικής Αντιμονοπωλιακής Συμμαχίας για την εργατική- λαϊκή εξουσία που είναι η μοναδική διέξοδος για τον λαό.

Αναφέρθηκε στους απολογητές του συστήματος που «ξορκίζουν τον εμφύλιο ως κατάρα» με σκοπό τόσο «να δικαιολογήσουν την βαρβαρότητα του καπιταλισμού που οργανώνει και διεξάγει τον καθημερινό εμφύλιο πόλεμο κατά της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων», όσο και να «καταδικάσουν το νόμιμο δικαίωμα των λαών να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους με όλες τις μορφές πάλης που διαθέτουν».

«Ταξικό μίσος δεν υπάρχει ούτε πρέπει να υπάρχει για τα παιδιά της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, για τον λαό, τους Έλληνες και τις Έλληνίδες που επιστρατεύθηκαν και πολέμησαν στον εμφύλιο, αδελφός εναντίον αδελφού, κάτω από τις τάξεις του αστικού στρατού. Το ταξικό μίσος και οι διαχωριστικές γραμμές, δεν στρέφονται ενάντια στον εργαζόμενο λαό, είτε ψήφισαν “δεξιά” είτε “αριστερά”, είτε νοιώθουν έτσι είτε αλλιώς. Ταξικό μίσος υπάρχει και πρέπει να ισχυροποιείται απέναντι σε ένα σύστημα, μια τάξη, ένα κράτος, και τις ιμπεριαλιστικές πολεμοχαρείς λυκοσυμμαχίες τους που ματοκυλάνε τους λαούς» υπογράμμισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χαρακτήρισε «καθαρή συκοφαντία» τον ισχυρισμό ότι το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται για τα άμεσα λαϊκά προβλήματα και παραπέμπει τα πάντα στο μακρινό σοσιαλιστικό μέλλον, τονίζοντας ότι «η σχέση του ΚΚΕ με το λαό οικοδομήθηκε στο γεγονός ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή της πάλης για όλες τις κοινωνικές ανάγκες όπως εκφράζονται σε κάθε ιστορική περίοδο».

«Στην πορεία για τον μεγάλο γιορτασμό των 100 χρόνων του μέλλοντός μας, το 2018, ορκιζόμαστε στη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων ηρώων του λαού μας ότι θα συνεχίσουμε στην ίδια ταξική γραμμή πάλης για το δίκιο του μισθωτού εργάτη, εργαζόμενου και της οικογένειάς του» είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, καταλήγοντας ότι το Κόμμα δεσμεύεται να παλέψει για την υπεράσπιση των αναγκών των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των προσφύγων και μεταναστών, να εντείνει τις πρωτοβουλίες για τον συντονισμό της κομμουνιστικής γραμμής πάλης σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και με όπλο της μαρξιστική μόρφωση, την ιστορική γνώση της ταξικής πάλης και την εμπειρία του αγώνα να συμβάλει «ώστε να απομακρυνθεί από την ιστορική αλήθεια η στάχτη της ταξικής σκοπιμότητας του κεφαλαίου αλλά και της ηττοπαθούς ψευτοαριστερής προσαρμογής σε αυτήν».

Οποιαδήποτε απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να αναπτύξει ειδικές δυνάμεις στη Συρία συνδέεται με μια απόφαση του υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών συνασπισμού που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε σήμερα ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ-Τζουμπέιρ.

“Η ανάπτυξη από το βασίλειο αεροσκαφών στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία είναι μέρος αυτής της εκστρατείας. Η ετοιμότητα του βασιλείου να παράσχει ειδικές δυνάμεις σε οιεσδήποτε χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία συνδέεται με μια απόφαση να έχουμε μία χερσαία συνιστώσα σε αυτόν τον συνασπισμό εναντίον του Ντάες στη Συρία –αυτό τον συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ– άρα η επιλογή του κατάλληλου χρόνου δεν εξαρτάται από εμάς”, δήλωσε ο Τζουμπέιρ σε συνέντευξη Τύπου με τον ελβετό ομόλογό του, Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, στο Ριάντ.

Ο Τζουμπέιρ εκτίμησε επίσης πως η Ρωσία, που έχει επέμβει στη Συρία στο πλευρό των κυβερνητικών στρατευμάτων, θα “αποτύχει να σώσει τον Μπασάρ αλ-Άσαντ”.

Η Συρία “κάλεσε τη Ρωσία η οποία θα αποτύχει να σώσει τον Μπασάρ αλ-Άσαντ”, είπε ο ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας, λέγοντας ότι έχει “αποτύχει” ήδη η αντίστοιχη προσπάθεια του Ιράν, της λιβανικής σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και άλλων φιλοσυριακών πολιτοφυλακών που ήρθαν από το Ιράκ, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Ο σαουδάραβας ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι η Ελβετία θα χειρίζεται στο εξής τις προξενικές υποθέσεις της Σαουδικής Αραβίας στο Ιράν και θα διευκολύνει τους ιρανούς προσκυνητές που επισκέπτονται το βασίλειο, έπειτα από μια διπλωματική διαμάχη ανάμεσα στο Ριάντ και στην Τεχεράνη.

“Η Ελβετία προσφέρθηκε να… αναλάβει τα (προξενικά) συμφέροντα της Σαουδικής Αραβίας στο Ιράν και εμείς στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας το εκτιμάμε και το αποδεχόμαστε αυτό”, είπε ο Τζουμπέιρ στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

Ο σαουδάραβας ΥΠΕΞ είπε, ωστόσο, πως δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει διαμεσολάβηση για την αποκατάσταση των σχέσεων της χώρας του με το Ιράν.

 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα, παρότρυνε την αλβανική πολιτική τάξη να ολοκληρώσει τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη μεταρρύθμιση στο σύστημα της Δικαιοσύνης, που θα καταστήσει αδύνατον σε ατομα με σκοτεινό παρελθόν να εισχωρήσουν στην πολιτική, και θα τιμωρήσει τους διεφθαρμένους πολιτικούς και δημόσιους λειτουργούς.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα περιέγραψε τις σχέσης της χώρας του με την Ουάσινγκτον ως «ειδικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

Ο πρωθυπουργός Ράμα ανέφερε κατά τη διάρκεια δηλώσεων μαζί με τον κ. Κερι, μετά τη συνάντησή τους, ότι «η Αλβανία και οι Αλβανοί είναι ευγνώμονες προς τις ΗΠΑ που έχουν σταθεί στο πλευρό τους».«Η επίσκεψη του γενικού γραμματέα Τζον Κέρι αποτελεί τον καλύτερο τρόπο έναρξης των εορταστικών εκδηλώσεων για την 25η επέτειο από την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Αλβανίας» δήλωσε ο Έντι Ράμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, έφθασε γύρω στις 10:30, ώρα Ελλάδας, στην αλβανική πρωτεύουσα για τρίωρη επίσκεψη.

Τον κ. Κέρι υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο «Μητέρα Τερέζα», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μπουγιάρ Νισάνι.

Μετά τη συνάντηση αυτή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, και με συνοδεία από αέρος στρατιωτικού ελικοπτέρου, έφθασε στο πρωθυπουργικό μέγαρο όπου συνάντησε τον πρωθυπουργό Ράμα.

Στο επίκεντρο τον συνομιλιών ήταν οι εξελίξεις στα Βαλκάνια στο πλαίσιο της καταπολέμησης της θρησκευτικής τρομοκρατίας, το Κόσοβο, το πολυσυζητημένο θέμα τον μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα, και το θέμα της υποδοχής στην Αλβανία 2.000 Ιρανών μουτζαχεντίν της οργάνωσης «Μουτζαχεντίν-ε-Χαλκ», που βρίσκονται στο στρατόπεδο «Ελευθερία» στο Ιράκ και προστατεύονται από τους Αμερικανούς που τους θεωρούν αντιπολίτευση της ιρανικής κυβέρνησης.

Ο Αμερικανός υπΕξ συναντήθηκε επίσης και με τον Αλβανό ομόλογό του Ντίτμιρ Μπουσάτι και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα.

Είναι η πέμπτη επίσκεψη Αμερικανού επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Αλβανία. Ο πρώτος που επισκέφτηκε τα Τίρανα το 1991 ήταν ο Τζέιμς Μπέικερ, ο οποίος ήταν ο πρώτος Αμερικανός αξιωματούχος που βρέθηκε στη χώρα μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Η δεύτερη ήταν το 2000, της Μαντλίν Ολμπράιτ, και η τρίτη το 2003 του Κόλιν Πάουελ, η επίσκεψη του οποίου έθεσε τις βάσεις της μετέπειτα ένταξης της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ.

Την 1η Νοεμβρίου 2012, επισκέφθηκε τα Τίρανα η τότε υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, στο πλαίσιο περιοδείας στα Δυτικά Βαλκάνια, με στόχο την προώθηση δημοκρατικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην περιοχή.

Ορόσημο στις αλβανο- αμερικανικές σχέσεις, όπως χαρακτηρίζεται, είναι η επίσκεψη το 2007 του τότε προέδρου Τζορτζ Μπους, ο οποίος από τα Τίρανα ανακοίνωσε δημόσια τα σχέδια για την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Τη θέση ότι προτιμότερο είναι να υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος παρά κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα σχετικά με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι.

«Ορισμένες χώρες -μέλη της ΕΕ προτρέπουν την ΠΓΔΜ να κλείσει τα σύνορά της με την Ελλάδα. Όμως, όπως συμπεράναμε είναι σημαντικό να συνεχιστεί η διαδικασία της ευρωπαϊκής συνεργασίας σχετικά με το θέμα. Πολύ πιο σημαντικό είναι να έχουμε αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων παρά αυτά να κλείσουν» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, κατά τη επίσκεψή του στα Σκόπια κάλεσε την ΠΓΔΜ «να είναι απολύτως έτοιμη να σταματήσει τους μετανάστες στα σύνορά της με την Ελλάδα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας ανέφερε ακόμη ότι η χώρα του, ως προεδρεύουσα της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνουν συζητήσεις με την Αυστρία, την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ ώστε να βρεθεί μία αποτελεσματική λύση για τη μεταναστευτική κρίση.

Ο κ. Κέντερς, από τα Σκόπια μετέβη στη Γευγελή (κοντά στην ουδέτερη ζώνη με την Ελλάδα) όπου λειτουργεί κέντρο υποδοχής προσφύγων και από εκεί θα συνεχίσει για την Ελλάδα όπου το απόγευμα θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο αμερικανός ομόλογός του Μπαράκ Ομπάμα είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία η οποία επικεντρώθηκε αρχικά στην επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

“Το κεντρικό θέμα της ανταλλαγής απόψεων ήταν η διευθέτηση της κρίσης στη Συρία”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι δύο ηγέτες αποτίμησαν θετικά τα αποτελέσματα των συνομιλιών για τη Συρία που διεξήχθησαν στο Μόναχο στις 11 και 12 Φεβρουαρίου στη συνάντηση της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας και εξέφρασαν τη στήριξή τους στις προσπάθειες για την εφαρμογή εκεχειρίας.

Πούτιν και Ομπάμα συμφώνησαν να εντείνουν τη διπλωματική τους συνεργασία και τις επαφές τους σε άλλους τομείς για τον τερματισμό των εχθροπραξιών μέσα σε μια εβδομάδα και την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολιορκούμενες περιοχές στη Συρία, όπως προβλέπει η διακήρυξη της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης μέσω της εφαρμογής της συμφωνίας του Μινσκ. “Συνομίλησαν για την κατάσταση στην Ουκρανία, πρωτίστως για την εφαρμογή των μέτρων για την επίλυση της κρίσης που συμφωνήθηκαν στο Μινσκ στις 12 Φεβρουαρίου του 2015”, αναφέρει το Κρεμλίνο.

Ο πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι το Κίεβο θα προσπαθήσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, όπως προβλέπονται στη συμφωνία του Μινσκ το συντομότερο δυνατόν, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η καθιέρωση απευθείας διαλόγου με τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες στην ανατολική Ουκρανία, συνταγματική μεταρρύθμιση και τροποποιήσεις του νόμου για το ειδικό καθεστώς στην περιοχή του Ντονμπάς, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Τον Φεβρουάριο του 2015, στο Μινσκ της Λευκορωσίας, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία και Ουκρανία επεξεργάστηκαν μια συμφωνία εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία, η οποία αργότερα υπογράφηκε από το Κίεβο και τους φιλορώσους αντάρτες του Ντονμπάς. Παρά την επίτευξη της συμφωνίας πριν από ένα χρόνο, οι δύο πλευρές επανειλημμένα αναφέρουν παραβιάσεις της συμφωνίας.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επίσης ότι ο πρόεδρος Πούτιν συζήτησε με τον Μπαράκ Ομπάμα για τη σημασία της συγκρότησης ενός ενωμένου μετώπου κατά της τρομοκρατίας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης