Υποστηριξε το militaire

Ο Τραμπ “παίζει” με το F-35 και το F-18 και η Αθήνα ελπίζει να “ρίξει” τις τιμές!

Militaire News

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κάνει άνω κάτω τους δύο κολοσσούς της αμερικανικής αεροναυπηγικής βιομηχανίας. Boeing και Lockheed Martin, παρακολουθούν τις δημόσιες τοποθετήσεις του νέου προέδρου με αγωνία. Η Αθήνα πάλι τις παρακολουθεί με ενδιαφέρον, γιατί πιστεύει ότι από την αναταραχή που προκαλείται, ίσως και να επωφεληθεί!

Πως έχει η κατάσταση;

Μετά από την “έκπτωση” που απαίτησε και πήρε από τη Boeing ο Ντόναλντ Τράμπ, για το πρόγραμμα του νέου Air Force One, έβαλε στο “στόχαστρό του την Lockheed Martin και το κόστος του F-35. Ο Τράμπ είχε γράψε στο twitter ότι το F-35 έχει “ξεφύγει” σ΄ ότι έχει να κάνει με το κόστος του. Η εταιρεία απάντησε ότι ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες περικοπές.

Ο Τράμο επανήλθε με νέο μήνυμα του στο twitter, πηγαίνοντας την υπόθεση ένα βήμα πιιο πέρα. Ανακοίνωσε ότι έχει ζητήσει από την Boeing μια πρόταση για ένα F-18 Super Hornet το οποίο θα μπορούσε να συγκριθεί με το F-35. Ο λόγος; “Τα τεράστια έξοδα και οι υπερβάσεις του κόστους για το F-35”, όπως γράφει.

trump_tweet

Η Ελλάδα ως γνωστόν δεν κρύβει το ενδιαφέρον της για νέο μαχητικό αεροσκάφος. Οι συζητήσεις για το πως η Ελλάδα θα μπορούσε σταδιακά να ενταχθεί στο πρόγραμμα F-35 δεν είναι πλέον μυστικές. Υπάρχουν συζητήσεις και σενάρια. Το tweet τoυ Τράμπ για το “νέο” F-18 δημιουργεί νέες σκέψεις αλλά και ελπίδες ότι ίσως να οδηγήσει σε χαμηλότερη τιμή το πρόγραμμα του F-35.

Όλα αυτά βέβαια έχουν να κάνουν με την επιλογή και τη προμήθεια του επόμενου μαχητικού αεροσκάφους της ΠΑ. Γι΄ αυτή την υπόθεση απαιτείται να βρεθούν χρήματα και η μόνη ορατή πηγή χρηματοδότησης είναι η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια.

Η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή πάντως παραμένει ο εκσυγχρονισμός των F-16 της ΠΑ. Θα επηρεαστεί η διαδικασία από τις “ντρίπλες” του Τραμπ, ανάμεσα σε Boeing και Lockheed Martin; Το κακό είναι ότι για την Ελλάδα, εκτός από χρήμα δεν υπάρχει και χρόνος. Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν γρήγορα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης