Υποστηριξε το militaire
Διεθνή ΤΟΥΡΚΙΑ
11/03/2016 | 09:51 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Ο Ραχόϊ αρνείται να ενημερώσει την Βουλή για τη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ!

Ο Ραχόϊ αρνείται να ενημερώσει την Βουλή για τη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ!

Η ισπανική εφημερίδα Εl Pais αναφέρει ότι ο Υπηρεσιακός πρωθυπουργός  Mariano Rajoy δεν προτίθεται να παρουσιαστεί ενώπιον της Ισπανικής Βουλής ώστε να δώσει εξηγήσεις για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και η οποία έχει προκαλέσει βαθιά ανησυχία στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), αφού αυτή προβλέπει την επιστροφή χιλιάδων Σύρων που φθάνουν στην Ευρώπη για να ξεφύγουν από τον πόλεμο. 

Το άρθρο σχολιάζει ότι η κυβέρνηση αρνείται διότι ως «υπηρεσιακή δεν έχει πολιτικές ευθύνες» αλλά το αίτημα υποστηρίζεται τόσο από το PSOE όσο και από το Ciudadanos και βάσει του κανονισμού της Βουλής μπορεί να συγκληθεί το Σώμα κατόπιν αιτήσεως δύο κομμάτων προκειμένου να συζητηθεί συγκεκριμένο θέμα, κάτι που μπορεί να πιέσει τον Rajoy να το κάνει. Επιπλέον, αναφέρει ο συντάκτης ότι ο νόμος που διέπει την Κοινή Επιτροπή για την ΕΕ προβλέπει «την υποχρέωση της κυβέρνησης να απευθύνεται στη Βουλή, μετά από κάθε ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τακτικό ή έκτακτο για να ενημερώνει και να συζητά με τις κοινοβουλευτικές ομάδες ».

Η κυβέρνηση αποφάσισε να παρουσιαστεί ενώπιον της Βουλής ο Ισπανός Υφυπουργός για την ΕΕ, Fernando Eguidazu, ενώπιον της κοινής Επιτροπής Κοινοβουλίου-Γερουσίας την επόμενη Τετάρτη αλλά όχι για να μιλήσει για τη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας, αλλά για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Μαρτίου. Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι σε αυτήν την περίπτωση ο κ. Rajoy θα παρακολουθήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και μετά θα αναφέρει τα αποτελέσματά του , αλλά κ»υβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση ενώ εκκρεμεί μια ανοιχτή συζήτηση για τα δικαιώματα της υπηρεσιακής κυβέρνησης αφού το Σώμα δεν έχει δώσει ψήφο εμπιστοσύνης επομένως ούτε η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να λογοδοτεί σε αυτό». Στην πραγματικότητα, ο κ. Rajoy δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί ενώπιον της Βουλής για να ενημερώσει για τα αποτελέσματα σχετικά με την τελευταία ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 18 και 19 Φεβρουαρίου στο οποίο συζητήθηκε το επίμαχο θέμα του Brexit και της πιθανής εξόδου του ΗΒ από την ΕΕ. Ο αρθρογράφος θεωρεί ότι «σε αυτό το σημείο υπάρχει ένα παράδοξο αφού η υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία μπορεί νομίμως να διαχειριστεί μόνο διαδικαστικά ζητήματα, έχει την πλήρη ελευθερία με ένα υπουργικό συμβούλιο με πλήρη αρμοδιότητα, το οποίο υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο αλλά το πρόβλημα είναι ότι αυτή η κατάσταση αυτή μπορεί να διαρκέσει ακόμα μερικούς μήνες».

Υπογραμμίζεται επίσης ότι «η ευρωπαϊκή δυναμική δεν περιορίζεται από την προσωρινότητα της κυβέρνησης της Ισπανίας αλλά υποχρεώνει ως προς τη λήψη αποφάσεων οι οποίες περιορίζουν τα κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ σε αυτή την περίπτωση ο ΥΠΕΞ Jose Manuel Garcia-Margallo είχε τη σιωπηρή έγκριση των PSOE και τους C?s για τις παραχωρήσεις προς τον David Cameron κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση της συμφωνίας με την Τουρκία. Αντίθετα η Ομάδα των Σοσιαλιστών παρουσίασε μια πρόταση νόμου για την πολιτική για τους πρόσφυγες και ζήτησε από την κυβέρνηση να «μην υποστηρίξει τη συφμωνία με την Τουρκία και να την επανεξετάσει σε βάθος» .Ο βουλευτής του PSOE Ignacio Sanchez Amor δήλωσε ότι «η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διεθνών υποχρεώσεων δεν μπορεί να υπενοικιάζεται σε καμία χώρα», αναφερόμενος στην Τουρκία. Το σύμφωνο με την Άγκυρα απορρίφθηκε επίσης από το Podemos και τους Ciudadanos.

To άρθρο κλείνοντας καταλήγει ότι η εφαρμογή της συμφωνία με την Τουρκία υποχρεώνει επίσης το Rajoy να αναλάβει δεσμεύσεις για το μέλλον και να αυξήσει τον αριθμό των προσφύγων που προτίθεται να φιλοξενήσει η χώρα (μέχρι στιγμής έχει λάβει μόνο 18 τους 17.000 που προβλέπεται), ιδίως μετά την κατάργηση της θεώρησης (visa) για τους Τούρκους και τον διπλασιασμό του ποσού σε 152,8 εκατ. για την φιλοξενία των Σύριων προσφύγων στο έδαφος της χώρας αυτής.

Militaire.gr

                                                                             

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης