Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα Πολιτική
03/12/2015 | 19:37 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

«Ο προϋπολογισμός αποκαλύπτει τη κρυφή ατζέντα της Κυβέρνησης για περικοπές στις Ένοπλες Δυνάμεις»

«Ο προϋπολογισμός αποκαλύπτει τη κρυφή ατζέντα της Κυβέρνησης για περικοπές  στις Ένοπλες Δυνάμεις»

Την έλλειψη ενός στοιχειώδους σχεδιασμού και εξασφάλισης πιστώσεων για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων ανέδειξε στην τοποθέτηση του,  κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, ο τομεάρχης Άμυνας και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης.
«Ο πραγματικός «λογαριασμός» για τις Ένοπλες Δυνάμεις αναμένεται να είναι πολύ υψηλότερος», σημείωσε, «αφού οι περικοπές ύψους 200 εκ ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2016 υπολείπεται κατά τουλάχιστον 300 εκ. ευρώ σε σχέση με τα όσα υπέγραψε η Κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι».
«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υλοποιήσει καμιά από τις υποσχέσεις που αφειδώς μοίρασε προεκλογικά σχετικά με τη καταβολή του υπολοίπου 50% των μισθών στη βάση της απόφασης του ΣΤΕ, το επίδομα παραμεθορίου, ενώ δεν εξηγεί από ποιους κωδικούς και μέσα από σχέδιο θα προκύψουν οι περικοπές που υπέγραψε στο τρίτο μνημόνιο, κατέληξε.

Τι είπε ο Κεφαλογιάννης:
–        από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων αυτής της Κυβέρνησης έχουν καταγραφεί μια σειρά από εξαγγελίες.
–        Αν θέλουμε να κάνουμε έναν έντιμο υπολογισμό των όσων προβλέπει ο προϋπολογισμός και όχι «αριθμητική του Καραγκιόζη» θα ήταν πιο χρήσιμο να εξακριβώσουμε την αξιοπιστία της Κυβέρνησης  διαβάζοντας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων.
–        Η Κυβέρνηση δεσμεύεται για «μόνιμη μείωση του ανώτατου ορίου για αμυντικές δαπάνες κατά 100 εκ. ευρώ για το 2015 η οποία θα ανέλθει σε ποσοστό 2,2% του ΑΕΠ το 2016 – 400 εκ. ευρώ λέω εγώ- με σειρά στοχευμένων δράσεων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης στους αριθμούς των απασχολουμένων».
–        αντηχούν ακόμη στα αυτιά μου οι δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Αμυνας το περασμένο καλοκαίρι ότι δεν υπογράψει ποτέ απολύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις.
–        Πως αποτυπώνει αυτή τη δεσμευση στον προϋπολογισμό του 2016; Καταρχάς με μια μείωση ως προς τις πιστώσεις κατά 195 εκ. ευρώ για το 2016. Με δεδομένο τώρα ότι για το 2015 υπερβήκατε τον προϋπολογισμό κατά 100 εκ. ευρώ του 2015, δηλαδή δεν τηρήσατε τη δεσμευση σας για μείωση 100 εκ ευρώ,  για το 2016 δεν έχετε καταγράψει επίσημα περικοπές ύψους τουλάχιστον 300 εκ. ευρώ. Άρα ο πραγματικός «λογαριασμός» για τις Ένοπλες Δυνάμεις αναμένεται να είναι πολύ υψηλότερος
–        Δύο είναι λοιπόν τα βασικά συμπεράσματα  από την ανάγνωση των στοιχείων του προϋπολογισμού: Πρώτον  ότι δεν πρόκειται να υλοποιήσετε καμιά από τις υποσχέσεις που μοιράσατε αφειδώς προεκλογικά και μετεκλογικά στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για την καταβολή του υπολοίπου 50% που ενέκρινε το ΣΤΕ. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για την καταβολή του επιδόματος παραμεθορίου για το οποίο δεσμεύτηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός
–        Δεύτερο συμπέρασμα, η Κυβέρνηση  δεν εξηγεί από ποιους κωδικούς και μέσα από ποιο σχέδιο  θα προκύψουν οι περικοπές  που υπέγραψα στο τρίτο μνημόνιο. Να υποθέσω από τα εξοπλιστικά; Πάει η μια εξαγγελία. Να υποθέσω από την απομείωση του στρατεύματος; Πάει και η δεύτερη εξαγγελία. Με ποιο τρόπο; Θα αναδιατάξει τη δομή των δυνάμεων;  Δεν το γνωρίζουμε.  Είναι  προφανές όμως ότι υπάρχει, ότι η Κυβέρνηση έχει μια κρυφή ατζέντα.

 

ΦΩΤΟ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης