Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Ο Πούτιν κυνηγά ότι έχει υψωμένη τουρκική σημαία και θέτει όρους ταπείνωσης στον Ερντογάν

Ο Πούτιν κυνηγά ότι έχει υψωμένη τουρκική σημαία και θέτει όρους ταπείνωσης στον Ερντογάν

Η Μόσχα ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης στην αντιπαράθεση με την Τουρκία ,με τον Πούτιν να θέτει όρους που ο Ερντογάν δεν μπορεί να δεχτεί χωρίς να ταπεινωθεί. Μετά από το επεισόδιο στη Λήμνο με το τουρκικό αλιευτικό, σήμερα είχαμε το δεύτερο επεισόδιο μεταξύ ρωσικού πολεμικού πλοίου και εμπορικού τουρκικού στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα Αντρέι Καρλόφ σε συνέντευξή του στην Τζουμχουριέτ μετέφερε ουσιαστικά τους όρους Πούτιν προς τον Ερντογάν σχετικά με την κατάρριψη του αεροσκάφους Su-24:

“Συγγνώμη ,τιμωρία των δολοφόνων και αποζημίωση” . “Τσάρος” εναντίον “σουλτάνου”.

«Αν οι απαιτήσεις μας δεν ικανοποιηθούν οποιαδήποτε άλλη κίνηση δεν έχει νόημα», είπε ο Καρλόφ.

Οι Ρώσοι ζητούν το κεφάλι του δολοφόνου του Ρώοσου πιλότου Αλπασλάν Τσελίκ.

«Είναι εύκολο να αποκαλυφθεί ο επικεφαλής των ληστών που σκότωσε  τον πιλότο μας, ο οποίος είναι Τούρκος και όχι Σύρος», κατέληξε.

Ο Πούτιν αρνήθηκε ξανά να δει Ερντογάν

Σ΄ αυτό το κλίμα και με τα “θερμά επεισόδια” μεταξύ Ρωσικών πολεμικών πλοίων και εμπορικών και αλιευτικών σκαφών ο Ερντογάν πάει στην Αγία Πετρούπολη αύριο.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνει η συνάντηση ανάμεσα στον Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν . Η διμερής σύνοδος κορυφής ανάμεσα στους προέδρους της Ρωσίας και της Τουρκίας είχε συμφωνηθεί κατά τη σύνοδο της G20 στην Άγκυρα (σ.σ. πριν τα τουρκικά F-16 ρίξουν το ρωσικό Su-24) αλλά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε πως δεν θα γίνει. “Δεν θα γίνει, δεν είναι προγραμματισμένη”, απάντησε ο Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέβασε επικίνδυνα τους τόνους της λεκτικής αντιπαράθεσης των δυο πλευρών. Χαρακτήρισε υπερβολική την αντίδραση του ρωσικού αντιτορπιλικού να ρίξει προειδοποιητικά πυρά κατά τουρκικού αλιευτικού στο Αιγαίο, 13,6 μίλια ανοιχτά της Λήμνου, ενώ κατηγόρησε τη Ρωσία πως… γελοιοποιείται!
Η υπομονή της Τουρκίας με τη Ρωσία “έχει όρια”, είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. “Το δικό μας ήταν μόνο ένα αλιευτικό σκάφος, μου φαίνεται ότι η αντίδραση του πλοίου του ρωσικού πολεμικού ναυτικού ήταν υπερβολική”, σημείωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.
“Η Ρωσία και η Τουρκία θα πρέπει βεβαίως να δημιουργήσουν εκ νέου τις σχέσεις εμπιστοσύνης που είχαν πάντοτε, αλλά η υπομονή μας έχει όρια”, υπογράμμισε.
Αλλά δεν σταμάτησε εκεί ο Τούρκος υπουργός, επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας. Είπε επίσης ότι η Ρωσία έχει ήδη “φέρει τον εαυτό της σε μια γελοία θέση” με τις κατηγορίες που εξέφρασε ο πρόεδρός της Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Τουρκία κατέρριψε το αεροσκάφος της για να προστατεύσει την προμήθεια πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος. “Κανείς δεν το πίστεψε”, σημείωσε.
Επέκρινε δε τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία, λέγοντας ότι αποσκοπεί στην υποστήριξη του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κι όχι στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και των τζιχαντιστών. “Δυστυχώς η Ρωσία δεν βρίσκεται στη Συρία για να πολεμήσει τους τρομοκράτες”, είπε, προσθέτοντας ότι μόνον το 8% των αεροπορικών της επιδρομών έχουν στόχο θέσεις που κατέχουν οι τζιχαντιστές, ενώ το 92% στρέφεται κατά άλλων οργανώσεων που είναι εχθρικές στον Άσαντ.
Οι αεροπορικές επιδρομές δεν επαρκούν για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και είναι απαραίτητα τα χερσαία στρατεύματα, κατέληξε εξάλλου ο Τσαβούσογλου.

Κι άλλα μαχητικά στην Συρία έστειλε η Ρωσία

Η Μόσχα έστειλε άλλα τέσσερα αεροσκάφη Su-34 στην αεροπορική βάση Humaymim στην Λατάκια.

Αυτό προκύπτει από δορυφορικές εικόνες οι οποίες αποκαλύπτουν ότι οι μετασταθμεύσεις των Su-34 έγιναν μετά από την 1η Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες στην αεροπορική βάση Humaymim, βρίσκονται οκτώ Su-34. Από εκεί επιχειρούν τα 11 11 Su-24M τακτικής βομβαρδιστικά (σ.σ το δωδέκατο ήταν αυτό που καταρρίφθηκε), 12 Su-25 , τέσσερα Su-30 πολλαπλού ρόλου μαχητικά, και ένα Il-20M για ηλεκτρονικές πληροφορίες (ELINT) .

Το σημαντικότερο οπλικό σύστημα που έχει όμως αναπτύξει μέχρι στιγμής η Ρωσία στη Συρία είναι οι S-400 με τους οποίους κυριολεκτικά έχει καθηλώσει την τουρκική αεροπορία. Είναι ενδεικτικό ότι από την ημέρα που οι S-400 αναπτύχθηκαν στην Συρία δεν έχει πετάξει…ούτε τουρκικό κουνούπι στην ευρύτερη περιοχή. Και μάλλον ορθά κάνουν οι Τούρκοι που δεν θέλουν να “γράψουν” κι άλλη κατάρριψη αεροσκάφους τους ,μετά απ΄ αυτή του RF-4 από αντιαεροπορικό της Συρίας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης