Υποστηριξε το militaire
ΤΟΥΡΚΙΑ
09/02/2016 | 20:15
Militaire News

Ο ΟΗΕ κάνει έκκληση στην Τουρκία να ανοίξει τα σύνορά της για πρόσφυγες

Ο ΟΗΕ κάνει έκκληση στην Τουρκία να ανοίξει τα σύνορά της για πρόσφυγες

Τα Ηνωμένα Έθνη έκαναν έκκληση σήμερα στην Τουρκία να ανοίξει τα σύνορά της στους δεκάδες χιλιάδες Σύρους που έχουν συγκεντρωθεί στη μεθόριο, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από το Χαλέπι, όπου συνεχίζεται η στρατιωτική εκστρατεία του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εναντίον των ανταρτών.

“Ζητάμε από την Τουρκία να ανοίξει τα σύνορά της για όλους τους πολίτες της Συρίας που φεύγουν και αναζητούν προστασία” είπε ένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Ουίλιαμ Σπίντλερ.

“Κατανοούμε ότι η Τουρκία φιλοξενεί ήδη 2,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες και έχει αναλάβει ένα τεράστιο φορτίο και έχουμε ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει την Τουρκία”, συνέχισε.

Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας προς την Άγκυρα τις τελευταίες ημέρες, το μεθοριακό φυλάκιο του Οντσούπιναρ –το μοναδικό προσβάσιμο σημείο διέλευσης από την επαρχία του Χαλεπιού προς την Τουρκία– παραμένει κλειστό. Κατά συνέπεια, οι εκτοπισμένοι “έχουν παγιδευτεί, εγκατέλειψαν σπίτια και περιουσίες και δεν μπορούν να μπουν στην Τουρκία”, σχολίασε ο Άχμαντ αλ Μοχάμαντ, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF).

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι μόνο τις τελευταίες ημέρες έφυγαν από το Χαλέπι και τα περίχωρά του 31.000 άνθρωποι, εκ των οποίων το 80% είναι γυναίκες και παιδιά. Οι καταυλισμοί όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες στην Τουρκία είναι υπερπλήρεις και “δεν υπάρχουν πλέον αρκετές θέσεις για να υποδεχτούμε όλες τις οικογένειες”, συνέχισε ο Μοχάμαντ.

Η Τουρκία ανοίγει πάντως τη μεθοριακή διάβαση του Οντσούπιναρ για να περνούν οι τραυματίες, οι ασθενείς και τα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, όπως εκείνα του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM) τα οποία ήταν γεμάτα με ρύζι, φακές, λάδι και αλεύρι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης