Υποστηριξε το militaire
Breaking News Αμυντική Βιομηχανία Άποψη Πολιτική
27/05/2016 | 07:00 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Ο “μαγικός κόσμος” των ΑΩ οι πρωταγωνιστές και το “κουκούλωμα”! Γράφει ο Κ.Φράγκος

Ο

Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ…

(Από το Άξιον Εστί, του Ελύτη)

Του Κων. Φράγκου

Αφιέρωμα Β’ προς τον Aναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλο *

Τέσσερα πράγματα στον κόσμο συμφέρει ν’ αναβάλλονται: Η επιστροφή χρεών, η έναρξη πολέμου, ο γάμος και η δίκη

Όττο Μπίσμαρκ

Θα ήταν, όντως, μικροπρέπεια, ίνα μην είπω ανανδρεία,  να κάνει κανείς επίθεση τώρα κατά του Dr. Aντώνη Κάντα, τ. Άρχοντα της ΓΔΕ, λέκτορα – καθηγητή της έδρας Στρατιωτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (**). Υπήρξε το θέμα πληθώρας δημοσιευμάτων, καταγγελιών, ειρωνικών σχολίων για τα έργα και ημέρες του όχι μόνο στους Εξοπλισμούς, αλλά και αλλαχού, και έχει πληρώσει αρκετά. Και με επιστροφή αρπαγέντων από το ΥΕΘΑ και μη επιστροφή της απωλεσθείσης αξιοπρέπειάς του, με προφυλακίσεις. Νομίζω, ότι φθάνει πια όταν σκεφθεί κανείς ότι πάμπολλοι νονοί, πλέον βεβαιωμένοι από τον Dr. Α. Κάντα κυκλοφορούν ελεύθεροι, δημοσιογραφούν, παρουσιάζονται, αδιάντροπα στις τηλεοράσεις, ηγούνται διαφόρων φορέων προβληματισμού και φλερτάρουν αδιάντροπα με την Εξουσία. Το κείμενο, λοιπόν, που ακολουθεί δεν έχει στόχο τον Dr. Κάντα, αν και είναι πρωταγωνιστής του. Αυτά, ως μικρός πρόλογος, αφού προσθέσω σχόλιο της Καθημερινής (06/12/15) και τ’ αποτελέσματα μιας σφυγμομέτρησης (14/03/16).

  • Υπάρχουν δικογραφίες που περιμένουν στα συρτάρια “έτοιμες για εδώλιο” και δεν προσδιορίζονται για εκδίκαση για διάφορους λόγους. Τα παραδείγματα απροσδιορίστων δικών, πολλά και χαρακτηριστικά. Η δίκη για τα ΑΩ των TOR-M1 ή τα δάνεια του Ταχ. Ταμιευτηρίου παραμένουν χωρίς προσδιορισμό.
  • Εννιά στους δέκα Έλληνες πιστεύουν ότι η Δικαιοσύνη δέχεται πιέσεις να μην διερευνήσει σκάνδαλα ή υποθέσεις.

Μια περίεργη προσωπικότης

Όταν ο Ήλιος του πολιτισμού είναι χαμηλά στον ορίζοντα, ακόμα και οι νάνοι ρίχνουν μεγάλες σκιές

Karl Kraus

Φθινόπωρο 1995. Κυβέρνηση του αειμνήστου Ανδρέα Παπανδρέου. Κυβερνήτης η κ. Δήμητρα Λιάνη με στενούς συμβούλους τους κ. Κάρολο Παπούλια, κ. Λούκα Κατσέλη (νυν Αξιωματούχο του ΣΥΡΙΖΑ) και τον κ. Μ. Καρχιμάκη.

Υπουργός Άμυνας ο έτερος αείμνηστος Μάκης Αρσένης, διαπρέψας στον θώκο του ΥΕΘΑ. Έχει περάσει μια 10ετία από την σκανδαλώδη “αγορά του αιώνα” και τα πλούσια Αντισταθμιστικά, που θα έδιναν ώθηση στην Ελληνική Ανάπτυξη και ιδιαίτερα στην Αμυντική Βιομηχανία δεν έχουν φανεί ακόμη. Κάπου χάθηκαν καθ’ οδόν. Χαράς πανηγύρια στα λαμόγια τρωκτικά της εποχής. Παντού ανάσαινες μπόχα σήψης και αποσύνθεσης που τα επόμενα χρόνια έγινε πιο έντονη.

Κάπου διεφάνη ένα πρόγραμμα μηχανογράφησης του ΝΙΜΤΣ.

Το διεκδικούν αρκετά από τα γραφεία ΑΩ (τα λεγόμενα eligible parts) που είχαν στηθεί τότε για νομή και λεηλασία των ΑΩ με βοήθεια, ασφαλώς, υπηρεσιακών παραγόντων.

Ένα απ’ αυτά ήταν η HITEC ΑΕ με Πρόεδρο τον ευγενέστατο, μακαρίτη κι αυτόν, Βλ. Καμπούρογλου, με έδρα Μεσογείων 76. Ο περί ου ο λόγος είχε δικτυωθεί καλά με το κυβερνών κόμμα.

Η μηχανογράφηση θα χρηματοδοτείτο από ΑΩ των Εταιρειών ESL/TRW (MIRAGE)  και MARTIN – MARIETA (F-16).

Από την, πλήρως διεφθαρμένη τότε Κυβέρνηση (οι επόμενες υπήρξαν περισσότερο διεφθαρμένες) υποδείχθηκε στις εταιρείες η HITEC προς πραγματοποίηση των έργων καίτοι ουδεμία σχέση είχε με το αντικείμενο, έναντι ποσού 1,2 δις δρχ. ενώ υπήρχαν εταιρείες όπως π.χ. η Αμερικάνικη SAIC που πρόσφερε ακριβώς τα μισά!

Την 05-03-96 υπογράφηκε η υπ’  αρ. 3/96 σύμβαση ΓΔΕ/ΑΩ και HITEC παράδοσης έργου μετά 20μηνο. Η HITEC λόγω αγνοίας της τεχνικής και βεβαιότητα ότι ουδείς θα την έλεγχε κατασκεύασε μερικά πράγματα, αγνώστου χρησιμότητας, εισέπραξε ένα τεράστιο ποσό και απήλθε.

Το ΥΕΘΑ, πολύ αργότερα, πιεζόμενο από ερωτήσεις βουλευτών απάντησε ότι η HITEC κηρύχτηκε έκπτωτη   με την Φ. 900Α/2869/5007/18-02-02 και ο Καμπούρογλου persona non grata, χωρίς όμως να υποχρεωθεί να επιστρέψει τα τεράστια ποσά που εισέπραξε μη υπαρχουσών ποινικών ρητρών.  Ο συντάξας την σύμβαση τις λησμόνησε!

Εν τω μεταξύ, ο Καμπούρογλου, άνθρωπος της εμπιστοσύνης, πλέον, του ΥΕΘΑ, μυήθηκε στην εκμετάλλευση των ΑΩ και ίδρυσε με τον συνεργάτη του, περιβόητο στον χώρο των εξοπλισμών, FUAF AL ZAYAT, τρεις εταιρείες με εμπλοκή και στην αγορά του κυρίου υλικού Αντιαεροπορικών TOR – MI, τις:

  • DRUMILAN INTERN LTD
  • DRUMILAN OFFSET PROGRAMM
  • DRUMILAN HELLAS

Και μετά;

Αν δεν μπορείς να δεις την αστεία πλευρά των γεγονότων, τότε δεν έχεις καταλάβει τίποτα

Κώστας Μητρόπουλος

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν ν’ αποτελέσουν μία από τις πάμπολλες ιστορίες αθλιότητας των ΑΩ που συνεχίστηκαν επί των ημερών μας, οπότε δεν θα άξιζε ειδικής αναφοράς, ή το λιμπρέτο μιας οπερέτας. Γιατί όμως την εξιστόρησα; Για το happy end. Την εποχή εκείνη στην ΓΔΕ άρχοντες ήταν οι Σμπώκος – Κάντας. Ο Σμπώκος, παραμονές των εκλογών 2000, απεχώρησε για να εκθέσει υποψηφιότητα βουλευτή και γενικός δερβέναγας ήταν ο Dr. Κάντας.

Η τρικέφαλη   DRUMILAN είχε «βαφτισθεί» ανάδοχος των ΑΩ των TORM-I από την κατασκευάστρια ρώσικη εταιρεία (μετά από κυβερνητική παρέμβαση), το ύψος των οποίων ανέρχονταν σε 25.091.957 $ (πραγματική τιμή) και εργαζόταν, πυρετωδώς, για την πραγματοποίηση τους. Μια ωραία πρωία του Απριλίου 2000 ο εντιμότατος κ. Καμπούρογλου, ενδεδυμένος άψογα με λευκό κουστούμι και γραβάτα, με MERCEDES – αντίκα και οδηγό εμφανίστηκε στην ΓΔΕ όπου ο Dr. Α. Κάντας, Γενικός Διευθυντής, τον υποδέχθηκε μετά βαΐων και κλάδων και αφού τον ευχαρίστησε γιατί η εταιρεία του ήταν απόλυτα συνεπής στις υποχρεώσεις της του επέστρεψε την εγγυητική επιστολή (25.091.965 $) συνοδευόμενη με το έγγραφο Φ 95.4/ 473225/24.4.2000.

Εν τω μεταξύ εκείνο που γνώριζαν άπαντες, μέχρι και οι αγριοκόνικλοι του Υμηττού, είναι το γεγονός ότι από τα ΑΩ η DRUMILAN δεν είχε κατασκευάσει ούτε μία βίδα!

Ο Β.Κ. κατευθύνθηκε αμέσως στην Τράπεζα για τα περαιτέρω.

Επρόκειται για την μεγαλύτερη απάτη όλων των εποχών στην ιστορία εξοπλισμών του ΥΕΘΑ.

Κοντολογίς, η ΓΔΕ είχε «λησμονήσει» ότι είχε κηρύξει τον Β.Κ., μόλις προ ολίγων μηνών, persona non grata.

Και αργότερα;

Ο Θεός έδωσεν εις την Υπουργόν κ. Παγκράτην εν στόμα ίνα τρώγει και δύο χείρας ίνα  δωροδοκείται

Εμμμ. Ροΐδης

Η απάτη απεκαλύφθη, βεβαίως, και ταυτόχρονα με το άλλο μεγάλο αγκάθι, δηλαδή την προμήθεια Α/Α TOR-MI από την Ρωσία  τέθηκε υπό την κρίση Εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, υπό τον τραγικό κ. Γιάννη Τραγάκη και με συμμετοχή “αστέρων” που λάμπουν και σήμερα: Βενιζέλος, Λοβέρδος, Καρχιμάκης, Γκιουλέκας, Ζώης, Κεδίκογλου κ.α.

Ας δώσουμε, όμως, τον λόγο στον κ. Γιάννη Τραγάκη, τον Πρόεδρο της ένδοξης αυτής Εξεταστικής Επιτροπής των Πατριωτών (συνέντευξη εφημερίδα ΠΑΡΟΝ 12-01-14):

«Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής του 2005 είχε τεκμηριώσει πλήρως την απιστία, σε βαθμό κακουργήματος, του Άκη Τσοχατζόπουλου για τη διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών, εκατομμυρίων δολαρίων, σε ό, τι αφορά τις συμβάσεις προμήθειας εξοπλιστικών συστημάτων TOR – Μ1 και τις αντίστοιχες συμβάσεις Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων. Είχε εντοπιστεί με ακρίβεια δολαρίου η προμήθεια που είχε κατατεθεί για τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα, ύψους 25.091.957 δολαρίων.

Η διαδρομή του «μαύρου χρήματος» είχε περάσει από τη Ρωσία στην Κύπρο, από την Κύπρο στη Νέα Υόρκη και από τη Νέα Υόρκη στη Ζυρίχη, όπου ζητήθηκε και επιτεύχθηκε το άνοιγμα των λογαριασμών. Είχαμε τεκμηριώσει πλήρως την ανάμειξη για τα TORM1 και τα TQP-37 του Άκη Τσοχατζόπουλου στις μίζες της εταιρείας DRUMILAN, αλλά και του Γιάννου Παπαντωνίου στο πάρτι των προμηθειών στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά δυστυχώς εκεί σταματήσαμε».

Είναι να θαυμάζει κανείς την ειλικρίνεια αυτού του κοινοβουλευτικού άνδρα, μετά 9 χρόνια… Δυστυχώς, εκεί σταματήσαμε(!!!). Ποιοι και πώς τους σταμάτησαν δεν μας είπε κανείς. Γεγονός είναι ότι αθώωσαν πανηγυρικά τους άρπαγες κατηγορούμενους (Βενιζέλος – Λοβέρδος ήταν οι ένθερμοι υποστηρικτές τους. Ο κ. Λοβέρδος μάλιστα κυκλοφόρησε πολυσέλιδη μπροσούρα – λιβανωτό στη σύμβαση του Άκη/30.11.04). Ήταν μέλη του αδελφάτου, της κλεπτομανούς συντεχνίας των πολιτικών. Δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς. Τις υποσχέσεις Καραμανλή περί τιμωρίας λωποδυτών και περί εξόντωσης των νταβατζήδων, τις πήρε ο άνεμος.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Ι. Τραγάκης, προσωπικότητα χειροκροτούμενη από όλες τις πλευρές της Βουλής και την τότε Αριστερά (ΚΚΕ, Συν.Ριζ.Αρ), είχε καταλάβει, μονίμως θέση Αντιπροέδρου της Βουλής και διορίσει, εντελώς συμπτωματικά, τρία μέλη της οικογένειάς του στο Ευαγές αυτό ίδρυμα (πάσα ένσταση δεκτή).

Η συνέχεια, όμως, είναι η πλέον ενδιαφέρουσα. Κάποιοι της Δικαιοσύνης δεν άφησαν την υπόθεση να εξαφανιστεί γιατί η αθώωση από Βουλή αφορούσε πολιτικά πρόσωπα, Για τα μη πολιτικά; Υπήρξε ένας σπουδαίος Δικαστικός Λειτουργός, τότε Αντιεισαγγελέας πρωτοδικών (νυν Εισαγγελέας Εφετών), ο κ. Παν. Αθανασίου ο οποίος είχε αναλάβει την υπόθεση μέσω μεγάλων δυσχερειών. Το πόρισμά του ήταν καταπέλτης αλλά το αγνόησε η Tragakis Co. και η κυβέρνηση του κ. Κων. Καραμανλή.

Η προτελευταία πράξη

  • Η υπόθεση των ΑΩ του TORMI ανατέθηκε στην τότε Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Ελένη Ράικου (νυν Αντ. Εφετών, προϊσταμένη Ομάδας Καταπολέμησης διαφθοράς). Η Αντιεισαγγελέας κατέθεσε το πόρισμά της την 04-03-09, δηλαδή προ επτά (7) ολόκληρων ετών, με το οποίο πρότεινε την παραπομπή για κακουργηματικές πράξεις πλειάδας στελεχών της ΓΔΕ.
  • Με αφορμή καταγγελίες στην εφημερίδα ΠΑΡΟΝ ο τότε βουλευτής του ΛΑΟΣ, τ. πρέσβης, κ. Ιων. Κοραντής υποβάλλει ερώτηση στην Βουλή/ Υπ. Δικαιοσύνης (Υπουργός κ. Καστανίδης) 15377/280411 ζητώντας να πληροφορηθεί την τύχη της δικογραφίας ΑΒΜΩ 2008/54. Ο κ. Υπουργός, ουδόλως θορυβήθηκε γιατί η εκδίκαση ενός φοβερού σκανδάλου καθυστερεί απαντά, δωρικά «Εισήχθη την 04/03/09 στον 3ο Ανακριτή και έκτοτε εκκρεμεί…”  Δεν προβληματίσθηκε που πέρασαν δύο χρόνια… Δεν τον συγκίνησε η ληστεία 25 εκ. … από το Δημοσιο.  Η απάντηση αυτή γέννησε πολλές απορίες.
  • Φεύγουμε από το 2011 και πάμε στο 2012. Υπουργός Δικαιοσύνης ο κ. Μιλ. Παπαϊωάννου. Ο κ. Κοραντής υποβάλλει νέα ερώτηση 4682/19.01.12. Ο Υπουργός απαντά (ΑΠ87/09.02.12): Η ανάκριση διαβιβάσθηκε περαιωμένη στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών την 21.12.11. Η Εισαγγελία μας πληροφόρησε ότι με την 153.262/26.01.12 ο φάκελλος χρεώθηκε σε Εισαγγελική λειτουργό για περαιτέρω επεξεργασία (05.01.12).  Ξανά, κραυγαλέα αβελτηρία για ένα σκάνδαλο που θα προστίθετο στα προηγούμενα του ΠΑΣΟΚ.
  • Σήμερα, έχουν παρέλθει επτά (7) συναπτά έτη από το πόρισμα της κ. Ε. Ράικου και πέντε (5) από την παραλαβή της (περαιωμένης, όπως γράφει ο Υπουργός) δικογραφίας από κάποια κυρία Εισαγγελέα.

Γιατί αυτή η φοβερή καθυστέρηση; Μήπως υπάρχουν σκοτεινές δυνάμεις που μετρούν στο ξέφτισμα της υπόθεσης από τον χρόνο, στην κοντή, ρηχή και θολή μνήμη των Ελλήνων;

  • Κατάφερα, με φίλο δικηγόρο, να πληροφορηθώ ότι υπάρχει ένα βούλευμα (1461/15) του Συμβουλίου Εφετών και η δίκη είναι ΠΡΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ. Πότε;
  • Ερωτηθείς ο Dr. Κάντας γιατί αυτός, ο μετρ των ΑΩ, υπέγραψε αυτό το κατάπτυστο έγγραφο περί πραγματοποίησης των ΑΩ – TORMI απάντησε ότι υπήρξε θύμα των υφισταμένων του που τον εξαπάτησαν!!!

Μικρός Επίλογος

1. Την αναφερομένη εποχή ΥΕΘΑ – ΓΔΕ ήταν, απολύτως διαβρωμένα με υπηρεσίες διάτρητες και αλαζονικές αλλά παράλληλα παρατηρούμε και μια ψυχογενή αναλγησία και αδιαφορία του Πρωθυπουργού που ενώ γνώριζε τα πάντα εκώφευε.! Σήμερα κριτικάρει τα πάντα και κουνάει το δάχτυλο!

2. Είναι σαφές, σαφέστατο, ότι ο Dr Κάντας δεν ενήργησε αυτοβούλως. Δεν ήταν δυνατόν να προβεί σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης στηριζόμενος σε εισήγηση υφισταμένων. Γνώριζε, προσωπικά, πολύ καλά την υπόθεση. Έλαβε εντολή άνωθεν όσο προκλητικό κι αν ήταν το χρυσίον – μίζα. Ήταν ο άνθρωπος που εκτελούσε εντολές. Επιμένοντας ότι εξαπατήθηκε, απλά, αυτοεκτίθεται ως βλαξ ενώ δεν είναι.

3. Οι υφιστάμενοι του, έμπειρα στελέχη, αποκλείεται να έστησαν παγίδα στον παντογνώστη Κάντα. Έλαβαν και αυτοί εντολές. Αναμφίβολα, όμως, η μίζα ήταν πολύ μεγάλη αφού από την προανάκριση προέκυψε ότι ο τελευταίος τροχός του “μηχανισμού”, Άνχης ΓΔ παραδέχτηκε ότι έλαβε από τον Αλ Ζαγιάντ 300.000$.

4. Η υπόθεση Καμπούρογλου αναδύθηκε τελευταία ξανά γιατί ο μακαρίτης περιλαμβάνεται στα Panama papers, όπως πληθώρα άλλων ευγενών Ελλήνων.

Τελειώνω με απόσπασμα ενός συγκλονιστικού κειμένου του κ. Χρ. Γιανναρά στην Καθημερινή (15-05-16).

Μοιάζει να είναι κανόνας στην ανθρώπινη Ιστορία: Δεν υπάρχει περίπτωση κοινωνίας που ανέκαμψε από παρακμιακό λήθαργο και διαλυτικό εκπεσμό, χωρίς να λειτουργήσει η ΝΕΜΕΣΙΣ. Μόνο στην Ελλάδα, σαράντα δύο χρόνια τώρα, με κωμικά νομικά κατασκευάσματα, (βουλευτική ασυλία, Σύνταγμα και κρύβουμε κάτω από το χαλί ακόμη και την ανενδοίαστη διαπλοκή της πολιτικής με τον υπόκοσμο. Άνθρωποι που εγκλημάτησαν εν ψυχρώ και κατ’ εξακολούθησιν, διατηρούν κεντρικές θέσεις στο πολιτικό σύστημα και προκαλούν με τις δημόσιες θρασύτατες εμφανίσεις τους και την ιταμότητα να κουνάνε το δάχτυλο επιπλήττοντας τον ελληνικό λαό που διέκοψε το ηδονικό τους φαγοπότι. (SIC) (ΣΣ Τους αναγνωρίζετε εύκολα.)

*Είναι το δεύτερο αφιέρωμα στον κ.Παπαγγελόπουλο. Το πρώτο αφορούσε καταγγελία μου περί άρνησης της Γ. Γραμματέως Κυβέρνησης / ΚΥΣΕΑ να μου δοθεί αντίγραφο απόφασης ΚΥΣΕΑ για “περίεργη” υπόθεση εξοπλισμών. Το κείμενο μου (OMERTA και από Αριστερά) παραδόθηκε στα Γραφεία του κ. Υπουργού (15.03.16 / ΑΠ 623). Έκτοτε προσδοκώ υπουργική ενέργεια. Η σιωπή απάδει στο ήθος του κ. Υπουργού.

** Ήταν η εποχή που ο κ. Τσοχατζόπουλος, κυρίαρχος στο Κόμμα και Κυβέρνηση, έχριζε όχι μόνο επίκουρους αλλά… Αρχιεπισκόπους! Τον κ. Ι. Σμπώκο, που δεν μπορούσε να διακρίνει τη διαφορά ιστιοπλοϊκού – υποβρυχίου ως Άρχοντα των Εξοπλισμών, τον κ. Α. Κοτσακά, εργολάβο οικοδομών, ως Πρόεδρο του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (τώρα είναι Επιτελάρχης του ΣΥΡΙΖΑ), τον κ. Γ. Δασκαλάκη συνδικαλιστή – λογιστή ως Πρόεδρο Γενικής Τράπεζας κ.α. Υπό τα όμματα του θλιβερού κ. Σημίτη.   

Militaire.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης