Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα Αμυντική Βιομηχανία ΥΠΕΘΑ
28/05/2016 | 07:01 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Ο Καμμένος σκέφτεται να πουλήσει τα ελικόπτερα NH 90! Τα προβλήματα και τα ερωτήματα

Ο Καμμένος σκέφτεται να πουλήσει τα ελικόπτερα NH 90! Τα προβλήματα και τα ερωτήματα

Τα ελικόπτερα NH 90 προς πώληση! Σύμφωνα με πληροφορίες του Militaire.gr  την προηγούμενη εβδομάδα ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος σε σύσκεψη με αρμόδιους παράγοντες του ΓΕΣ και της ΓΔΑΕΕ, ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να πουληθούν τα ελικόπτερα NH-90.

Τα ελικόπτερα που ακόμη δεν έχουν παραληφθεί στο σύνολό τους συμπεριλαμβάνονται στα εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία ο Π.Καμμένος θεωρεί “προβληματικά”. Έχει πολλές φορές αναφερθεί και από το βήμα της Βουλής στο ζήτημα αυτό, παρουσιάζοντας την σύμβαση ως σκανδαλώδη. Είναι επίσης κοινό μυστικό ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους αποστρατεύθηκε ο Στρατηγός Μανωλάς από τη θέση του Α/ΓΕΣ ήταν το γεγονός ότι υποστήριζε πως τα ελικόπτερα έπρεπε να παραληφθούν και στη συνέχεια να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την απόδοση ευθυνών σχετικά με τα κακώς κείμενα της σύμβασης. Ο ΥΕΘΑ δεν δεχόταν αυτή την άποψη και η διαφωνία ήταν μία από τις αφορμές για να υπάρξει ψύχρανση των σχέσεων μεταξύ ΥΕΘΑ και Α/ΓΕΣ.

Το θέμα είναι πως η πώληση των ελικοπτέρων είναι εξίσου προβληματική με την ολοκλήρωση των παραλαβών τους! Τι ενοούμε.

•Τα NH 90 ως ιπτάμενο μέσο, παρά τα όποια προβλήματα έχουν παρουσιάσει θεωρούνται αξιόπιστα για τις επιχειρησιακές ανάγκες του στρατού.

•Αν πουληθούν τα ελικόπτερα δημιουργείται σημαντικό κενό στους σχεδιασμούς του στρατού που έχουν να κάνουν με τις αερομεταφορές προσωπικού. Ακόμη και με την παραλαβή όλων των ελικοπτέρων NH 90 οι ανάγκες δεν καλύπτονται όπως λένε πηγές του ΓΕΣ.

•Η ηγεσία του ΓΕΣ τι άποψη έχει για την πιθανότητα πώλησης των NH 90;

•Το όποιο οικονομικό όφελος από τη πώληση των ελικοπτέρων NH 90 θα δαπανηθεί για την αντικατάσταση με άλλο τύπο ελικοπτέρου κανούργιου ή μεταχειρισμένου; Ή μήπως τα χρήματα θα καλύψουν άλλες ανάγκες που θα έχουν σχέση με το προσωπικό;

•Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος έχει τη σύμφωνη γνώμη του κυβερνητικού του εταίρου, δηλαδή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ή θα ζητήσει πράσινο φως μόλις έχει τελικές εισηγήσεις για την πώληση των ελικοπτέρων.

Αυτά είνα μερικά από τα ερωτήματα που προκύπτουν. Προφανώς και η σύμβαση των ελικοπτέρων NH 90 πρέπει να “ξεψαχνιστεί” εφόσον υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν είναι σωστή και δημιουργεί υποψίες. Αυτό όμως δεν πρέπει να οδηγήσει σε ακόμη πιο ακραίες καταστάσεις. Το πρωταρχικό που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι να μην υπάρχουν μακροχρόνια επιχειρησιακά κενά σε κρίσιμους τομείς για τον ΣΞ. Οι αερομεταφορές είναι ένας απ’αυτούς. Το να πουλήσουμε ελικόπτερα χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει εναλλακτική λύση θα προκαλέσει πολύ περισσότερα και μεγαλύτερα προβλήματα απ’αυτά που υποτίθεται ότι θέλουμε να λύσουμε. Από την άλλη η δικαστική και νομική διερεύνηση αυτών των υποθέσεων είναι δεδομένο ότι θα πάρει χρόνο.

Militaire.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης