Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Ο Θεοχάρης δεν είναι μόνος! Τι πιστεύουν οι πολιτικοί για τις ΕΔ και οι ευθύνες των ηγεσιών

Ο Θεοχάρης δεν είναι μόνος! Τι πιστεύουν οι πολιτικοί για τις ΕΔ και οι ευθύνες των ηγεσιών

Ο κ.Χάρης Θεοχάρης ,πρώην στέλεχος της Lehman Brothers,πρώην γενικός γραμματέας εσόδων ,πρώην βουλευτής του Ποταμιού και νυν ανεξάρτητος βουλευτής αναφέρει στο βιογραφικό του πολλά απ΄ όσα έχει κάνει στη ζωή του που ξεκίνησε το 1970. Δεν αναφέρει πουθενά ότι είναι υιός στρατιωτικού. Ο κ.Θεοχάρης στη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή είπε αυτό που δυστυχώς πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία των 300 της σημερινής Βουλής: ότι οι στρατιωτικοί είναι δεδομένη “κομματική πελατεία”!

Γιατί το πιστεύουν αυτό οι πολιτικοί; Η ευθύνη δεν ανήκει σ΄ όλους τους στρατιωτικούς. Ανήκει στην συντριπτική πλειοψηφία των ηγεσιών τους σ΄όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Με εξαιρέσεις λίγες όπως ο Δεμέστιχας,ο Αντωνιάδης,ο Ζιαζιάς,ο Χρηστίδης,ο Μανωλάς,ο Γκίνης ,οι Αρχηγοί αλλά και οι περισσότεροι από τους αξιωματικούς που υπηρέτησαν στις ανώτατες θέσεις της ηγεσίας των ΕΔ,έδωσαν το δικαίωμα στους πολιτικούς να “χτίσουν” τη πεποίθηση ότι τους “έχουν στο χέρι”. Οι εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών έχουν καταρρίψει αυτές τις πεποιθήσεις των 300. Οι στρατιωτικοί όπως όλοι οι ψηφοφόροι ,ψήφισαν ότι νόμιζαν καλύτερο,μετακινήθηκαν από το ένα κόμμα στο άλλο,ελπίζοντας ότι αυτό που ψήφιζαν θα φέρει κάτι καλύτερο για τη χώρα. Όπως όλοι οι υπόλοιποι απογοητεύθηκαν,αλλά πάντως απέδειξαν ότι τη ψήφο τους δεν την έχει κανένας στο “τσεπάκι” του.

Όμως αυτό το απλό που δεν έχει ακόμη καταλάβει ο κ.Θεοχάρης και οι υπόλοιποι βουλευτές που έχουν την ίδια άποψη δεν είναι  για περισσότερη συζήτηση. Αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει και να μας προβληματίσει ξανά είναι η γνώμη που έχει το πολιτικό μας κατεστημένο για έναν από τους βασικούς πυλώνες λειτουργίας ενός κράτους: τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στην Ελλάδα όπως αποδείχτηκε και με το προσφυγικό οι ΕΔ είναι ο βασικός μηχανισμός λειτουργίας του. Αλλά αυτό διαφεύγει από τον κ.Θεοχάρη ο οποίος είναι γνωστός -μαζί με πολλούς άλλους- για οτιδήποτε έχει σχέση με το κράτος. Οι περισσότεροι πολιτικοί μας και πολλοί απ΄  αυτούς που πέρασαν από κυβερνητικές θέσεις, πίστευαν και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι ΕΔ αποτελούν μια “μαύρη τρύπα” για τα οικονομικά της χώρας! Κι όταν στριμωχθούν αμέσως σπεύδουν να προτείνουν “κόψτε λεφτά από την Άμυνα”. Χρήματα από τις ΕΔ έχουν αρχίσει να κόβουν αφειδώς οι πολιτικοί πολύ πριν η κρίση μας έρθει. Από το 2004 και μετά το “τσεκούρωμα” που έχει πέσει στα κονδύλια για την Άμυνα είναι απίστευτο. Κι έχει αποδειχτεί και καταστροφικό.

Στα χρόνια της κρίσης η άποψη που ήθελε τις ΕΔ να αποτελούν …βάρος για τη χώρα απέκτησε και τους θεωρητικούς της με πρώτο και καλύτερο το Θεόδωρο Πάγκαλο που μίλησε με μεγάλη ευκολία περί “αντιπαραγωγικών” . Άποψη που αρκετοί συνοδοιπόροι του στην πολιτική έσπευσαν να χειροκροτήσουν . Δυστυχώς την ίδια περίοδο στην στρατιωτική ηγεσία των ΕΔ δεν βρέθηκαν άνθρωποι ικανοί να αντικρούσουν αυτές τις αθλιότητες. Όσοι το έκαναν βρέθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες εκτός στρατεύματος…Το πολιτικό σύστημα της χώρας αρνείται να καταλάβει ότι το παραγόμενο προϊόν της ασφάλειας είναι ανεκτίμητης αξίας. Και η κυβέρνηση δεν μπορεί να πιστέψει ότι όσες…αξιολογήσεις κι αν πετύχει,αν αποτύχει στην αξιολόγηση του χειρισμού κρίσεων σαν κι αυτή που βιώνουμε αυτή τη περίοδο στο Αιγαίο θα αποτύχει.

Κάπως έτσι έχουμε βρεθεί ξανά στη δυσάρεστη κατάσταση να συζητάμε αν θα πρέπει να γίνουν κι άλλες περικοπές στις ΕΔ. Δυστυχώς δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τις αποφύγουμε. Κι αυτό γιατί δεν βλέπουμε από κανέναν, πολιτικό ή στρατιωτικό ,τη διάθεση να πει επιτέλους ένα όχι . Αντιθέτως κυριαρχούν οι απόψεις τύπου Χάρη Θαοχάρη.

Militaire.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης