Υποστηριξε το militaire
ΤΟΥΡΚΙΑ
30/05/2016 | 09:24 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Ο Ερντογάν “σβήνει” τον Κεμάλ και λατρεύει τον Πορθητή που έψελνε το Πάτερ Ημών!

Ο Ερντογάν

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Ο σουλτάνος ξεπέρασε τον εαυτό του.  Οργάνωσε μια μεγάλη φιέστα για να γιορτάσει την επέτειο της  Αλώσεως.  Η προσφορά θεάματος στα πλήθη είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των δικτατόρων.

Για τη φιέστα του κινητοποιήθηκαν  9.000 Αστυνομικοί, 5 ελικόπτερα, 1 φρεγάτα, 1 υποβρύχιο και 3 ταχύπλοα του Λιμενικού.  Στο τόπο της εκδήλωσης είχαν ακροβολιστεί 40 άριστοι σκοπευτές. Οι πολίτες που ήθελαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση περνούσαν από τρεις διαδοχικούς ελέγχους….

Μπορεί ο Πρόεδρος να ήθελε να τιμήσει τον Πορθητή αλλά ξέχασε κάποια βασικά στοιχεία για την προσωπικότητα και την ιστορία του. Ο Πορθητής σύμφωνα με τους βιογράφους του δεν ήταν φανατικά θρησκευόμενος. Θαύμαζε το δυτικό πολιτισμό. Ήταν φιλότεχνος , γνώριζε την ελληνική γλώσσα και έψελνε το Πάτερ Ημών που του είχε μάθει η Σέρβα πριγκίπισσα Μάρα Δέσποινα που για κάποιους ιστορικούς  ήταν η μητέρα του ενώ για  άλλους θετή του μητέρα.

Ο συγγραφέας Νεντίμ Γκιουρσέλ στο έργο του Boğazkesen υποστηρίζει ότι είχε αδυναμία στα νεαρά αγόρια.

Η ιδέα ότι ο Πορθητής είχε ασπαστεί τον Χριστιανισμό απασχολεί ακόμα και σήμερα την τουρκική κοινή γνώμη. Το περιοδικό Ακτουέλ (19/12/1991) δημοσίευσε άρθρο με τίτλο “Μήπως ο Φατίχ ήταν Χριστιανός;”

Στο κείμενο αναφέρεται ότι με εντολή του  Αμπντουλχαμίτ Β΄ άνοιξε ο τάφος του Μεχμέτ  που βρίσκεται δίπλα στο τέμενος  Φατίχ στην Πόλη, για να δουν μην είχε υποστεί καμία ζημιά από βλάβη του αγωγού ύδρευσης που προκάλεσε μεγάλη πλημμύρα στην περιοχή. Πρέπει να τονίσουμε ότι το τέμενος που φέρει το όνομα του Πορθητή κτίστηκε πάνω στα ερείπια του ιερού ναού των Δώδεκα Αποστόλων, στα θεμέλια του οποίου ενταφίαζαν τους βυζαντινούς αυτοκράτορες. Όταν άνοιξαν τον τάφο βρήκαν σε βάθος τριών μέτρων μια σιδερένια καταπακτή, από όπου μια πέτρινη σκάλα οδηγούσε στην υπόγεια αίθουσα της βυζαντινής εκκλησίας. Εκεί βρέθηκε μαρμάρινος τάφος, στον οποίο βρισκόταν το ταριχευμένο σώμα του Μεχμέτ Β΄, ολόιδιο με το πορτρέτο που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Μπελίνι.  Ο Αμπντουλχαμίτ πανικοβλήθηκε κι έδωσε εντολή να μην ανοίξει ποτέ ξανά ο τάφος . Ο Πορθητής θέλησε να ενταφιαστεί στο υπόγειο του ιερού ναού των Δώδεκα Αποστόλων , δίπλα στους βυζαντινούς αυτοκράτορες.

Ο Ερντογάν κατάργησε όλες τις εθνικές εορτές που καθιέρωσε ο Κεμάλ. Αντ΄ αυτού  τιμά τον Πορθητή. Μήπως πρέπει να διαβάσει καλύτερα την ιστορία των προγόνων του;

Militaire.gr

[ads]

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης