Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Ο Ερντογάν παίρνει κεφάλια και το τιμόνι της τουρκικής διπλωματίας στα χέρια του

Ο Ερντογάν παίρνει κεφάλια και το τιμόνι της τουρκικής διπλωματίας στα χέρια του

Γράφει ο ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ

Είναι ευρέως γνωστό πως η σχέση των δύο μεγαλυτέρων πολιτικών αντρών της Τουρκίας, ERDOGAN και DAVUTOGLU, ουδέποτε έδειξαν να βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο. Τουλάχιστον αυτό δε μπόρεσε να γίνει, κυρίως λόγω της μεγαλομανίας και του συγκεντρωτισμού εξουσιών του Τούρκου Προέδρου. Η αφορμή δόθηκε μετά τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποίησε ο πρώην Τούρκος Π/Θ στην Ε.Ε. για τη συγκράτηση του μεταναστευτικού ρεύματος στα παράλια της χώρας και κυρίως για τα ανταλλάγματα που αιτήθηκε και κέρδισε από τις Βρυξέλλες. Ωστόσο τα ανταλλάγματα αυτά ενδιέφεραν τον Τούρκο Πρόεδρο από λίγο έως και καθόλου, αφού επιθυμούσε να διαχειριστεί το εν λόγω διπλωματικό χαρτί με διαφορετικό τρόπο.

Ο DAVUTOGLU δεν ήταν ο μοναδικός ο οποίος πλήρωσε τη διαχείριση του θέματος. Ο πρώην ΥΦΥΠΕΞ της Τουρκίας F. SINIRLIOGLU φαίνεται πως θα απομακρυνθεί από τα πολιτικά θέματα της Τουρκίας και την επιρροή των εξελίξεων στην εξωτερική πολιτική, παρά τη βαθιά εμπειρία του ως ΥΦΥΠΕΞ, αλλά και Γεν. Γραμματέας του ΥΠΕΞ παλαιότερα. Ο λόγος; Μα φυσικά οι στενότατες σχέσεις που διαθέτει με τον πρώην Π/Θ από την εποχή που εκείνος ήταν ΥΠΕΞ της χώρας. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι αποτελούσε πρόταση του DAVUTOGLU για τη θέση του ΥΦΥΠΕΞ και ότι και οι δύο έχουν αποφοιτήσει από το λύκειο Αρρένων Κων/πολης, το οποίο μπορεί να συγκριθεί με τη Γερμανική Σχολή Αθηνών.

Ο τρόπος που απομακρύνεται ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ από την τουρκική πολιτική είναι η χρήση του στο εξωτερικό και μάλιστα σε μία φαινομενικά περίοπτη θέση. Τέτοια θέση είναι η εκπροσώπηση της χώρας στα Η.Ε. σε ένα σημείο δηλαδή που θα αποτελεί φερέφωνο της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας, χωρίς να μπορεί να επηρεάσει, εφόσον δεν επιθυμεί να έρθει σε απευθείας σύγκρουση με τον ERDOGAN, τα δρώμενα. Η τοποθέτησή του μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να γίνει μόλις λυθεί το θέμα με το Ισραήλ, όπως τουλάχιστον φέρεται να έχει πει ο Τούρκος Πρόεδρος. Όσο για την εξωτερική πολιτική της χώρας, η οποία έχει δεχτεί τις ενέργειες εκκαθάρισης του Τούρκου Προέδρου, αναμένεται να εξασκείται αποκλειστικά από αυτόν, ως μοναδικό εκφραστή των δικαιωμάτων και θέσεων της Άγκυρας.

Ένα έτερο κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο έχει χάσει την εμπιστοσύνη και στήριξη του ERDOGAN, είναι ο Διοικητής της ΜΙΤ, H. FIDAN, ο οποίος είχε ενοχλήσει με την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Μπορεί ο FIDAN να υπαναχώρησε σε αυτή την απόφαση, ωστόσο αυτό έγινε μόνο κατόπιν έντονων πιέσεων από τον Τούρκο Πρόεδρο.  Η θέση που αναμένεται να τοποθετηθεί ένας Διοικητής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας είναι αυτή του Πρέσβη στο μακρινό Τόκιο! Μία καθαρά θέση «πάγου», η οποία επιλέγεται για έναν τόσο σημαντικό θεσμό της χώρας, κατά τη γνωστή οθωμανική τακτική της «πολιτικής εξουδετέρωσης» των εσωτερικών αντιπάλων. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Πρωθυπουργία απέρριψε αίτημα της Εισαγγελίας για τη διεξαγωγή έρευνας κατά του FIDAN για τις επιθέσεις του ISIS στην Κων/πολη και το σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας. Πρόκειται για τη «χάρη» που θυμίζει ο νέος Πρωθυπουργός και φερέφωνο του Τούρκου Προέδρου ότι χρωστά ο ισχυρός άντρας της ΜΙΤ προς την πολιτική κατάσταση της χώρας…

Militaire.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης