Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Ο Γιούνκερ θέλει περισσότερη Γερμανία στην ΕΕ!

Ο Γιούνκερ θέλει περισσότερη Γερμανία στην ΕΕ!

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εκτίμησε σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild ότι το Βερολίνο θα διαδραματίσει ακόμη πιο «κεντρικό ρόλο» στην ΕΕ μετά την ψήφο υπέρ του Brexit.

«Η Γερμανία θα συνεχίσει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, και μάλιστα ακόμη πιο σημαντικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Γιούνκερ, ενώ η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ήδη έχει καλέσει τη Δευτέρα στο Βερολίνο τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών κρατών-μελών της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο) είναι προγραμματισμένο να γίνει σήμερα στο Βερολίνο.

Η ΕΕ ασφαλώς δεν είναι τέλεια αλλά «είναι το καλύτερο που έχουμε για να συγκεντρώνουμε τις χώρες της Ευρώπης στο ίδιο τραπέζι και να κάνουμε συμβιβασμούς ώστε ο κόσμος να ζει με ειρήνη, ελευθερία και ευημερία», είπε ο Γιούνκερ στη Μπιλτ. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα «μας λείψει σε αυτό το οικογενειακό τραπέζι», πρόσθεσε.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στάθηκε στην ευθύνη και τη διφορούμενη στάση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του χθες Παρασκευή, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα στο οποίο το 51,9% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ του Brexit, παρότι ο Κάμερον έκανε εκστρατεία για την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ.

«Όταν καταφέρεσαι από τη Δευτέρα ως το Σάββατο εναντίον της Ευρώπης, είναι δύσκολο να περάσεις για θερμός Ευρωπαίος την Κυριακή», ανέφερε επιτιμητικά ο Γιούνκερ, για τον οποίο οι Βρυξέλλες δεν φέρουν «καμία ευθύνη» για το αποτέλεσμα της διαδικασίας που επιθυμούσε ο Κάμερον «και όχι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Κομισιόν ή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Στην προσεχή έκτακτη σύνοδο των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ, την Τετάρτη και την Πέμπτη, πρέπει να εξεταστεί «πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις ανησυχίες των πολιτών και να αντιμετωπίσουμε τα λαϊκιστικά κινήματα με τρόπο αποφασιστικό και ενωμένο», συνέχισε ο Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν απέκλεισε την υπόθεση νέων δημοψηφισμάτων σε άλλες χώρες της ΕΕ, στο μέτρο που «οι λαϊκιστές (…) δεν χάνουν καμιά ευκαιρία για να προβάλλουν ηχηρά τις πολιτικές και αντιευρωπαϊκές» ιδέες τους.

Πάντως «οι επιπτώσεις του βρετανικού δημοψηφίσματος μπορεί να οδηγήσουν στο τέλος αυτής της χοντροκομμένης υποκίνησης μίσους. Μπορεί να αποδειχθεί γρήγορα ότι η Μεγάλη Βρετανία πήγαινε καλύτερα όταν ήταν μέσα στην ΕΕ», έκρινε ο Γιούνκερ.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης