Υποστηριξε το militaire
Breaking News ΤΟΥΡΚΙΑ
09/09/2016 | 20:47 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ πήγε Άγκυρα και στήριξε Ερντογάν

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ πήγε Άγκυρα και στήριξε Ερντογάν

Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία «ήταν ξεσηκωμός όχι μόνο εναντίον της δημοκρατίας στην Τουρκία, αλλά και εναντίον των συμμάχων στο ΝΑΤΟ και των αξιών της Συμμαχίας», δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την επίσκεψή του στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

«Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Είδαμε όλοι μας, πόσο σημαντική είναι η προστασία των δημοκρατικών θεσμών. Ήταν σημαντικό να πραγματοποιήσουμε αυτή την επίσκεψη και να εκφράσουμε τα αισθήματα συμπαράστασης μας» είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ στην εθνοσυνέλευση συναντήθηκε και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρο του ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ολοκλήρωσε τις επαφές του στην Τουρκία. Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV αναφέρθηκε και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό λέγοντας ότι «ήταν πολύ σημαντικό να τεθεί υπό έλεγχο η λαθρομετανάστευση. Για το σκοπό αυτό η Ελλάδα και η Τουρκία έκαναν κοινές προσπάθειες. Έτσι, πραγματοποιήθηκε συνεργασία με την Ελλάδα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξήσουμε την κλίμακα συνεργασίας στο Αιγαίο. Αυτό πρόσφερε μεγάλα οφέλη και στην Ελλάδα και στην Τουρκία, αλλά και στην Ευρώπη».

Διευκρινίσεις σχετικά με το ξεπέρασμα της έντασης που υπήρχε τους τελευταίους μήνες μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας έδωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τις κοινές δηλώσεις που έκανε στην ‘Αγκυρα με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πρόβλημα που υπήρξε μεταξύ της Τουρκίας και της Γερμανίας επειδή η ‘Αγκυρα από τον περασμένο Μάιο δεν επέτρεπε σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τη γερμανική δύναμη που σταθμεύει στη βάση του Ίντζιρλικ στα ‘Αδανα εξ΄αιτίας της απόφασης που είχε λάβει η γερμανική βουλή για την γενοκτονία των Αρμενίων, ο Τσαβούσογλου είπε πως η απόφαση που ελήφθη στη γερμανική βουλή ήταν μια «ανόητη απόφαση», ότι η ‘Αγκυρα γνωστοποίησε στη γερμανική κυβέρνηση ότι αν δηλώσει ότι αποστασιοποιείται από την απόφαση αυτή θα δοθεί η άδεια στους Γερμανούς βουλευτές και ότι στη συνέχεια η γερμανική κυβέρνηση «με μία παραδειγματική ανακοίνωση, ξεκαθάρισε ότι η γενοκτονία είναι νομικός και όχι πολιτικός όρος». Έτσι, είπε ο Τσαβούσογλου, η τουρκική πλευρά ικανοποιήθηκε από την ανακοίνωση αυτή και γνωστοποίησε στη γερμανική πλευρά ότι δίνεται άδεια για τη γερμανική επιτροπή που θα επισκεφθεί τον προσεχή Οκτώβριο το Ίντζιρλικ.

Ο Τσαβούσογλου χτες είχε επιβεβαιώσει την πληροφορία ότι ξεπεράστηκε το πρόβλημα με την άδεια λέγοντας ότι το Βερολίνο έπραξε αυτά που έπρεπε.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης