Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Ο αισιόδοξος για την Ελλάδα Ντόναλντ Τούσκ! Τι δήλωσε μετά από τη συνάντηση με Τσίπρα

Ο αισιόδοξος για την Ελλάδα Ντόναλντ Τούσκ! Τι δήλωσε μετά από τη συνάντηση με Τσίπρα

«Θέλω να τονίσω ότι η Ευρώπη αναγνωρίζει όλες τις προσπάθειες που έχει αναλάβει η Ελλάδα στην οικονομική διάσταση του ζητήματος», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ σήμερα από το Μέγαρο Μαξίμου. «Μετά τη συζήτηση που είχαμε σήμερα με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα είμαι πιο αισιόδοξος. Ακόμα και για την τρέχουσα διαδικασία αξιολόγησης», υπογράμμισε επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σχετικά με το προσφυγικό ότι “συνιστά μια διεθνή και ευρωπαϊκή πρόκληση η αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος και απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση με σεβασμό στις αρχές του διεθνούς Δικαίου και της Ε.Ε.. Με σεβασμό στην αλληλεγγύη και στην ανάγκη για δίκαιο επιμερισμό των βαρών. Η θέση μας αυτή βασίζεται στην εμπειρία μας από τη διαχείριση του τεράστιου προσφυγικού και μεταναστευτικού ρεύματος και στο δυσανάλογο βάρος που ο ελληνικός λαός έχει κληθεί μέχρι σήμερα να σηκώσει. Βάρος, το οποίο αντιμετωπίζουμε με ανθρωπισμό, με μεγάλο κόστος, σεβόμενοι όμως πάντοτε τις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις και αναδεικνύοντας τις αξίες μας. Διότι η Ε.Ε. βασίστηκε πάνω σε κάποιες αξίες, ιδρυτικές αξίες και σήμερα καλείται, αντιμετωπίζοντας ίσως τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση, τη μεγαλύτερη κρίση μετακίνησης πληθυσμών από το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, να ξαναβρεί αυτές τις αξίες”.

Για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ ο Τσίπρας είπε ότι  “σημασία  έχει, επίσης, η συνεργασία με τη Frontex και την επιχείρηση «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» στο πλαίσιο αυτό, με διασφάλιση, προφανώς, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων της χώρας μας”.

Ο Τουσκ από την πλευρά του είπε ότι “η Ελλάδα δεν προκάλεσε η ίδια την κρίση αυτή, ούτε η Ευρώπη την προκάλεσε. Ο υποτιθέμενος αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Συνθήκη του Σένγκεν, από αυτούς που πιστεύουν ότι αυτό θα είναι μια λύση, δεν είναι λύση. Και αυτή είναι η δική μου άποψη, την οποία εκφράζω δημοσίως. Το να εξαιρεθεί η Ελλάδα από τη Σένγκεν δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα. Δεν τερματίζει τον πόλεμο στη Συρία. Δεν τερματίζει το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι ελκυστική για τους πρόσφυγες. Δεν δίνει μια λύση.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορά μας, αλλά με έναν τρόπο που θα χρειαστεί περισσότερη προσπάθεια και θα χρειαστεί και περισσότερη στήριξη από τους εταίρους μας στην Ευρώπη”.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης