Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Ιστορία
03/03/2016 | 08:52 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Ο ήρωας Έλληνας πιλότος που έπεσε στην Τουρκία! Ποιος είναι ο Χάμπας

Ο ήρωας Έλληνας πιλότος που έπεσε στην Τουρκία! Ποιος είναι ο Χάμπας

Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του  στη Θάσο όπου συναντήθηκε με τη δημοτική αρχή και συζήτησε για την κατασκευή προτομής του πεσόντος αεροπόρου της Αεροπορίας Ναυτικού  Σπ. Χάμπα κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.Ποιος ήταν ο Σπύρος Χάμπας; Η ιστορία του είναι ένα κανονικό μυθιστόρημα. Το οποίο ερεύνησε και έγραψε τελικά με την μορφή ιστορικής μελέτης ο ιστορικός Κώστας Λαγός που διδάσκει στην Σχολή Ικάρων.

Ο Σπύρος Χάμπας ήταν πιλότος. Καταρρίφθηκε από Γερμανό πιλότο  το 1918 και ο τάφος του βρέθηκε 93 χρόνια μετά στο Τσανάκαλλε της Τουρκίας! Η  έρευνα του ιστορικού της Σχολής Ικάρων Κώστα Λαγού, αποκάλυψε  ότι ο αεροπόρος-ανθυποπλοίαρχος του Ελληνικού Ναυτικού Σώματος Σπύρος Χάμπας είχε ενταφιαστεί σε τουρκικό έδαφος.

Η ιστορία του Σπύρου Χάμπα :

19 Ιανουαρίου 1918: Ο Σπύρος Χάμπας βρίσκεται στη Θάσο,όπου υπάρχουν ελληνικά αεροσκάφη της Ναυτικής –τότε- Αεροπορίας. Ετοιμάζεται να αναχωρήσει για το Μούδρο της Λήμνου,όπου σταθμεύει άλλη μοίρα αεροσκαφών. Λίγες ώρες πριν την αναχώρησή του ,προκύπτει η «Κατάσταση Γκέμπεν». Ήταν η κωδική ονομασία της επιχείρησης βύθισης από αέρος του γερμανικού καταδρομικού Γκέμπεν.

Ο Χάμπας παραλαμβάνει το σήμα για την επιχείρηση και ετοιμάζεται να αναλάβει δράση ,γιατί πίστευε ότι «η τύχη αυτόν επέλεξε»! Ο διοικητής του Αριστείδης Μωραϊτίνης ,αντιδρά όπως και οι υπόλοιποι χειριστές που θέλουν να πετάξουν. Ο Μωραϊτίνης διατάσσει το Χάμπο να γράψει σε χαρτάκια όλα τα ονόματα των πιλότων ακόμη και το δικό του. Όποιο όνομα θα τραβούσε ο Χάμπας μέσα από το κράνος,αυτός θα πετούσε. Το χαρτάκι που επέλεξε έγραφε: Σπύρος Χάμπας. Κανείς δεν σκέφτηκε να ρίξει μια ματιά και στα υπόλοιπα χαρτάκια. Όλα έγραφαν «Σπύρος Χάμπας»!

Ο Χάμπας συμμετέχει στις αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον του Γκέμπεν που έχει προσαράξει στο Ναγαρά. Στις 21 Ιανουαρίου 1918 γίνεται γνωστό ότι ο Χάμπας καταρρίφθηκε από τουρκικά αντιαεροπορικά ενώ βομβάρδιζε το Γκέμπεν. Μία φωτογραφία που ανακάλυψε τυχαία ο ιστορικός Κώστας Λαγός στο διαδίκτυο απέδειξε ότι η ιστορία του Χάμπα ήταν κάπως διαφορετική και κυρίως στάθηκε η αφορμή για να εντοπιστεί 93 χρόνια μετά το θάνατό του,ο τάφος του.

Από την έρευνα αποκαλήφθηκε ότι ο Χάμπας κατερρίφθη στις 23 Ιανουαρίου από το Γερμανό «άσσο» πιλότο Εμίλ Μάϊνεκε. Ο Γερμανός είδε ότι το αεροσκάφος που χτύπησε έπεσε φλεγόμενο κοντά στην ακτή. Μόλις προσγιεώθηκε ζήτησε να ανασύρουν τον πιλότο . Πάνω του βρήκε τη φωτογραφία του Χάμπα μαζί μ΄ ένα βρετανό πιλότο,μπροστά στο αεροπλάνο του. Τη κράτησε για ενθύμιο. 93 χρόνια μετά ο Κώστας Λαγός την εντόπισε και άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι των γεγονότων που τον οδήγησαν μέχρι το τάφο του ηρωϊκού Έλληνα πιλότου. Πήγε ο ίδιος στο Τσανάκκαλε . Στο νεκροταφείο του Αγγλικού Προξενείου ανάμεσα στους 91 τάφους βρήκε και τον τάφο του Σπύρου Χάμπα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης