Υποστηριξε το militaire
Ιστορία
27/01/2016 | 10:09
Militaire News

Ο Άιχμαν είχε ζητήσει χάρη! Αποκάλυψη εγγράφου

Ο Άιχμαν είχε ζητήσει χάρη! Αποκάλυψη εγγράφου

Έγγραφα που δεν είχαν ποτέ δημοσιοποιηθεί έως τώρα, μεταξύ των οποίων και μία χειρόγραφη αίτηση χάριτος που είχε υποβάλει ο ναζί εγκληματίας Άντολφ Άιχμαν,  λίγο πριν από την εκτέλεσή του, θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ριβλίν.
Όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του ιΙσραηλινού προέδρου, η επιστολή που περιέχει το αίτημα αυτό, το οποίο είχε απευθυνθεί στον τότε πρόεδρο Ιτζάκ Μπεν-Ζβι, θα παρουσιασθεί στη διάρκεια τελετής στην επίσημη κατοικία του Ριβλίν στην Ιερουσαλήμ με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Ο Άιχμαν είχε συλληφθεί το 1960 στην Αργεντινή από πράκτορες της Μοσάντ, της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, και είχε μεταφερθεί μυστικά στο Ισραήλ όπου το 1961 δικάσθηκε και καταδικάσθηκε σε θάνατο.
Στην επιστολή του, ο Άιχμαν υποστηρίζει ότι το ισραηλινό δικαστήριο που τον δίκασε υπερτίμησε τον ρόλο του στην οργάνωση της επιμελητείας της «τελικής λύσης» του Αδόλφου Χίτλερ, του σχεδίου εξόντωσης των Εβραίων της Ευρώπης, έξι εκατομμύρια από τους οποίους χάθηκαν στα στρατόπεδα θανάτου.
«Πρέπει να διακρίνει κανείς τους υπεύθυνους αρχηγούς από πρόσωπα όπως εγώ που εξαναγκάσθηκαν να υπηρετήσουν σαν απλά εργαλεία στα χέρια τους», αναφέρει ο Άιχμαν στην επιστολή αυτή, αποσπάσματα της οποίας επικαλέσθηκε το γραφείο του Ριβλίν. «Δεν ήμουν ένας υπεύθυνος αχηγός και έτσι δεν αισθάνομαι ένοχος. Δεν μπορώ να αναγνωρίσω ως δίκαιη την ετυμηγορία του δικαστηρίου και σας ζητώ, (…) κύριε πρόεδρε, να ασκήσετε το δικαίωμά σας απονομής χάριτος και να διατάξετε να μην εφαρμοστεί η ποινή του θανάτου», προσθέτει.
Η επιστολή υπογράφεται από τον Άιχμαν στην Ιερουσαλήμ και φέρει ημερομηνία 29 Μαΐου 1962. Ο ναζί εκτελέσθηκε δύο ημέρες αργότερα.

Πηγή: Γαλλικό πρακτορείο

ΦΩΤΟ: Times of Iseael

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης