Υποστηριξε το militaire
Κοινωνία
21/10/2017 | 12:44
Militaire News

Ολυμπιακός εναντίον ΠΑΟΚ! Ποιο παιχνίδι θυμούνται στην Θεσσαλονίκη

Ολυμπιακός εναντίον ΠΑΟΚ! Ποιο παιχνίδι θυμούνται στην Θεσσαλονίκη

Τι κι αν έχουν περάσει 41 χρόνια;… Αυτό το ματς έχει καταχωρηθεί στην ιστορία ως αξέχαστο! Άλλωστε και να ήθελαν στον Ολυμπιακό να το ξεχάσουν, δεν θα μπορούσαν, αφού καταγράφεται μέχρι σήμερα ως η μεγαλύτερη ήττα που έχει γνωρίσει η ομάδα τους μέσα στο Καραϊσκάκη σε αγώνα πρωταθλήματος!
Ο ΠΑΟΚ του Γκιούλα Λόραντ, που εκείνη τη χρονιά κατέκτησε το πρωτάθλημα για πρώτη φορά στην Ιστορία του, πέρασε σαν «αστροπελέκι» από το κατάμεστο φαληρικό στάδιο με το εμφατικό 4-0! Και θα μπορούσε να έχει βάλει κι άλλα…!

«Αποτέλεσμα ορόσημο για το ελληνικό ποδόσφαιρο», έγραψε εκείνη την ημέρα για τον θρίαμβο του ΠΑΟΚ ο Γιάννης Χατζηϊωάννου στην ανταπόκρισή του προς την εφημερίδα «Θεσσαλονίκη»! Και είχε δίκαιο! Και γιατί σηματοδότησε οριστικά το «τέλος εποχής» της θρυλικής ομάδας του Νίκου Γουλανδρή και γιατί έκανε τον ΠΑΟΚ να πιστέψει ότι μπορεί να πετύχει αυτό που ουδέποτε είχε πετύχει μέχρι τότε! Κάπως έτσι άλλωστε γράφεται η Ιστορία! Ήταν 4 Ιανουαρίου 1976…

ΤΟ ΠΡΙΝ
Τη σεζόν 1975-76 ο Ολυμπιακός βρίσκεται πλέον σε μια μεταβατική εποχή. Ο Νίκος Γουλανδρής έχει αποχωρήσει εσπευσμένα από την προεδρία και η ομάδα που σάρωσε τα πάντα την προηγούμενη τριετία, που έσπασε κάθε ρεκόρ και πρόσφερε ανεπανάληπτο θέαμα επιθετικού ποδοσφαίρου, έχει μπει στην παρακμή της. Βέβαια, τα «αστέρια» βρίσκονται ακόμη στην ομάδα, αλλά η αποχώρηση του Γουλανδρή έχει επιφέρει γερούς κλυδωνισμούς στο «καράβι».

Από την άλλη μεριά, ο ΠΑΟΚ του Γιώργου Παντελάκη διαθέτει μια ενδεκάδα από μπαλαδόρους, ένα δεμένο σύνολο με αλληλοκάλυψη και πληρότητα σε όλες τις γραμμές, που παίζει ταχύτατο και ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο και οι παίκτες του βρίσκονται με «κλειστά μάτια» μέσα στο γήπεδο. Άλλωστε είχε ήδη μια πενταετία που αυτή η ομάδα έδινε δείγματα γραφής με το «γεμάτο» ποδόσφαιρο που έπαιζε, με το ταλέντο που διέθετε, με τις απανωτές συμμετοχές της σε τελικούς Κυπέλλου, αλλά και με την κατάκτηση αυτού του τροπαίου δύο φορές. Απλώς, περίμενε έναν προπονητή σαν τον αείμνηστο τον Λόραντ, για να της δέσει τη «χημεία» και να την απογειώσει.
Όταν ο ΠΑΟΚ κατεβαίνει στον Πειραιά, όπου σχεδόν πάντα έχανε, για να αντιμετωπίσει τον πρωταθλητή, βρισκόταν ήδη στην 1η θέση της βαθμολογίας. Απλώς, μέχρι εκείνη την ημέρα, ίσως δεν το πίστευαν στον ΠΑΟΚ ότι μπορούν να παραμείνουν στην κορυφή ως το τέλος…

Λίγες ημέρες νωρίτερα η Εθνική ομάδα του Αλκέτα Παναγούλια, έδινε φιλικό παιχνίδι στη Φλωρεντία, κόντρα στην Ιταλία κι έτσι οι παίκτες των δύο ομάδων συνυπάρχουν στο ξενοδοχείο. Κελεσίδης, Δεληκάρης, Κρητικόπουλος, Γκλέζος, Καραβίτης, Συνετόπουλος από τον Ολυμπιακό, Κούδας, Σαράφης, Τερζανίδης, Ιωσηφίδης, Γούναρης από τον ΠΑΟΚ. Τα πειράγματα ενόψει του ντέρμπι δίνουν και παίρνουν. Ειδικά οι Κελεσίδης και Συνετόπουλος έχουν «ξεσαλώσει», σταματημό δεν έχουν… «Είστε καλά παιδιά, αλλά δεν θα σας λυπηθούμε» και άλλα παρόμοια… Ο Κούδας χαμογελάει με ευγένεια κάθε φορά, αλλά δεν απαντά στις «προκλήσεις». Το ίδιο και ο Ιωσηφίδης, αν και κάποια στιγμή θύμισε στον Συνετόπουλο τις ήττες μέσα στην Τούμπα. Μόνο ο Σαράφης δεν κρατήθηκε στο τέλος και είπε του Κελεσίδη πως θα τον κάνει να μαζεύει την μπάλα από τα δίχτυα.
«Ούτε θα προλάβεις να το δεις το γκολ που θα σου βάλω», φέρεται να είπε ο «Καίσαρας» στον «Γάτο». Λέγεται μάλιστα πως «έπεσε» και στοίχημα ανάμεσα στους δύο. Όχι για το ποιος θα νικήσει, αλλά για το αν θα φάει γκολ ο Κελεσίδης από τον Σαράφη…

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης