Υποστηριξε το militaire
ΣΤΡΑΤΟΣ
14/03/2016 | 13:30 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Οι πυροτεχνουργοί δεν ξεχνούν τους νεκρούς τους και θέτουν ερωτήματα

Οι πυροτεχνουργοί δεν ξεχνούν τους νεκρούς τους και θέτουν ερωτήματα

Πραγματοποιήθηκε στην 389 ΠΑΠ (Κομοτηνή) την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016 επιμνημόσυνη δέηση στην μνήμη του Ανθυπολοχαγού (ΥΠ- Πυροτεχνουργού )  Δημήτριου Κ.  ο οποίος έχασε την ζωή του πριν τρία χρόνια (13 Μαρτίου 2013)  κατά την διάρκεια καταστροφής αχρήστων και επικίνδυνων πυρομαχικών στο Πεδίο Βολής ‘’Αετού’’ στον Έβρο όταν κατά την μεταφορά εξεράγει στα χέρια του οπλοβομβίδα με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.

Οι συνάδελφοι του δεν τον ξέχασαν ποτέ και διατηρούν καθημερινά αναμμένο το καντηλάκι που υπάρχει στο εκκλησάκι που στήθηκε προς τιμήν του στην Έδρα της 389 ΠΑΠ θέλοντας έτσι να δείξουν την λύπη τους για τον άδικο χαμό του καθώς  και την συμπαράσταση τους στους οικείους του.

Τα ερωτήματα βέβαια ακόμα παραμένουν καθώς ποτέ δεν έμαθαν τελικά τη έγινε εκείνη την ημέρα.

Βέβαια μετά το περιστατικό αυτό οι συνάδελφοι του, πυροτεχνουργοί κατέστρεψαν κατόπιν διαταγής του ΓΕΣ όλο το απόθεμα από αυτές τις Άκρως Επικίνδυνες  οπλοβομβίδες. Εργάστηκαν εντατικά και αθόρυβα στα Πεδία Βολής σε όλη την Ελλάδα και  κατέστρεψαν σε λίγο χρονικό διάστημα ένα τεράστιο απόθεμα χιλιάδων αχρήστων και επικίνδυνων  οπλοβομβίδων.   

Να υπενθυμίσουμε ότι οι πυροτεχνουργοί μαζί με μια άλλη ειδικότητα του Στρατού Ξηράς είναι οι μόνες οι οποίες εντάσσονται  στις βαριές και ανθυγιεινές εργασίες για τις Στρατιωτικές υπηρεσίες σύμφωνα με το ΦΕΚ Β 2778/2-12-2011.

Οι πυροτεχνουργοί ποτέ δεν έλαβαν κανένα είδους επίδομα για τις υπηρεσίες που προσφέρουν σε αντίθεση με την άλλη ειδικότητα η οποία απολαμβάνει διπλά χρόνια υπηρεσίας καθώς και ειδικό επίδομα χρόνια τώρα. Οι πυροτεχνουργοί γιατί ΟΧΙ ; 

Να θυμίσουμε μερικές από τις καθημερινές ασχολίες της ειδικότητας του πυροτεχνουργού :

● Εξουδετέρωση – καταστροφή των πάσης φύσεως πυρομαχικών.

● Ανασκευή – αντικατάσταση πυροτεχνικών στοιχείων σε όλα τα πυρομαχικά όταν αυτό απαιτείται, και  πραγματοποιείτε   στα εξεταστήρια  πυρομαχικών των Μονάδων(ΠΑΠ) τους  , καθώς και εκτέλεση δειγματοληψιών και φυσικοχημικών εξετάσεων πυριτίδων.

● Καταστροφή εκρηκτικών υλών (ΕΥ)  και πυρομαχικών των αποθεμάτων πυρομαχικών του ΣΞ τα οποία μετά από επιθεώρηση χαρακτηρίζονται άχρηστα και επικίνδυνα και μετά από έγκριση του αρμόδιου φορέα ( ΓΕΣ/ΔΥΠ/5ο ).

● Επέμβαση, αφόπλιση, εξουδετέρωση και καταστροφή ειδικών πυρομαχικών (πυραύλων), τα οποία απέτυχαν στην πυροδότηση για εκτόξευση (σε εκπαιδευτικές και πραγματικές βολές).

● Επιθεώρηση   όλων των πυρομαχικών πριν από κάθε βολή όλων των Μονάδων του ΣΞ, για να διαπιστωθεί η καλή λειτουργία τους για την αποφυγή ατυχημάτων.

● Επιθεώρηση όλων των πυρομαχικών  Βασικών Φόρτων (ΒΦ) όλων των Μονάδων του ΣΞ, για την διαπίστωση της καλής εναποθήκευσης, συντήρησης στους χώρους όπου αυτά είναι εναποθηκευμένα.

● Επιθεώρηση όλων των αποθεμάτων πυρομαχικών Γ΄ Γραμμής των Μονάδων πυρομαχικών (δηλαδή όλων των πυρομαχικών του Ελληνικού Στρατού) στα εξεταστήρια αυτών, όπως αυτό προβλέπεται περιοδικά και με βάση τον ετήσιο προγραμματισμό, καθώς και όλων των σύγχρονων πυρομαχικών στο χώρο εναποθήκευσής τους με τις ειδικές συσκευές των ΚΛΕΕΣΠ.   

Όλα τα παραπάνω είναι Νομοθετημένα και θεσμοθετημένα με Νόμους του Ελληνικού Κράτους, Κανονισμούς της Υπηρεσίας και Συμφωνίες Τυποποίησης  (STANAG ή ΣΤΥΠ) του ΝΑΤΟ. ΝΔ 1033/71 Αρθρο 12,  ΕΕ 34-10, ΣΤΥΠ 2377, 2389, 2143, 2897.

Οι Πυροτεχνουργοί πληρώνουν βέβαια καθημερινά με ιδρώτα και αίμα εκτελώντας  αγόγγυστα, με επαγγελματισμό και στο ακέραιο  την δύσκολη  αποστολή τους, έχοντας κερδίσει την καταξίωση τους από το κοινωνικό σύνολο  αλλά όχι από ότι φαίνετε και της πολιτείας.

Γιατί άραγε ;

Militaire.gr      

                                                                                             

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης