Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα ΣΤΡΑΤΟΣ
20/01/2017 | 06:50 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Οι Πεζοναύτες στον Στόλο! Δύσκολο αλλά αναγκαίο εγχείρημα κι ας υπάρχει δυσπιστία

Οι Πεζοναύτες στον Στόλο! Δύσκολο αλλά αναγκαίο εγχείρημα κι ας υπάρχει δυσπιστία

Η απόφαση για να περάσει η ΑΣΔΕΝ και ειδικότερα οι δυνάμεις πεζοναυτών στην ευθύνη του Στόλου, είναι οριστική και αμετάκλητη. Δεν είναι σκέψη που προέκυψε ξαφνικά. Συζητιέται εδώ και πολλά χρόνια κι έχει λογική.

Το βασικό επιχείρημα έχει να κάνει με λόγους καθαρά επιχειρησιακούς. Η μεταφορά δυνάμεων πεζοναυτών σε μια κατάσταση κρίσης είναι προβληματική σήμερα. Τα αρματαγωγά στο Ναύσταθμο και οι δυνάμεις των πεζοναυτών σε μονάδες πολύ μακρυά απ΄ αυτόν. Το πρόβλημα χρόνια συζητιέται, αλλά ποτέ κανείς δεν τόλμησε να δώσει μια λύση στο πρόβλημα.

Τώρα ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Αποστολάκης, έχοντας το πράσινο φως από τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο, αποφάσισε να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές.

Εκφράζονται προβληματισμοί κι ενστάσεις και δεν πρέπει να τις αγνοήσουμε. Μπορεί η σκέψη  στη βάση της να ΄ναι σωστή, αλλά θα πρέπει να εξεταστούν οι προβληματισμοί που υπάρχουν.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ρωτούν αν και που θα μεταφερθούν οι δυνάμεις πεζοναυτών; Θα μεταφερθούν στον Ναύσταθμο ή κάπου στη γύρω περιοχή για να είναι άμεσα διαθέσιμοι για μεταφορά; Θα δημιουργηθεί κάποια προωθημένη βάση σε νησί του Αιγαίου όπως υπήρχε παλαιότερα; Οι απόψεις πολλές. Κάθε μία έχει τους υποστηρικτές και τους πολέμιους της.

Όμως το βασικό θέμα που θέτουν στελέχη του Στρατού Ξηράς και των Ειδικών Δυνάμεων, είναι αν θα μπορέσει να υπάρξει συνεργασία και συνεννόηση με τους αξιωματικούς του ΠΝ. Αν θα μπορέσει να λειτουργήσει άμεσα όπως μας είπαν ένα “πρωτόκολλο επικοινωνίας” που θα εξασφαλίζει την αγαστή επιχειρησιακή συνεργασία. Όπως γράψαμε, αυτός ήταν ο βασικός λόγος της επιλογής του Αντιναύαρχου Ι. Παυλόπουλου για τη θέση του Αρχηγού Στόλου. Προερχόμενος από τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών έχει την νοοτροπία των Ειδικών Δυνάμεων και ξέρει από ειδικές επιχειρήσεις. Όπως φαίνεται η διαμόρφωση των κατάλληλων συνθήκων ώστε να γίνει με όσο το δυνατόν πιο ομαλό τρόπο η εφαρμογή του σχεδίου “πεζοναύτες στο Στόλο”, θα είναι προτεραιότητά του.

Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι υπάρχει κλίμα δυσπιστίας στον Στρατό Ξηράς και ειδικά στην ΑΣΔΕΝ. Το εγχείρημα δεν θα ΄ναι εύκολο. Ωστόσο θα πρέπει και οι πιο δύσπιστοι να παραδεχτούν ότι και η σημερινή πραγματικότητα “σύνδεσης” των πεζοναυτών με τον Στόλο, μόνο λειτουργική δεν είναι.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης