Υποστηριξε το militaire
Breaking News ΤΟΥΡΚΙΑ
04/11/2015 | 00:00 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Οι πέντε λόγοι που σάρωσε στις εκλογές ο Ερντογάν

Οι πέντε λόγοι που σάρωσε στις εκλογές ο Ερντογάν

H ΗURRIYET επικαλούμενη «επικαιροποιημένα ανεπίσημα αποτελέσματα» (δεδομένου ότι δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί το επίσημο αποτέλεσμα από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο) αναφέρει ότι το ΑΚΡ με ποσοστό 49,48%, κερδίζει ακόμη μια έδρα (317 έδρες) την οποία λαμβάνει από το ΜΗΡ ( 40 έδρες- ποσοστό 11,90% ).Δεν υπάρχουν αλλαγές εδρών για το CHP (25,31% -134 έδρες) και για το HDP (10,75%-59 έδρες).

Η εφημερίδα εκτιμά ότι η επικράτηση του ΑΚΡ οφείλεται και στους παρακάτω λόγους:

•Εγινε αντιληπτό από την τουρκική κοινή γνώμη ότι, έπειτα από τις εκλογές του Ιουνίου, δεν κατέστη δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης Συνασπισμού, διότι ο αρχηγός του MHP Μπαχτσελί, αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε προοπτική συνεργασίας με το HDP. Το MHP χρεώθηκε δηλαδή την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης και το πλήρωσε στις χθεσινές εκλογές όπου σημείωσε μεγάλες απώλειες. ( ΣΣ και αυτό συνιστά επιτυχή τακτική του Ερντογάν που απρόθυμος και ο ίδιος για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού,«φόρτωσε» την αποτυχία σχηματισμού στον Μπαχτσελί).

•Οι δηλώσεις Ερντογάν ότι «παγώνει» η διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού βοήθησαν στην μετατόπιση δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του MHP προς το AKP καθώς και όσων ψηφοφόρων δεν επιθυμούν την επίλυση του Κουρδικού (στην πλειοψηφία τους ψηφοφόροι του MHP).

•O τουρκικός λαός τρόμαξε από την κλιμάκωση των επιθέσεων του ΡΚΚ και την τρομοκρατία του ΙSIS. Την ίδια στιγμή το HDP δεν φρόντισε να αποστασιοποιηθεί ανοικτά από το ΡΚΚ με αποτέλεσμα διαρροή σημαντικής του δύναμης προς το ΑΚΡ που εκπροσωπούσε «την σταθερότητα και την ασφάλεια» .

•Μετά το συνέδριο του ΑΚΡ, υπήρξε αναδιοργάνωση στην διοίκηση του κόμματος με αποτέλεσμα την οργανωτικά επιτυχημένη προεκλογική εκστρατεία. Σε αυτό συνέτεινε και το γεγονός κατάργησης του «κανόνα των τριών θητειών» με αποτέλεσμα σημαντικά ονόματα του κόμματος που δεν συμμετείχαν στις εκλογές τον Ιούνιο, είχαν τώρα λόγω εξάλειψης του παραπάνω κανόνα, ενεργό συμμετοχή στις εκλογές .

•Δεν συζητήθηκε σχεδόν καθόλου το ζήτημα του Προεδρικού Συστήματος κατά την προεκλογική περίοδο, με παράλληλο περιορισμό δημόσιων εμφανίσεων του Ερντογάν.

Η ηλεκτρονική έκδοση της YENI SAFAK σε είδηση με τίτλο «Επιχείρηση σε 18 νομούς κατά της Παράλληλης Δομής: 44 άτομα υπό κράτηση», αναφέρεται σε επιχείρηση της αστυνομίας που ξεκίνησε σε 18 νομούς της χώρας με κέντρο το νομό της Σμύρνης.
Μεταξύ των ατόμων που έχουν τεθεί υπό κράτηση είναι και ο Νομάρχης της Σμύρνης, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Συγκριτικός εκλογικός χάρτης των εκλογών της 7 Ιουνίου  και  της 1ης Νοεμβρίου

tourkia_xartes_ekloges

Τι ακολουθεί:

•    Τα επίσημα αποτελέσματα των γενικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου  θα ανακοινωθούν μετά από 10-12 ημέρες λαμβάνοντας υπόψη και την προθεσμία υποβολής ενστάσεων.
•    Πέντε μέρες μετά από την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων θα συγκληθεί η εθνοσυνέλευση. Στη πρώτη συνεδρίαση όπου θα πραγματοποιηθούν οι ορκωμοσίες των βουλευτών το γηραιότερο μέλος, ο Ντενίζ Μπαϊκάλ θα αναλάβει προσωρινά το καθήκον του προέδρου της βουλής. ξεκινώντας έτσι και το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή του προέδρου της τ/ Εθνοσυνέλευσης.
•    Εντός πέντε ημερών μετά από αυτή την πρώτη συνεδρίαση θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για τη θέση του Προέδρου της Βουλής και του Προεδρικού Συμβουλίου, ενώ μέσα στις πέντε ημέρες που θα ακολουθήσουν, αναμένεται να διεξαχθούν οι εκλογές για το πρόεδρο της εθνοσυνέλευσης.
•    Την ημέρα που θα εκλεγεί ο Πρόεδρος της Βουλής θα αναγνωστεί το προεδρικό διάταγμα σχετικά με την έγκριση της παραίτησης του Υπουργικού Συμβουλίου και της συνέχισης των καθηκόντων του έως ότου σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρ.Τ. Ερντογάν θα δώσει στον αρχηγό του ΑΚΡ Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους, εντολή σχηματισμού της κυβέρνησης.
•    Ο πρωθυπουργός  μετά από τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης θα αναγνώσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα στη βουλή και 2 μέρες μετά το πρόγραμμα θα τεθεί προς συζήτηση. Μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Σε περίπτωση που λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η 64η κυβέρνηση θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά της.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης