Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα Άποψη
12/12/2016 | 06:00 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Οι μισθοί στις Ένοπλες Δυνάμεις και η φαυλότητα των πολιτικών μας!

Οι μισθοί στις Ένοπλες Δυνάμεις και η φαυλότητα των πολιτικών μας!

Γράφει ο

ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΕΝΕΚΟΣ

Πρόεδρος της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΞΙΩΝ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που υπάρχουν στις Ένοπλες Δυνάμεις ήταν και είναι η δίκαιη μισθοδοσία τους.

Συγκεκριμένα ποτέ δεν ήταν αναλογική των έργων, των υποχρεώσεων της απασχόλησης, των ευθυνών, των κινδύνων και του ωραρίου εργασίας.

Οι μισθοί σε όλα τα επίπεδα δεν αντανακλούσαν όλα τα παραπάνω και όλες μα όλες οι κυβερνήσεις ποτέ δεν εφάρμοσαν ένα δίκαιο σύστημα μισθοδοσίας, το οποίο να είναι αναλογικά αντίστοιχο με τα παρόμοια έργα (όσο είναι δυνατόν) του ιδιωτικού τομέα, του υπόλοιπου δημόσιου τομέα αλλά και του Διεθνούς περιβάλλοντος.

Πάντα προωθούσαν μικρο-λύσεις αποσπασματικές και ψευδεπίγραφες και κάποιες φορές παράνομες, για να σώσουν τα προσχήματα.

– Η πιο εύκολη λύση ήταν η υπόσχεση ότι: “θα υπήρχε καλύτερη δικαιοσύνη αργότερα στις συντάξεις”, πράγμα που αποδείχθηκε ψευδές, πόσο μάλλον όταν οι συντάξεις των Ε.Δ υπέστησαν από την πρώτη στιγμή την μεγαλύτερη περικοπή (περικόπηκαν κατά 60%) έναντι όλων των άλλων συνταξιούχων στη χώρα. Μάλιστα υπήρξε και απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που καταδίκασε την τεράστια αυτή περικοπή. Σήμερα παρά την απόφαση αυτή δεν έχει επιστραφεί ούτε ένα ευρώ, αλλά ακόμη περισσότερο επιβαρύνονται και με μεγαλύτερες περικοπές .

– Ακόμη χειρότερα κατηγορούνται οι συνταξιούχοι των ΕΔ από τους σημερινούς εργαζόμενους, οι οποίοι αγνοούν την τεράστια αδικία που υφίσταντο σε όλη τους την καριέρα και τις υποσχέσεις που τους είχαν δοθεί για να ανεχθούν να αδικούνται στην μισθοδοσία.

– Επιπρόσθετα οι κρατήσεις και εισφορές ήταν υψηλότερες έναντι των περισσότερων επαγγελμάτων.

– Δεν υπήρχαν υπερωρίες άσχετα αν για 280 μέρες τον χρόνο (κατά μέσον όρο) ήταν απασχολημένοι σε 24ωρη βάση, αδιακρίτως συνθηκών καιρού, επικίνδυνων καταστάσεων κλπ.

– Ολοκληρωμένη και συνεχή άδεια δεν έπαιρναν ποτέ και ούτε όταν την ήθελαν, παρά μόνο 7ημερα και 10ημερα και αυτήν όταν δεν υπήρχαν υπηρεσιακές απαιτήσεις. Πέραν των συνεχών και πολλών μεταθέσεων που έχουν.

– Σε ολόκληρη την ζωή τους ήταν πολίτες περιορισμένων δικαιωμάτων, αφού οιαδήποτε συμπεριφορά που θεωρείτο απαράδεκτη για την υπηρεσία (ενώ για τους απλούς πολίτες φυσιολογική) ήταν κολάσιμη (με την απειλή στρατοδικείου), και επηρέαζε τη καριέρα και την ζωή τους.

Σε κάποια στιγμή η οι φαύλες κυβερνήσεις, επειδή δεν είχαν την τόλμη και την ικανότητα να λύσουν τα προβλήματα των αρνητικών διακρίσεων στην μισθοδοσία, που ήταν εις βάρος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αποφάσισαν να δίνουν ψευδή οδοιπορικά 5 ημερών (πράγμα που ο γράφων δεν το αποδέχθηκε και αρνήθηκε να τo συνυπογράψει από την πρώτη στιγμή). Κάκιστη επιλογή την οποία δεν έπρεπε να αποδεχθούν οι ηγεσίες των Ε.Δ., αλλά να απαιτήσουν την νόμιμη αποκατάσταση της δικαιοσύνης.

Σήμερα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων κατηγορούνται:

1. Για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις σε ηλικίες 45-50 χρόνων που αφορούν έναν ελάχιστο αριθμό, όσους έχουν υπηρετήσει σε ειδικές δυνάμεις, υποβρύχια κλπ. (γιατί τα χρόνια αυτά που υπηρέτησαν σε αυτές τις θέσεις λογίζονται διπλά). Όμως αυτό είναι κίνητρο για να υπηρετήσει κάποιος σε αυτές τις επικίνδυνες και απαιτητικές θέσεις. Το να είσαι επί μήνες χωρίς φως του ήλιου με 100 μέτρα νερό από πάνω σου και να κοιμάσαι πάνω από τορπίλες, θα απαιτούσε τεράστιο μισθό που το κράτος δεν μπορούσε να τον δώσει, γι΄ αυτό και υιοθέτησε το κίνητρο αυτό. Αλλιώς δεν πήγαινε κανείς να διακινδυνεύσει καθημερινά για ένα κομμάτι ψωμί στα υποβρύχια, στους βατραχανθρώπους στους αλεξιπτωτιστές και στις ειδικές δυνάμεις. Και αυτό συμβαίνει σε όλες, μα σε όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτό που πρέπει όμως να διορθωθεί είναι να μην γίνεται κατάχρηση των κινήτρων αυτών και εγγραφή πλασματικών χρόνων. Σημειωτέον, ότι όσοι συνταξιοδοτούνται με αυτά τα κίνητρα είναι ελάχιστοι σε αριθμό.

2. Γιατί αποστρατεύονται σε ηλικίες 55-60 χρόνων, χωρίς κανείς να αντιλαμβάνεται ότι αποστρατεύονται όχι γιατί το θέλουν, και ότι στην ηλικία αυτή έχουν ήδη συμπληρώσει πλήρη εργασιακό βίο 37-40 ετών, σε συνθήκες που η πλειονότητα των ανθρώπων δεν μπορεί να τις συνειδητοποιήσει και να τις αντέξει (είναι απαίτηση να πηγαίνουν από πολύ νέοι σε μάχιμες θέσεις για να αντέχουν και αυτό είναι κρίσιμο στην εκπαίδευσή τους).

3. Οι ένοπλες δυνάμεις ευφυώς επανέφεραν πολλούς μετά την αποστρατεία τους και τους τοποθέτησαν σε βοηθητικές θέσεις, αφού εχουν τεράστια διοικητική εμπειρία και είναι ακμαίοι. Σημαντικό είναι ότι δεν υπήρχε ουσιαστική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό, αφού ο μισθός μείον τις κρατήσεις και ασφαλιστικές εισφορές κατέληγαν να είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με την σύνταξη που έπαιρναν. Όμως ο Βενιζέλος ως Υπουργός Άμυνας, (ο μεγαλύτερος φαύλος που έχει περάσει από το ΥΠΕΘΑ μετά τον καταχραστή Τσοχατζόπουλο), έδιωξε όλους τους απόστρατους που είχαν επανέλθει σε αυτές τις βοηθητικές θέσεις, για να δικαιολογήσει στη Τρόικα αριθμό απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να μην πειράξει το πελατειακό σύστημα στο Δημόσιο, το οποίο στηρίζουν όλες οι κυβερνήσεις . Και αναγκαστικά σ’ αυτές τις θέσεις πήγαν εν ενεργεία μάχιμα στελέχη, με διπλό κακό, αφού αποδυνάμωσε τις μονάδες πρώτης γραμμής και μείωσε την αποτελεσματικότητα των ΕΔ.

Αντί λοιπόν να κατηγορούνται τα στελέχη των Ε.Δ. για τις γελοιότητες των πολιτικών, ας σεβαστούμε την αξιοπρέπεια τους και την προσήλωσή τους στο λειτούργημα που κάνουν, γιατί τους χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο από ποτέ.

Πρέπει να ενισχύσουμε κυρίως το ηθικό τους, αφού η χώρα καταρρέει λόγω των φαύλων πολιτικών και δεν μπορεί να τους ανταμείψει δίκαια.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης