Υποστηριξε το militaire
ΥΠΕΘΑ
01/12/2017 | 01:59
Militaire News

“Οι ΗΠΑ μας κράτησαν στο ευρώ τον Ιούλιο του 2015”! Τι είπε σε ομιλία του ο Καμμένος

H oμιλία ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου σε ημερίδα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης με θέμα «Η Γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις»,είχε αναφορές στον Ιούλιο του 2015 και στο πως τελικά μείναμε στο ευρώ. Ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε αναλυτικά στον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας επισημαίνοντας ότι  “δεν πρέπει να υποτιμούμε, αλλά ούτε και να υπερεκτιμούμε τις δυνατότητες της χώρας μας, ούτε όμως και των άλλων χωρών γύρω μας, αλλά αντιθέτως να προβαίνουμε σε πολύ προσεκτικές και αντικειμενικές αναλύσεις των εξελίξεων, των συσχετισμών και των προοπτικών που διαγράφονται, έτσι ώστε να επιτύχουμε τη μεγιστοποίηση των γεωπολιτικών κερδών της Ελλάδας.

Δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου. Είμαστε το κέντρο μόνο του δικού μας ενδιαφέροντος και μόνο των δικών μας συμφερόντων. Τα υπόλοιπα κράτη θα μας υποστηρίξουν μόνον εφόσον έχουν λόγο, δηλαδή συμφέρον, να το πράξουν. Και εδώ ακριβώς δημιουργείται το δίλημμα της στρατηγικής μας:  Θα είμαστε μια χώρα η οποία θα λειτουργεί στη λογική της θεωρίας του «μηδενικού αθροίσματος», δηλαδή θα επιδιώκουμε το κέρδος μας μέσα από τις απώλειες κάποιου άλλου, ή θα επιζητούμε την προώθηση μιας λογικής «win – win» όπου ωφελούνται όλοι και με την οποία προσπαθούμε να εντοπίσουμε και να δημιουργήσουμε έναν κοινό τόπο συμφερόντων, κάτι που εξασφαλίζει ισχυρότερη δυναμική στην από κοινού προώθηση κι επίτευξή τους;

Η Ιστορία, μας διδάσκει ότι η πρόοδος συντελείται πιο αποτελεσματικά, πιο βιώσιμα, πιο σταθερά και πιο μακροπρόθεσμα μέσα από τη δεύτερη επιλογή, αυτή του αμοιβαίου οφέλους. Και αυτή την επιλογή κάνει εδώ και πολλά χρόνια η χώρα μας στις διεθνείς σχέσεις της, προσηλωμένη σε αρχές και αξίες όπως η τήρηση  των Κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, ο σεβασμός της ακεραιότητας των συνόρων, αλλά και η ελευθερία και η δημοκρατία εν γένει.

Για αυτό το λόγο, σταθερή προτεραιότητά μας είναι η άσκηση μιας ενεργητικής, πολυδιάστατης αμυντικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία θα επιτρέπει να αξιοποιούμε τη γεωπολιτική μας θέση, έτσι ώστε να προωθούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα και να ανοίγουμε διαύλους επικοινωνίας, αμβλύνοντας με την παρέμβασή μας παραδοσιακές και νέες αντιθέσεις”.

Για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ο Π.Καμμένος είπε:

Η χώρα μας μέχρι σήμερα έχει αποδείξει εμπράκτως την αξιοπιστία και την εντιμότητά της όσον αφορά τις σχέσεις της με τις άλλες χώρες και ειδικότερα με τις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον γνωρίζει πολύ καλά ότι συζητούμε μαζί της ως φίλοι, εταίροι  και σύμμαχοι και ότι ουδέποτε επιχειρήσαμε μαζί τους «Ανατολίτικα Παζάρια». Όλες και όλοι αντιλαμβάνονται την αξία της εμπιστοσύνης σε μια σχέση, η οποία αν κλονιστεί δύσκολα αποκαθίσταται. Η Ελλάδα λοιπόν τηρεί πάντοτε αυτά που υπόσχεται και δεν υπόσχεται ποτέ κάτι που δεν μπορεί να τηρήσει. Έτσι οικοδομείται η αξιοπιστία, έτσι διατηρείται η εμπιστοσύνη και έτσι ενισχύεται.

Αμυντικά δε, η Ελλάδα υπήρξε πάντοτε παρούσα στην ίδια πλευρά με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Κορέα και αργότερα στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και οπουδήποτε χρειάστηκε, ακόμα και σε περιπτώσεις που συγκρούστηκε με την ίδια της την ηθική με τους ομόδοξους λαούς της Βαλκανικής.

Για το προσφυγικό και την εμπλοκή των ΕΔ ο ΥΕΘΑ επεσήμανε:

“Όταν ξεκίνησε η εμπλοκή, γιατί τα πράγματα έφθασαν σε ένα σημείο που μόνο οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούσαν να εμπλακούν, πολλοί έλεγαν ότι είναι ένα μεγάλο λάθος. Απεδείχθη ότι ήταν απόλυτα σωστό, διότι η στάση της Ελλάδας στο προσφυγικό ήταν εκείνη που την απέκλεισε από τις χώρες – στόχους των τρομοκρατικών οργανώσεων. Μία χώρα που εν ώρα κρίσης έδωσε τροφή και στέγη σε πρόσφυγες που είχαν ανάγκη, σε θύματα της ίδιας της τρομοκρατίας, εκτιμήθηκε ιδιαίτερα. Και όταν προσπάθησαν αργότερα – και αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά στις Ένοπλες Δυνάμεις – να δημιουργήσουν πυρήνες και να κάνουν χτυπήματα στη χώρα, η μεγάλη απόδειξη ότι η χώρα δεν μπήκε στο στόχαστρο είναι το γεγονός ότι οι ίδιοι οι πρόσφυγες που δέχθηκαν την αρωγή της Ελλάδας αρνήθηκαν να συμμετέχουν και να συμπεριλάβουν τη χώρα στις χώρες ενεργείας τους.

Σε όλη αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, η Ελλάδα αποτελεί έναν πόλο σταθερότητας. Η χώρα μας διαθέτει το πιο σύγχρονο δίκτυο αερολιμενικών και λιμενικών διευκολύνσεων, δια των οποίων, μπορεί να μεταφέρει ταχύτατα και με ασφάλεια οποιοδήποτε όγκο προσωπικού, υλικών, μέσων και δυνατοτήτων από και προς τον ηπειρωτικό κορμό της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και των ακτών της Μαύρης Θάλασσας, και τη Μέση Ανατολή. Αυτό το έχουν αντιληφθεί και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αξιοποιούν την πολιτική μας πρόθεση, αλλά και τις άριστες υπηρεσίες που μπορούμε να παρέχουμε, ιδιαίτερα στη Βάση της Σούδας.

Η χώρα μας είναι από τις ισχυρότερες χώρες στην περιοχή, που είναι ταυτόχρονα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και κάτι παραπάνω, η Ελλάδα από την Ιστορία της αποτελεί μία χώρα της «καθ’ ημάς Ανατολής», κάτι που της προσδίδει ιδιαίτερη προστιθέμενη γεωπολιτική βαρύτητα. Αυτό που επιδιώκουμε μέσω του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πέραν φυσικά από το να προωθούμε τα κοινά μας συμφέροντα, να εντοπίζουμε τους κοινούς τόπους των συμφερόντων της χώρας μας, έτσι ώστε να εξασφαλίζουμε τη συμπληρωματική δράση των Διεθνών Οργανισμών. Για το λόγο αυτό, συνάπτουμε διμερείς ή και πολυμερείς αμυντικές συνεργασίες και με άλλες χώρες, χωρίς να παραβλέπουμε και τις σχέσεις τις χώρας μας με άλλες χώρες, όπως τη Ρωσία, την Κίνα  και χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως την Βραζιλία.

Οι ασκήσεις που έκαναν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας τα τελευταία τρία χρόνια αποτελούν παράδειγμα και μάθημα στις στρατιωτικές σχολές σε όλο τον κόσμο. Είμαστε η πρώτη χώρα που καταφέραμε σε άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας να ασκηθούν μαζί μας οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ιταλία”.

“Οι ΗΠΑ μας κράτησαν στο ευρώ”

Για τον δραματικό Ιούλιο του 2015 και το πως μείναμε στο ευρώ ο Π.Καμμένος ανέφερε:

“Ακριβώς εδώ, θέλω να πω τι συνέβη τον Ιούλιου του 2015. Χωρίς να μπορώ ακόμα να απελευθερώσω λεπτομέρειες εκείνης της περιόδου, θέλω να σας πω ότι η παραμονή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η λύση που τελικά ευρέθη σε πείσμα του Βόλφανγκ Σόιμπλε και της γερμανικής πολιτικής που ήθελε να βγάλει την Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μετατρέψει τη χώρα σε μια αποθήκη προσφύγων και μεταναστών, ήταν η παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και προσωπικά του Προέδρου Ομπάμα. Μέσα σε λίγα λεπτά, ο Πρόεδρος Ομπάμα με τη βοήθεια του Προέδρου Ολάντ ανέτρεψαν το σενάριο αποστολής της Ελλάδος στις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη μετατροπή της σε μια χώρα αποθήκευσης ψυχών.

Ακριβώς εδώ θέλω να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στη στρατηγική ψυχραιμία που επιδεικνύει η χώρα μας απέναντι στις προκλήσεις που δέχεται από τους γείτονές της. Είχαμε, έχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε, και τις πλήρεις επιχειρησιακές δυνατότητες, και την αποφασιστικότητα που μας επιτρέπουν να απαντήσουμε δυναμικά και αποτελεσματικά σε οποιαδήποτε απειλή. Δεν το κάνουμε όχι από αδυναμία αλλά από στρατηγική επιλογή διότι είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στην ειρήνη. Ορισμένοι για εσωτερική πολιτική κατανάλωση ερμηνεύουν την υπομονή και την καρτερία ως αδυναμίες, αλλά η σοβαρότητα, η υπευθυνότητα, και η κατανόηση της «μεγάλης εικόνας» είναι πολυτιμότεροι σύμβουλοι από την επιπολαιότητα, την ελαφρότητα και την παρόρμηση.

Εδώ, όμως, θέλω να κάνω κάτι απόλυτα σαφές. Είναι άλλο η στρατηγική επιλογή της στρατηγικής ψυχραιμίας και είναι άλλο η υποχώρηση στην εθνική μας κυριαρχία. Οι διαταγές οι οποίες δίνονται από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και οι κανόνες εμπλοκής που έχουν απελευθερωθεί από εμένα από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας είναι ότι σε οποιαδήποτε στιγμή, οποιοσδήποτε αμφισβητήσει έστω και ένα χιλιοστό της εθνικής μας κυριαρχίας, θα χτυπήσουμε άμεσα με όλη τη δύναμη πυρός που έχουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω για κανένα λόγο. Είναι απόλυτα σαφές ότι η περίοδος που τις σημαίες από τις βραχονησίδες τις «έπαιρνε ο αέρας» έχει παρέλθει. Τις σημαίες, όσο υπάρχει έστω και ένας ζωντανός επάνω στο νησί είτε είναι αξιωματικός, υπαξιωματικός, στρατιώτης, εθνοφύλακας ή πολίτης θα τις κατεβάζουμε εμείς μόνο και μόνο για να τις αντικαθιστούμε όταν φθείρονται από το χρόνο”.

Για την Τουρκία και τα ελληνοτουρκικά: 

Αντιλαμβάνομαι ότι είναι εύλογο να διερωτηθεί κάποιος: Γιατί η Ελλάδα είναι ενδεχομένως πιο σημαντική στην περιοχή από άλλες χώρες για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, από όσο π.χ. η Τουρκία;

Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς: η Τουρκία είναι μια μεγάλη και σημαντική χώρα. Ωστόσο, -δυστυχώς κατά τη γνώμη μου- καταβάλει σημαντική και εργώδη προσπάθεια, ώστε να χάσει κάθε φίλο και σύμμαχο που έχει. Έχοντας αναπτύξει μια μεγαλοϊδεατική και υπεροπτική πολιτική, έχει κάνει την πολυδιαφημισμένη πολιτική του «zero problems with the neighbours» να έχει εξελιχθεί σε «no neighbours with zero problems».

Η προσχηματική της επιχειρηματολογία περί πολυπολιτισμικότητας και ανεκτικότητας, καταρρέει καθημερινά μέσα από μια καλά σχεδιασμένη πολιτική, που είχε ως αποκορύφωμα την τέλεση ισλαμικής λειτουργίας και το διορισμό μόνιμου ιμάμη στον Ιερό Ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να πω ότι οι διαρκείς και άοκνες προσπάθειες του κυρίου Κρις Σπύρου και της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας τις οποίες θα ήθελα να επαινέσω, για την τέλεση ορθόδοξης χριστιανικής λειτουργίας στην Αγία Σοφία καθίστανται πιο επίκαιρες από ποτέ, δίνοντας μια ευκαιρία στον Πρόεδρο της Τουρκίας να αποδείξει αν πράγματι εννοεί όσα λέει περί ανεξιθρησκίας και πολυπολιτισμικότητας.

Άλλωστε ακόμα και οι ίδιες οι μουσουλμανικές χώρες της Μέσης Ανατολής όπως και οι Μουσουλμάνοι των Βαλκανίων, έχουν πλήρως αντιληφθεί οτι η Τουρκία επιθυμεί διακαώς να καταστεί ο πάτρωνάς τους και όχι ο εταίρος τους, και ότι η Άγκυρα επιθυμώντας στην πράξη την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας διολισθαίνει συστηματικά και μεθοδικά προς ένα αυταρχικό, καθεστώς, κάτι που το έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν της ευρύτερης περιοχής να συμβαίνει και σε άλλες χώρες, με συνήθως καταστροφικά αποτελέσματα.

Η Τουρκία, δυστυχώς, μέρα με τη μέρα, όπως είπε ένας κορυφαίος αμερικανός αναλυτής και εν ενεργεία πολιτικός μετατρέπεται σε ένα δεύτερο Ιράν στην περιοχή μας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης