Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Οι Ευρωπαίοι πιέζουν την Κύπρο για να δώσουν στην Τουρκία αυτά που ζητά!

Οι Ευρωπαίοι πιέζουν την Κύπρο για να δώσουν στην Τουρκία αυτά που ζητά!

Σε αναζήτηση φόρμουλας βρίσκονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την αμοιβαία άρση των βέτο, όσον αφορά το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη και το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Κίπρις Ποστασί», ενώ υπάρχουν γρήγορες εξελίξεις όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής Τουρκίας – ΕΕ στις 17 – 18 Μαρτίου, έγινε γνωστό στις Βρυξέλλες ότι είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία στην εξεύρεση φόρμουλας για την αμοιβαία άρση των βέτο της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας για τα ενταξιακά κεφάλαια και τα λιμάνια αντίστοιχα.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα και ο αρθρογράφος Ουλάς Μπαρίς, ένα από τα κύρια ζητήματα στις συναντήσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Κύπρο και την Τουρκία, ήταν η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας. Ανώτατη διπλωματική πηγή, που επέλεξε την ανωνυμία της, δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι επόμενες 48 ώρες είναι κρίσιμες για το θέμα αυτό και πως τέτοιο κλίμα είχε δημιουργηθεί για τελευταία φορά πριν 10 χρόνια. Η ίδια πηγή δήλωσε πως «ζούμε ιλιγγιώδεις εξελίξεις και υπάρχει απίστευτη διπλωματική κινητικότητα». Ο Τούρκος υπουργός προσπαθεί με την πρότασή του να κερδίσει ανταλλάγματα “παζαρεύοντας” την υποχρέωση της Άγκυρας να ανοίξει τα λιμάνια και τους αεροδιαδρόμους της προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το πρώτο λιμάνι που θα ανοίξει για τα πλοία υπό κυπριακή σημαία είναι αυτό της Αλεξανρέττας, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, και στη συνέχεια η Τουρκία θα ανοίξει και τα υπόλοιπα λιμάνια της. Ωστόσο , δεν γίνεται αναφορά στην υποχρέωση της Άγκυρας να ανοίξει και τους αεροδιαδρόμους της προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται η δήλωση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη ότι, εάν η Τουρκία δεν εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν θα συγκατατεθεί στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων. Σημειώνεται και η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τουσκ στην Άγκυρα, ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετέφερε τις εκτιμήσεις των χωρών μελών με τις οποίες συναντήθηκε.

Κυπριακή διπλωματική πηγή απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα. Ωστόσο, περιορίστηκε να επισημάνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έχει τονίσει την υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, το οποίο υπαγορεύει την άρση όλων των εμποδίων για την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και την απρόσκοπτη πρόσβαση στα λιμάνια και αεροδρόμια της σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

                                                                                         

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης