Υποστηριξε το militaire
Ιστορία
05/09/2017 | 11:13
Militaire News

Οι “Αργοναύτες” της Αντίστασης! Ένα μνημείο στη Κρήτη μας τους θυμίζει

Οι

Ένας φίλος στρατιωτικός από τη Κρήτη μας έστειλε τη φωτογραφία από το διακριτικό μνημείο που βρίσκεται στο χωμάτινο δρόμο που οδηγεί από το Μαριδάκι Ηρακλείου Κρήτης στο μοναστήρι του Αγίου Νικήτα στα Αστερούσια.

Με το κείμενό του μας εξηγεί  ότι αυτό το   μνημείο  θυμίζει σε κάθε περαστικό από τον τόπο το ταξίδι του Αργώ ΙΙ  κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου .

Στις 17 Σεπτεμβρίου 1941  Έλληνες αγωνιστές ταξίδεψαν με ένα μικρό ψαράδικο σκάφος την “Αργώ ΙΙ” από την παραλία του Μαριδακίου με προορισμό την Αίγυπτο όπου είχε την έδρα της η Ελληνική κυβέρνηση. Ο σκοπός του ταξιδιού των σύγχρονων αυτών αργοναυτών ήταν να ενημερώσουν την κυβέρνηση για τη δημιουργία της αντιστασιακής οργάνωσης “Κρητική Εθνική Επαναστατική Επιτροπή” και για τους κινδύνους που αντιμετώπιζαν από τους κατακτητές οι κρυπτόμενοι αγωνιστές  στα Αστερούσια μετά το τέλος της Μάχης της Κρήτης.

Το μακρύ ταξίδι του μικρού αυτού ψαράδικου σκάφους είχε αίσιο τέλος και έφτασε στην Αίγυπτο. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσουν οι αποστολές υποβρυχίων σε συνεννόηση με τους αντάρτες και η παραλαβή των κρυπτόμενων αγωνιστών με υποβρύχια από το γειτονικό ακρωτήριο Κέρκελος και εν συνεχεία η φυγάδευσή τους στην Αίγυπτο.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης