Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Ντρίπλες Ερντογάν: Συγγνώμη στον Πούτιν μετά από τη συμφωνία με Ισραήλ που καθησυχάζει τη Κύπρο

Ντρίπλες Ερντογάν: Συγγνώμη στον Πούτιν μετά από τη συμφωνία με Ισραήλ που καθησυχάζει τη Κύπρο

Ο Ερντογάν κάνει στροφή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και βάζει “νερό στο κρασί” του. Μετά από τη συμφωνία με το Ισραήλ ο Ερντογάν κάνει ένα βήμα πίσω στην σύγκρουση με τη Ρωσία του Πούτιν.

Το ΑΠΕ μεταδίδει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγραψε στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να εκφράσει τη λύπη του για την κατάρριψη από την Τουρκία ενός ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου και ζήτησε από την οικογένεια του πιλότου “να μας συγχωρήσει”, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Ερντογάν.

“Ο πρόεδρος ζήτησε επίσης από τον ρώσο ομόλογό του να αποκαταστήσει τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία, να εργαστούν μαζί για να αντιμετωπίσουν περιφερειακές κρίσεις και να καταπολεμήσουν από κοινού την τρομοκρατία”, αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν.

“Με ευχαρίστηση ανακοινώνουμε ότι η Τουρκία και η Ρωσία συμφώνησαν να προβούν χωρίς καθυστέρηση στα απαραίτητα βήματα για να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις”, αναφέρεται στη δήλωση.

Το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως στην επιστολή του προς τον Πούτιν ο Ερντογάν ανέφερε: “Θέλω για μια ακόμη φορά να εκφράσω τη συμπάθειά μου και βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένεια του ρώσου πιλότου και να πω: ‘συγγνώμη'”.

Το Reuters επισημαίνει πως ο Καλίν στη δήλωσή του δεν μιλάει ρητά για συγγνώμη. Αναφέρει πως ο Ερντογάν εξέφρασε τη λύπη του στην επιστολή και ζήτησε από την οικογένεια του πιλότου “να μας συγχωρήσει”.

Την ίδια ώρα Τούρκος αξιωματούχος δηλώνει ότι ο άνδρας που θεωρείται ύποπτος για την δολοφονία του κυβερνήτη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους του από τουρκικό μαχητικό κοντά στα σύνορα με τη Συρία τον περασμένο Νοέμβριο διώκεται.

Ο Αλπαρσλάν Τσελίκ, που πολεμούσε σε μια ταξιαρχία Τουρκμένων με τη στήριξη των τουρκικών δυνάμεων εναντίον των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της χώρας, συνελήφθη στα τέλη Μαρτίου στη Σμύρνη με κατηγορίες που δεν σχετίζονταν με την υπόθεση, ωστόσο ένα δικαστήριο αποφάσισε τον Μάιο ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία σε βάρος του.

Η δίωξη του Τσελίκ ήταν ένα πάγιο αίτημα της Μόσχας. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε συγγνώμη σε μια επιστολή προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με την κατάρριψη του αεροσκάφους.

Διαβεβαιώσεις Νετανιάχου στον Αναστασιάδη.

Την σαφή διαβεβαίωση ότι οι σχέσεις του Ισραήλ με την Κύπρο δεν θα επηρεαστούν με οποιοδήποτε τρόπο λόγω της συμφωνίας Τελ Αβίβ- Άγκυρας, έδωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

 Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, αποκάλυψε ότι η επικοινωνία έγινε λίγες ημέρες πριν από την καταστροφική πυρκαγιά στη Σολέα.

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο Κύπριος υπουργός είπε ότι αναμένεται νέα τηλεφωνική επικοινωνία, και πάλι με πρωτοβουλία του κ. Νετανιάχου, μετά την επίσημη εξαγγελία της συμφωνίας και τόνισε ότι «οι άριστες σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν μετά τις τελευταίες εξελίξεις».

 Σε ερώτηση, αν στη συμφωνία περιλαμβάνονται και θέματα ενέργειας, ο κ. Κασουλίδης είπε επί λέξει, «νομίζω κάτι θα περιέχει».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, τόνισε ότι σε μια τέτοια περίπτωση, «προϋπόθεση είναι η σύνδεση του κοιτάσματος Λεβιάθαν με αγωγό της Τουρκίας, να γίνει μέσω της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που εξυπακούει επίλυση του Κυπριακού».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης