Υποστηριξε το militaire
Breaking News Διεθνή
27/09/2016 | 06:35 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Ντιμπέϊτ Κλίντον-Τραμπ! Ποιος κέρδισε;

Ντιμπέϊτ Κλίντον-Τραμπ! Ποιος κέρδισε;

Το πρώτο ντιμπέϊτ μεταξύ  Χίλαρι Κλίντον και  Ντόναλντ Τραμπ είχε ένταση. Οι δυο τους συγκρούστηκαν για την οικονομία και την εξωτερική πολιτική.

Οι αγορές της Ασίας ανέκτησαν μέρος των απωλειών τους, σε μια ένδειξη πως αρκετοί επενδυτές θεωρούν ότι η Κλίντον κέρδισε την αναμέτρηση με τον Τραμπ. Οι αγορές τείνουν να θεωρούν την Κλίντον την υποψήφια του status quo, ενώ ελάχιστοι έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι θα σήμαινε η νίκη του Τραμπ για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, το εμπόριο ή την αμερικάνικη οικονομία.

Οι τηλεθεατές της εκπομπής αναμενόταν να ξεπεράσουν το ρεκόρ των 80 εκατομμυρίων που είχαν παρακολουθήσει την αναμέτρηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζίμι Κάρτερ με τον Ρεπουμπλικάνο Ρόναλντ Ρίγκαν το 1980. Κατά εκτιμήσεις οι τηλεθεατές θα ανέρχονταν σε 100 εκατομμύρια.

Η Κλίντον κατηγόρησε τον Τράμπ για τα όσα προτείνει για την οικονομία κι εκείνος της απάντησε οτι στο συγκεκριμένο τομέα είναι μόνο λόγια.

Τα πιο “θερμά” σημεία του πρώτου ντιμπέιτ μεταξύ Κλίντον-Τραμπ σύμφωνα με το ΑΠΕ;

Αντάλλαξαν κατηγορίες περί ψευδών και διαστρεβλώσεων και κάλεσαν τους τηλεθεατές να πάνε στους ιστοτόπους τους για να μάθουν τα γεγονότα. Η Κλίντον του απευθυνόταν με το μικρό του όνομα· ο Τραμπ την προσφωνούσε υπουργό Εξωτερικών Κλίντον.

«Έχω μια αίσθηση ότι θα κατηγορηθώ για τα πάντα», είπε η Χίλαρι Κλίντον, η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το χρίσμα ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα των ΗΠΑ. «Γιατί όχι;», ήταν η αντίδραση του μεγιστάνα των ακινήτων και αστέρα των ριάλιτι που διεκδικεί για πρώτη φορά αιρετό αξίωμα.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της βόρειας Αμερικής, η NAFTA, έχει πολλά και σοβαρά ελαττώματα και πρόσθεσε πως η Κλίντον θα όφειλε να τα είχε αντιμετωπίσει η ίδια εδώ και χρόνια. Το κάνεις αυτό επί 30 χρόνια, γιατί μόλις άρχισες να σκέφτεσαι λύσεις τώρα; είπε, απευθυνόμενος στην υποψήφια των Δημοκρατικών ο μεγιστάνας των ακινήτων.

Η ανταλλαγή φραστικών πυρών συνεχίστηκε σε πρώτη φάση για την οικονομία, με τον Τραμπ να λέει ότι «θα ανακτήσω τις θέσεις εργασίας μας, εσύ δεν μπορείς να το κάνεις». Το οικονομικό σχέδιο της Κλίντον είναι «όλο λόγια, καθόλου ουσία, ακούγεται ωραίο αλλά δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα ποτέ».

Ανταποδίδοντας την επίθεση επί προσωπικού, η Κλίντον έκρινε ότι «ο Ντόναλντ ζει στον δικό του κόσμο».

Ο Τραμπ χλεύασε το γεγονός ότι στον ιστότοπο της εκστρατείας της Κλίντον περιγράφεται το πώς θα αντιμετωπίσει την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Τουλάχιστον εγώ έχω ένα σχέδιο, ανταπάντησε η υποψήφια των Δημοκρατικών.

Ακόμη, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων είπε πως η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα, η Fed, δεν κάνει τη δουλειά της και διαδραματίζει έναν πολύ πολιτικό ρόλο.

Ο Τραμπ είπε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για την περιουσιακή του κατάσταση όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος στον οποίο υποβάλλεται. Τόνισε ότι τελεί υπό φορολογικό έλεγχο επί σχεδόν 15 χρόνια και του έχει γίνει «τρόπος ζωής σχεδόν». Πρόσθεσε ότι θα αποκαλύψει το πόσους φόρους πλήρωσε μόλις η Κλίντον δώσει στη δημοσιότητα πάνω από 30.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επανερχόμενος στο ζήτημα του πώς χειριζόταν τις επικοινωνίες της όταν ήταν ΥΠΕΞ.

Η Κλίντον επιτέθηκε στον Τραμπ όσον αφορά τα φορολογικά του, λέγοντας ότι για άλλη μια φορά παλινωδεί. Υπάρχουν δημοσιεύματα περί του ότι ο μεγιστάνας οφείλει εκατομμύρια στη Γουόλ Στριτ και σε ξένες τράπεζες και μάλλον ο Τραμπ δεν θέλει οι Αμερικανοί να γνωρίζουν πόσα λίγα κατέβαλε σε φόρους, σημείωσε.

«Πρέπει να υπάρχει κάτι αληθινά σημαντικό, αν όχι τρομερό, που προσπαθεί να κρύψει», υποστήριξε η υποψήφια των Δημοκρατικών αναφερόμενη στη φορολογική δήλωση του Τραμπ και συμπλήρωσε πως δεν πιστεύει ότι θα τη δώσει ποτέ στη δημοσιότητα.

Αυτή είναι η πρώτη τηλεμαχία της 68χρονης Κλίντον με τον 70χρονο Τραμπ. Θα ακολουθήσουν άλλες δύο.

Ο συντονιστής της συζήτησης Λέστερ Χολτ δυσκολεύτηκε πολύ να τιθασεύσει τους υποψήφιους, οι οποίοι περνούσαν συνεχώς από το ένα θέμα στο άλλο—από την οικονομία στο Ισλαμικό Κράτος και το «χάος τη Μέση Ανατολή» τις αλληλοκατηγορίες για την έλλειψη διαφάνειας και ούτως καθεξής.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης