Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα Ιστορία Πολιτική
25/03/2016 | 08:38 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Ο Έλληνας 007 και ο Κάρατζιτς! Ο Βασίλης Ντερτιλής και η σχέση του με τον Σερβοβόσνιο ηγέτη

Ο Έλληνας 007 και ο Κάρατζιτς! Ο Βασίλης Ντερτιλής και η σχέση του με τον Σερβοβόσνιο ηγέτη

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η είδηση για την καταδίκη του ηγέτη των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς για την σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, το 1995 μας έφερε ξανά στο νου έναν φίλο που δυστυχώς χάθηκε πολύ νωρίς. Ο Βασίλης Ντερτιλής, αξιωματικός του ΠΝ που εξελίχθηκε σ΄ αυτό που εμείς οι … “ατακαδόροι” δημοσιογράφοι περιγράφαμε ως “Έλληνα 007”.

Η περίπτωση του Βασίλης Ντερτιλή μας έκανε να καταλάβουμε ότι η “μικρή ,πτωχή πλην τίμια Ελλάς”, μπορεί να να έχει στα μέτρα των δυνατοτήτων της παρέμβαση στη “γειτονιά” της. Μπορεί να κάνει παρεμβάσεις, μυστικές επιχειρήσεις κι επαφές. Ο Βασίλης Ντερτιλής και η δράση του ήταν η απόδειξη γι΄ αυτό. Δυστυχώς μέχρι στιγμής αποτελεί την εξαίρεση.

Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στην ταραγμένη για τα Βαλκάνια δεκαετία του 1990. Κάπου έξω από το Σεράγεβο. Δεν είναι φωτογραφία από μία απλή συνάντηση γνωριμίας του Βασίλη Ντερτιλή με τον Ράντοβαν Κάρατζιτς. Ο Ντερτιλής για τον Σερβοβόσνιο ηγέτη ήταν “ο Βασίλης”. Κι αν σ΄ αυτές τις επαφές είναι μάλλον δύσκολο να μιλήσεις για φιλία θα σας πούμε ότι ο Κάρατζιτς εμπιστευόταν τυφλά “τον Έλληνα Βασίλη”. Στη συνάντηση εκείνη ο Βασίλης Ντερτιλής είχε φέρει μαζί του δύο Έλληνες επιχειρηματίες τους οποίους ο Κάρατζιτς δέχτηκε αμέσως αφού τους είχε φέρει “ο Βασίλης”.

dertilis_bosnia

Τα όσα μας έχουν περιγράψει για τη σχέση του Ντερτιλή με τον Κάρατζιτς επιβεβαιώνουν και όσα συνάδελφοι δημοσιογράφοι έλεγαν για τη δράση του Ντερτιλή στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Ο πλοίαρχος του ελληνικού ΠΝ είχε “ανοιχτό διαβατήριο” σ΄ όλα τα πεδία των μαχών. Είχε επαφές με όλους τους σημαντικούς “παίκτες” εκείνου του αιματηρού πολέμου. Πολλές φορές ήταν εκείνος που μετέφερε μηνύματα από τη μία στην άλλη πλευρά. Είχε καταφέρει να δημιουργήσει σχέσεις που του επέτρεπαν να μιλά με όλους. Και όταν οι συνθήκες το επέτρεπαν να παρεμβαίνει.

dertilis

Ο Βασίλης Ντερτιλής είχε “στρώσει το χαλί” για την Ελλάδα στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι η Αθήνα εκμεταλλεύθηκε ελάχιστα τα όσα δημιουργησε εκεί ο Έλληνας 007. Τα όσα μας έλεγε ο Βασίλης Ντερτιλής μετά από το τέλος του πολέμου ,όταν πια ζούσε μεταξύ Αυστρίας και Σερβίας ,προκαλούσαν γέλιο… Ο ίδιος δρστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά στη Σερβία κι έγινε πρόεδρος των Ελλήνων επιχειρηματιών στο Βελιγράδι.

Δεν μίλαγε πολύ για τις αποστολές που είχε κάνει στην Γιουγκοσλαβία και για τις σχέσεις που είχε αναπτύξει με τους πρωταγωνιστές του πολέμου. Ωστόσο η πληροφόρηση που είχε ήταν …μυθική! Έχουμε την αίσθηση χωρίς να μπορούμε να το αποδείξουμε ,ότι ο Βασίλης ήταν από τους ελάχιστους ανθρώπους που είχε επαφή με τον Κάρατζιτς ακόμη κι όταν αυτός κρυβόταν για να αποφύγει τη σύλληψη.

Ο Βασίλης Ντερτιλής υπήρξε μια μορφή για τις ΕΔ. Η Γιουγκοσλαβία ήταν ένα από τα πεδία μάχης στα οποία δραστηριοποιήθηκε. Έκανε επιχειρήσεις και σ΄ άλλες περιοχές του πλανήτη.Πάντα με απόλυτη μυστικότητα και πάντα με επιτυχία. Η επιχείρηση απεγκλωβισμού ομογενών από το Σοχούμι ήταν αυτή που τον έκανε γνωστό. Υπήρξαν κι άλλες που δεν έτυχαν δημοσιότητας.

Δυστυχώς τον χάσαμε νωρίς…

Militaire.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης