Υποστηριξε το militaire
Militaire News

ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ: Ο “Ζούκοφ” που εγκατέλειψε όσους τον στήριξαν κινδυνεύει να γίνει Κλουζό

ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ: Ο

Οι στρατιωτικοί συντάκτες είχαμε “κολλήσει” στον Νίκο Τόσκα το παρατσούκλι “Ζούκοφ”. Ήταν πιο …πρωτότυπο από το συνηθισμένο “κόκκινος στρατηγός” και του πήγαινε καλύτερα. Αξιωματικός των τεθωρακισμένων ο Τόσκας ,ήταν μεγάλος θαυμαστής του Κόκκινου Στρατού, είχε διαβάσει πολύ για τον πατριωτικό πόλεμο υπό τις διαταγές του Ζούκοφ και δεν έκρυβε ότι ήταν θαυμαστής του. Δεν υπήρξε ποτέ κομμουνιστής ο Τόσκας. Στην διάρκεια της καριέρας του τον είχαν “καταχιρύσει” ως ΠΑΣΟΚ και αυτή ήταν και η μοναδική αιτία που οδήγησε στην αποστρατεία του,μόλις μας προέκυψε κυβέρνηση Καραμανλή.

Ο “Ζούκοφ” δραστηριοποιήθηκε κομματικά μετά από την αποστρατεία του αρχικά δίπλα στην Βάσω Παπανδρέου. Τελικά όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου την εξουσία ,βρέθηκε επικεφαλής του γραφείου του ΑΝΥΕΘΑ Πάνου Μπεγλίτη. Μόλις αναβαθμίστηκε σε ΥΕΘΑ, ο Τόσκας παραιτήθηκε .Ο ίδιος λέει επειδή υπήρχαν πολιτικές διαφωνίες. Οι εχθροί του -που δεν είναι λιγοι- υποστηρίζουν ότι έφυγε επειδή ο Μπεγλίτης αρνήθηκε να τον τοποθετήσει Αρχηγό ΓΕΕΦ στην Κύπρο.

Μετά από την παραίτησή του και την πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου , έγιναν προσεγγίσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντα ανεπιτυχείς. Τελικά επέλεξε να δραστηριοποιηθεί στην πολιτική κίνηση ΠΡΑΤΤΩ του Νίκου Κοτζιά. Επιλογή που αποδείχτηκε “λίρα εκατό” για τον Νίκο Τόσκα. Σ΄ όλο αυτό το διάστημα πολύ συχνά έπινε τον καφέ του στο Νέο Ψυχικό παρέα με ελάχιστους δημοσιογράφους -δεν τους συμπαθεί ο Τόσκας- και αρκετά στέλχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Όχι υψηλόβαθμα,γιατί ο Τόσκας γνώριζε από τη πείρα του ότι τη καλή πληροφόρηση την έχουν πάντα οι υπαξιωματικοί και τα μεσαία στελέχη των ΕΔ. Αυτοί δουλεύουν όλη μέρα, αυτοί ξέρουν τα θέματα.

Ο καλπασμός του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία ανέβασε κι άλλο τις μετοχές του Νίκου Κοτζιά. Και μαζί και τον “Ζούκοφ”. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ,ο Νίκος Τόσκας τοποθετήθηκε στην πέμπτη και εκλόγιμη όπως αποδείχτηκε θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Γι΄ αυτή τη θέση προοριζόταν η Τασία Χριστοδουλοπούλου ,σύζυγος του Θοδωρή Δρίτσα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έψαχναν έναν στρατηγό για να “μαζέψουν ψήφους” από τους στρατιωτικούς. Ο Τόσκας δεν ήταν “εμπορικό όνομα” αλλά αυτό στην Κουμουνδούρου δεν το γνώριζαν. Αρκούσε η εισήγηση του Νίκου Κοτζιά.

Μετά από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογή του Τόσκα, ο “Ζούκοφ” τοποθετήθηκε ΥΦΕΘΑ. Η σχέση του με τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο δημοσίως εμφανιζόταν ως ανέφελη. Στην πραγματικότητα δεν χώνεψε ποτέ ότι έπρεπε να υπηρετήσει υπό τις εντολές του.Με τον σύντροφο ΑΝΥΕΘΑ Κώστα Ήσυχο είχε μέχρι κάποιο σημείο εξαιρετική σχέση,αλλά προς το τέλος ψυχράνθηκαν άσχημα. Κι όχι μόνο μ΄ αυτόν.

Ο Τόσκας όπως και κατά τη διάρκεια της θητείας του ως διευθυντής του Πάνου Μπεγλίτη κατόρθωσε να απομακρύνει από δίπλα του όσους ανθρώπους είχε κοντά του. Ακριβώς το ίδιο έκανε και ως ΥΦΕΘΑ. Η εμμονή του να βλέπει παντού εχθρούς ,ύποπτες κινήσεις και “υπόγεια κίνητρα” όσων ήθελαν να τον συναντήσουν τον απομόνωσαν γρήγορα. Μια μικρή ομάδα νέων συνεργατών τον απέκλεισε απ΄ όσους είχαν σταθεί δίπλα του την εποχή της “εξορίας” στα καφέ του Νέου Ψυχικού. Για κακή του τύχη αυτές οι παρέες δεν ήθελαν τίποτα . Ούτε διορισμό,ούτε θέσεις. Γι΄ αυτό και δεν προσπάθησαν και πολύ να τον επαναφέρουν στην πραγματικότητα. Που αποδείχτηκε πολύ σκληρή για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο “Ζούκοφ” κατάφερε να επανεκλεγεί στις εκλογές του Σεπτεμβρίου που έγιναν με λίστα. Το σοκ που υπέστη όταν έμαθε ότι θα αναλάβει τη θέση του πολιτικού προϊσταμένου των Σωμάτων Ασφαλείας ήταν ισχυρό. Παρόλα αυτά κανείς απ΄ όσους ήταν γύρω του δεν φρόντισε να τον προστατεύσει και τον συμβουλεύσει να αρνηθεί ευγενικά την ανάληψη της ευθύνης ενός τομέα που δεν του πάει με τίποτα. Το “αριστερό προφίλ” που χρόνια έχτιζε δεν ταίριαζε με την αστυνομία.

Και σαν να μην έφθανε αυτό ο Τόσκας πήγε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη …σαν σίφουνας για να τ΄ αλλάξει όλα! Από τα πρώτα 24ωρα άρχισε να ανακοινώνει την διάλυση μονάδων της ΕΛΑΣ και άλλα πολλά. Το πρώτο φιάσκο δεν άργησε να έρθει. Ο άγριος ξυλοδαρμός του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου και η αδυναμία της αστυνομίας να κάνει συλλήψεις των δραστών που έχουν αποτυπωθεί σε πλήθος τηλεοπτικών πλάνων αποτελεί το πρώτο μεγάλο πλήγμα. Πριν προλάβει να συνέλθει “έσκασε” η υπόθεση Πανούση. Κι απ΄ ότι φαίνεται έπεται συνέχεια.

Ο “Ζούκοφ” κινδυνεύει να γίνει Κλουζό . Αλλά όχι στην σοβαρή του εκδοχή. Το πιο άσχημο είναι ότι ο Τόσκας δείχνει να έχει χάσει την ψυχραιμία του. Κι αυτό οδηγεί συνήθως στο επόμενο λάθος. Φαίνεται ότι το υπουργείο της Δημόσιας Τάξης ,που τώρα λέγεται Προστασίας του Πολίτη είναι καταραμένο για τους στρατιωτικούς. Μετά από το ναύαρχο Χηνοφώτη, ο Τόσκας φαίνεται ότι θα έχει άδοξο τέλος ως πολιτικός.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης