Υποστηριξε το militaire
Breaking News Πολιτική
18/06/2017 | 19:55 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Τι λέει ο Νετανιάχου για τα ελληνικά ενεργειακά αποθέματα και για το Κυπριακό

Τι λέει ο Νετανιάχου για τα ελληνικά ενεργειακά αποθέματα και για το Κυπριακό

Για τις στενές σχέσεις και τη συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ μιλά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», με τίτλο: «Είναι πάντα ωραίο να έχεις φίλους».

Ο κ. Νετανιάχου αναφέρεται στις ενεργειακές προοπτικές της περιοχής μέσα από τη συνεργασία των τριών χωρών Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου. Εκφράζει ειδικότερα την πεποίθηση του ότι τα «σημαντικά ενεργειακά αποθέματα στο Ισραήλ, που είναι ήδη αποδεδειγμένα», τα «αποδεδειγμένα μικρότερα ενεργειακά αποθέματα -αλλά εντούτοις σημαντικά- στην Κύπρο» και τα «πιθανά ενεργειακά αποθέματα κάτω από τις ακτές της Κρήτης», μπορεί να στηρίξουν εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ακόμα και μέσω του EastMed.

Τονίζει ότι «ο EastMed εθεωρείτο αδύνατος πριν από ενάμιση χρόνο και έκτοτε έχουμε ξεκινήσει να το ερευνούμε πιο συστηματικά και μεθοδικά», επισημαίνοντας ότι η αρχική έρευνα από μια ελληνο-ιταλική εταιρεία εκτίμησε ότι είναι εφαρμόσιμο, εφικτό και κερδοφόρο. «Επομένως τώρα πηγαίνουμε στην επόμενη φάση και πάμε να το ελέγξουμε ακόμη πιο προσεκτικά. Αλλά εάν είναι ΟΚ θα το ξεκινήσουμε», σημειώνει.

Περιγράφοντας τις στενές σχέσεις των δύο χωρών, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρεται στη συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας και της στρατιωτικής εκπαίδευσης, επισημαίνοντας και τη βοήθεια της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην κατάσβεση των πυρκαγιών της Χάιφα τον περασμένο Νοέμβρη. «Σίγουρα, στα θέματα ασφάλειας και στο ζήτημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, είναι πάντα ωραίο να έχεις φίλους», τονίζει. Επιπλέον μιλά για τη συνεργασία και στον τομέα της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι το Κυπριακό θα επιλυθεί και πρέπει να επιλυθεί, ο κ. Νετανιάχου αναφέρει: «εάν μπορέσουν να ξεκινήσουν και να το ολοκληρώσουν τους επόμενους τέσσερις μήνες, θα είμαστε ευτυχείς, πιστέψτε με».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αναφέρεται και στη σημασία και τον συμβολισμό της απόφασης για την ανέγερση του Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «το μουσείο δεν είναι μόνο κάτι που τιμά μια εξαιρετικά σημαντική κοινότητα που χάθηκε, αλλά την ίδια στιγμή μας δεσμεύει να βεβαιωθούμε ότι δεν θα συμβεί ποτέ ξανά μια τέτοιου είδους τραγωδία».

Ερωτηθείς για το εάν πιστεύει πως η κυβέρνηση Τραμπ προσεγγίζει με περισσότερο ρεαλισμό την πολιτική των ΗΠΑ σε ό,τι έχει να κάνει με τη Μέση Ανατολή, ο κ. Νετανιάχου λέει πως «το σημαντικότερο που συμβαίνει είναι η αλλαγή στάσης απέναντι στο Ιράν. Πιστεύω ότι υπάρχει μια εκτίμηση τώρα ότι το Ιράν δεν είναι η λύση, αλλά η πηγή πολλών προβλημάτων της περιοχής και αυτό κατά τη γνώμη μου είναι μια σωστή εκτίμηση και την καλωσορίζω».

Ως δεύτερο στοιχείο αναφέρει ότι «υπάρχει ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον και δέσμευση να πολεμήσουμε το ISIS, το άλλο πρόσωπο του ισλαμικού φονταμενταλισμού, που απειλεί τόσο τις αραβικές χώρες στην περιοχή και τον κόσμο, όλο τον κόσμο». «Και νομίζω αυτό είναι οπωσδήποτε το επίκεντρο της τρέχουσας πολιτικής μας και αυτό το καλωσορίζω», τονίζει.

Ο κ. Νετανιάχου αναφέρει ότι «η ιρανική συμφωνία, η οποία πιστεύω ότι δεν ήταν μια καλή συμφωνία -για να το πω γλυκά-, νομίζω ότι έφερε τις αραβικές χώρες και το Ισραήλ πιο κοντά μεταξύ τους και κυρίως μπορεί να συμβάλει στις ειρηνευτικές προσπάθειες με τους Παλαιστίνιους».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης