Υποστηριξε το militaire
Militaire News

“Εις Μνήμην” μιας μάχιμης και μεγάλης ρεπόρτερ! Ο Κ.Φράγκος γράφει για την Αριστέα Μπουγάτσου

In Memoriam

Αριστέα Μπουγάτσου, Δημοσιογράφος

Tου Κων. Φράγκου

Κατά την ομιλία του το βράδυ της 29ης Μαρτίου στη Βουλή ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ και Υπουργός Άμυνας κ.Π.Καμμένος, επιτιθέμενος σφόδρα κατά της διαφθοράς στο χώρο των Ε.Δ. επί εποχής Γιωργάκη και Αντωνομπένηδων αναφέρθηκε με σεβασμό στη μνήμη της δημοσιογράφου-τίγρης, αξέχαστης, Αριστέας Μπουγάτσου που υπήρξε κορυφαία στη μάχη κατά της διαπλοκής. Κυνηγήθηκε άγρια, έμεινε άνεργη, σύρθηκε στα δικαστήρια. Ήταν η πρώτη που απεκάλυψε την εμπλοκή των ΜΜΕ στις Προμήθειες. Αναχώρησε στο ΕΠΕΚΕΙΝΑ, πολύ νωρίς, 46 ετών, κτυπημένη από τον καρκίνο.

Η Αριστέα υπήρξε καλή μου φίλη, με πήρε μια εποχή μαζί της στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με βοήθησε στην έκδοση του βιβλίου μου «Αμύνεσθαι περί….πάρτης», με ενθάρρυνε όταν είχα αναστολές σε αποκαλύψεις. Υπήρξε μια σπουδαία δημοσιογράφος και ένας υπέροχος άνθρωπος.

Παίρνοντας αφορμή από την αναφορά Καμμένου και την επέτειο τριετίας από τον θάνατο της, παραθέτω, ως έχει, ένα από τα κείμενα της στην Ελευθεροτυπία (06.06.11) για να την τιμήσω. Πριν κλείσω, όμως, θα αναφέρω ένα σπαρταριστό γεγονός, δείγμα της επαγγελματικότητας της Αριστέας. Όταν γινόταν ο μεγαλοπρεπής γάμος του Άκη στο Παρίσι, η Αριστέα, με έξοδα της, μετέβη στην πόλη του φωτός για να κάνει ρεπορτάζ. Τι σκαρφίστηκε; Με τη βοήθεια φίλων της βρήκε μια μακριά, κόκκινη, τουαλέτα, με μια μεγάλη καπελαδούρα, στυλ μεσοπολέμου, φόρεσε και τεράστια μαύρα γυαλιά και κατευθύνθηκε στην Εκκλησία όπου εισήλθε μεγαλοπρεπώς. Αιωνία η μνήμη Αριστέα.

Ο ΑΚΗΣ ΚΑΙ Τ’ ΑΔΕΡΦΙΑ ΤΟΥ

«Στο Μόναχο δεν είχε δεύτερο βρακί. Τον θυμάμαι με το ίδιο αμπέχονο επί χρόνια στο στέκι με τις ελληνικές εφημερίδες». «Έχει πολλά ράμματα για τη γούνα των Παπανδρέου, θα τους κάψει». «Ο Γιάννος θα τη βγάλει καθαρή;».

«Μπαμπά, τι σημαίνει παρένθετο πρόσωπο; –  Κλέφτης, παιδί μου, κλέφτης».

Όλα αυτά τα λένε όσοι γνωρίζουν καλά το βίο του Άκη Τσοχατζόπουλου, την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων, αλλά και όσοι από μακριά παρακολουθούν τη βίαιη πλέον αποκαθήλωση του άλλοτε Νο. 2 του ΠΑΣΟΚ, που ουδείς φρέναρε, αν και πολλοί γνώριζαν ή υποψιάζονταν ότι κάτι πήγαινε στραβά.

Όλοι σιωπούσαν. Βολεύονταν. Ωφελούντο. Συγκάλυπταν ή περιέβαλλαν εαυτούς με λίπος παχύδερμου σαν μονωτικό. Χλεύαζαν και καταδίωκαν σαν λεπρούς όσους τολμούσαν να εγείρουν ανάστημα ή ερωτήματα για τις αγορές των δισεκατομμυρίων ευρώ που έγιναν από τα Ίμια μέχρι και το 2004.

Τι να πρωτοθυμηθούμε; : TOR-M1, TPO, ZUBR, SUSANA, ηλεκτρονικός πόλεμος, PATRIOT, ΕΡΜΗΣ, S-300, F-16, υποβρύχια 214, φρεγάτες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, Apache, NH-90, Leopard Helz, ασύρματοι κ.α. Χάνει κανείς το λογαριασμό.

Έγινε η Ελλάδα η χαρά των εμπόρων όπλων, των μεσαζόντων, των λομπιστών, γέμισε το σύμπαν και πανάκριβες σαβούρες, ενώ το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε υποτίθεται ανάγκες που πρότειναν τα επιτελεία, ΚΥΣΕΑ ίσον βουβός κινηματογράφος. Έτσι με βουβή σκηνοθεσία αποφάσισαν οι κυβερνώντες να φορτώσουν το ΑΕΠ με δανεικά για τα όπλα της πατρίδας και τις μίζες για πάρτη τους.

Και τώρα, κάτω από τη διογκούμενη κατακραυγή, αποφάσισαν να «δικάσουν» τον Άκη.  Μόνο που τώρα είναι αργά. Η ζημιά έχει γίνει. Και το ταμείον είναι μείον και δεν χωρά συγνώμη. Παίζουν τα ρέστα τους και την παρτίδα διάσωσης τους.

Σήμερα, κατά τα φαινόμενα, ο Άκης Τσοχατζόπουλος θα παραπεμφθεί για δωροδοκία και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, έντεκα χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης των υποβρυχίων.

Καταγράφουμε ωστόσο τα εξής :

  1. Ο πρώην υπουργός δεν μπορεί να παραπεμφθεί για απιστία σε βάρος του Δημοσίου, πράξη που σαφώς προηγήθηκε, αν αποδειχθεί ότι τελικά υπήρξε χρηματισμός του από τη γερμανική HDW και τα μαύρα ταμεία της, προκειμένου αυτή να κερδίσει τη χρυσή σύμβαση και στη συνέχεια και τα Ναυπηγεία. Σύμφωνα, με το άρθρο 86 του Συντάγματος η πράξη αυτή έχει παραγραφεί – νόμος περί προστασίας των υπουργών.
  2. Η περίφημη Torcaso Investments Limited είναι γνωστή από τις αρχές του 2009 και από την εξεταστική για το σκάνδαλο Βατοπεδίου. Είχε συναλλαγές με τη Μονή, αγοραπωλησίες ακινήτων (στην Κηφισιά-κτήριο Βωβού-και στην Πατησίων) και από τότε η εν Αθηναίς έδρα της οδηγούσε σε πρόσωπα κοντινά με τον πρώην υπουργό Άμυνας.
  3. Η Blue Bell , ίσως και η Nobilis, ακόμα δύο εξωχώριες εταιρείες είχαν αναφερθεί στην εξεταστική για τους TOR-M1 (2005) που κατέληξε σε φιάσκο με τους πρωταγωνιστές στο απυρόβλητο. Πρόκειται περί της περιβόητης Επιτροπής Τραγάκη που κουκούλωσε το σκάνδαλο.
  4. Η Torcaso και ο λογαριασμός της 051524866 στη Morgan Stanley της Ζυρίχης που δέχτηκαν 6,7 εκατ. δολάρια από τον Νοέμβριο του 1999 μέχρι και τον Μάρτιο του 2000 ερευνώνται από το καλοκαίρι του 2010 για πιθανές εισροές και από τα μαύρα ταμεία της Siemens. Εκκρεμεί ακόμα αίτημα των ανακριτών που ψάχνουν μίζες από τους Patriot και το σύστημα ΕΡΜΗΣ.

Τώρα, έπειτα, από γαργάρες μηνών, αποκαλύπτουν (ΣΔΟΕ και επιτροπή) ότι τέσσερα ακίνητα ιδιοκτησίας Άκη Τσοχατζόπουλου και της συζύγου του «πλύθηναν» από τις γνωστές off-shore. (Μετά το άρθρο 86 να χαίρονται και το πόθεν έσχες των βουλευτών).

  1. Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι ενώ ήταν γνωστό από τις αρχές του 2010 πως για τα υποβρύχια 214 καταβλήθηκαν μίζες, χρησιμοποιήθηκαν μεσάζοντες, σύμβουλοι και εικονικές συμβάσεις, η σύμβαση δεν καταγγέλθηκε και η εταιρεία δεν κηρύχθηκε έκπτωτη. Αντίθετα (με νόμο) παραγγέλθηκαν άλλα δύο υποβρύχια,(Είναι τα υποβρύχια Βενιζέλου. Τι απέγιναν; Που βρίσκεται η χοντρή προκαταβολή;) 1,3 δισ. ευρώ και με διαγραφές βαρυτάτων προστίμων διευκολύνθηκε η αλλαγή μετοχικού σχήματος στον Σκαραμαγκά. Επίσης μέχρι σήμερα κανένας δεν είχε το θάρρος να καταργήσει τα αντισταθμιστικά ωφελήματα (Α.Ω.), τον κολαούζο διαφθοράς που συνοδεύει κάθε σύμβαση με ένα κομβόι νταβατζήδων που μοιράζουν δουλειές και «μαύρα».
  2. Την περίοδο που είχαν φρενιάσει με παραγγελίες Άκης, Γιάννος, ΚΥΣΕΑ, κλπ. και τα «παιδιά των εξοπλισμών» αλώνιζαν στο υπουργείο χωρίς Άμυνα, ο Τύπος σχεδόν σιωπούσε. Συγκροτήματα και ΜΜΕ, τουλάχιστον τέσσερα, έκαναν δουλειές με όπλα, με lobbing ή νταβατζιλίκι, άλλοι «μισθώνονταν» και ανάλογα διάλεγαν στρατόπεδο οπλεμπόρων. Εκδότες μισθωμένοι, δημοσιογράφοι-βαποράκια, οι περισσότεροι όμως σιωπηλοί, υποταγμένοι, αδιάφοροι ή φοβισμένοι.

Ήταν ο υπουργός που όλοι τον έλεγαν Άκη και πολλοί ήξεραν ή υποψιάζονταν πως κάτι γίνεται στα σκοτεινά. Ποιοι;  Οι σύντροφοι. Ο ξάδελφος. Ο κουμπάρος. Η λομπίστρια, η κυρία επί των δημοσίων σχέσεων . Οι πειθήνιοι αρχηγοί. Οι παλιοί του ΠΑΚ. Η παρέα του Μονάχου. Ο μπατζανάκης, ο κουνιάδος, η συμπεθέρα, η πρώην. Το Καστρί. Οι δικηγόροι. Οι θεματοφύλακες των offshore. Οι προμηθευτές. Οι συνδικαλιστές. Οι δημοσιογράφοι. Οι επιτελάρχες. Το ΕΠΥΕΘΑ. Οι άνθρωποι του Άκη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι εκδότες-έμποροι κ.α.

Θέλετε και άλλους;

Militaire.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης