Υποστηριξε το militaire
Αμυντική Βιομηχανία Διεθνή
30/06/2016 | 09:00 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Φ. Καρβουνοπούλου

“Μπλόκο” στους τζιχαντιστές από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!

“Μπλόκο” στους τζιχαντιστές από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!

Ένα νέο λογισμικό εργαλείο μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες των social media να “αποσιωπήσουν” την προβολή των βίαιων βίντεο του ISIS.

Το Ισλαμικό Κράτος αποσπά υποστηρικτές και “συνοδοιπόρους” απο όλο τον κόσμο μέσω της προώθησης φωτογραφιών και βίντεο των βίαιων δραστηριοτήτων του που δημοσιοπεί σε απευθείας σύνδεση. Και αν οι εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορούσαν να εντοπίσουν αυτόματα και να διαγράψουν τέτοια δημοσιεύματα, τι θα γινόταν;

Το πρόγραμμα αντιμετώπισης του εξτρεμισμού (The Counter Extremism Project), που συνεργάζεται με τον επιστήμονα πληροφορικής του Πανεπιστημίου Dartmouth, Hany Farid και που χρηματοδοτείται απο την Microsoft, έχει αναπτύξει μια νέα μέθοδο για να το κάνει αυτό. Ελπίζουν ότι θα παρέχουν το λογισμικό αυτό για να βοηθούν τις εταιρείες όπως το Twitter, το Facebook, και την Google να σταματούν εξτρεμιστικές ομάδες απο τη δημοσιοποίηση τέτοιου βίαιου υλικού στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Βασισμένο σε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται “ισχυρός κατατεμαχισμός”, η ιδέα εφευρέθηκε το 2008 απο τον Farid, που προσπάθησε να σταματήσει το “κύμα” της παιδικής πορνογαφίας που ξέσπασε εκείνη την εποχή. Αλλά λέγοντας σε μια μηχανή να αναγνωρίσει μια εικόνα παιδικής κακοποίησης, συνειδητοποίησε ότι αυτό “δεν είναι εφικτό”, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε σε δημοσιογράφους. “Δεν έχουμε ακόμα φτάσει στο επίπεδο όπου μπορούμε να διαχειρστούμε ξεκάθαρα το περιεχόμενο. Και για αυτό το λόγο, δεν έχουμε ακόμα προχωρήσει”.

“Μια βαθιά μάθηση, και άλλα είδη εκμάθησης αλγορίθμων δεν είναι ακόμα ικανά να ξεχωρίσουν αξιόπιστα το κατάλληλο απο το μη κατάλληλο περιοχόμενο,” δήλωσε ο Farid στο Defense One. “Το ποσοστό της ταχύτητας και του λάθους αυτών των προσεγγίσεων είναι απλά απαγορευτικό για το ανέβασμα εικόνων στο διαδίκτυο”.

Έτσι αντί να διδάξει το δίκτυο των μηχανών να καταλαβαίνουν το περιεχόμενο, ο Farid αποφάσισε να διδάξει το λογισμικό ώστε να αναγνωρίζει τις εικόνες που διαδίδονται στο διαδίκτυο αφού κάποιος τις έχει ορίσει ως ακατάλληλες. Με αυτό τον τρόπο, ο υπολογιστής πρέπει να αναγνωρίζει απλά την εικίνα, όχι την ιδέα που η εικόνα απεικονίζει, και να απογορεύει την περαιτέρω διάδοσή της.

Ο Farid περιγράφει την μέθοδο ως εξόρυξη μιας “διακριτής υπογραφής” από μια εικόνα. Η υπογραφή είναι “μια αφηρημένη αριθμητική αναπαράσταση που είναι τόσο διακριτή και σταθερή σε τροποποιήσεις”, που σημαίνει ότι παραμένει χρήσιμη, ακόμη και αν η εικόνα είναι τροποποιημένη λίγο. Περιέγραψε επίσης την υπογραφή ως “μια σειρά από αριθμούς που ενσωματώνουν το πραγματικό περιεχόμενο,” όπως το DNA μιας φωτογραφίας.

Ο Farid δώρισε το λογισμικό στο Εθνικό Κέντρο για χαμένα και κακοποιημένα παιδιά, στο οποίο οι άδειες είναι ελεύθερες στα κοινωνικά δίκτυα για να παρακολουθούν ιστοσελίδες με εικόνες παιδικής πορνογραφίας. Υπάρχει ένα λάθος στα πέντε δισεκατομμύρια, δηλώνει.

Περίπου επτά μήνες πριν, ο Farid συνεργάστηκε με το Πρόγραμμα αντιμετώπισης του Εξτρεμισμού για να εφαρμόσουν την ίδια μέθοδο για ένα διαφορετικό ζήτημα: να αναγνωρίζουν το περιεχόμενο των τζιχαντιστών. “Εκπαίδευσαν” ένα σύστημα για την συνεχή διερεύνηση εικόνων-προπαγάνδας και το έθεσαν σε λειτουργία.

“Η τεχνολογία θα είναι διαθέσιμη σε κάθε εταιρεία που επιλέγει να συμμετέχει σε αυτή την πρόοδο”, εξήγησε.

Οι εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν κάνει επανειλλημένες προσπάθειες να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση βίαιων εικόνων των τζιχαντιστών. Το Φεβρουάριο, το Twitter ανακοίνωσε ότι είχε αναστείλει πάνω απο 120.000 λογαριασμούς που αναπαρήγαγαν περιεχόμενο του ISIS.

Η προαπάθεια αυτή που διεξάγεται απο πολλές εταιρείες κέρδισε και την προσοχή του Λευκού Οίκου που δήλωσε: “Αποδεχόμαστε την αρχή των πρωτοβουλιών όπως αυτή του Κέντρου Εξτρεμισμού που δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να ελέγχουν την τρομοκρατική δραστηριότητα στον υπολογιστή τους και να ανταποκρίνονται καλύτερα στην απειλή που δημιουργείται απο τους τρομοκράτες και το περιοχόμενο αυτό.

ΠΗΓΗ: defenseone.com

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης