Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Μνημόσυνο για τους 62 Μάρτυρες που εκτέλεσαν οι ναζί στο Ηράκλειο

Μνημόσυνο για τους 62 Μάρτυρες που εκτέλεσαν οι ναζί στο Ηράκλειο

Η μνήμη των 62 Μαρτύρων που εκτελέστηκαν την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής τιμήθηκε σήμερα με μνημόσυνο που διοργάνωσαν ο Δήμος Ηρακλείου και ο Δήμος Μαλεβιζίου.

 Το πρωί τελέσθηκε Αρχιερατικό Μνημόσυνο, στο εκκλησάκι των Αγίων Πάντων στο Γάζι καθώς και επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια σε ομιλία του ο ιστορικός ερευνητής Κωστής Μαμαλάκης, αναφέρθηκε στα γεγονότα της εποχής και την θυσία των 62 Εθνομαρτύρων.

 Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και αμέσως μετά κατάθεση στεφάνων ενώ στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Σε μήνυμα του ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός τόνισε ότι οι 62 Μάρτυρες εξακολουθούν μέχρι σήμερα να μας δείχνουν τον δρόμο της Ευθύνης, της Αξιοπρέπειας και της Τιμής.

 «Τον Ιούνιο του 1942, οι Γερμανοί κατακτητές, εκτέλεσαν 62 συμπατριώτες μας στην περιοχή Ξηροποτάμου του Γαζίου. Το γεγονός αυτό συγκλόνισε τότε την κοινωνία της Κρήτης, και αποτελεί πάντα μια από τις ζοφερότερες σελίδες των Κατοχικών χρόνων στον τόπο μας. Μεταξύ των εκτελεσθέντων ήταν και ο Μηνάς Γεωργιάδης, Δήμαρχος Ηρακλείου από το 1934 έως το 1940» επεσήμανε στο μήνυμα του ο κ. Λαμπρινός .

 Επίσης υπογράμμισε πως «Γνωρίζοντας ότι η θυσία τους αποτελεί τη συνέχεια των μακραίωνων αγώνων των Κρητών για Ελευθερία και Ανεξαρτησία, οι 62 Εθνομάρτυρες αντιμετώπισαν με ηρωισμό και υπερηφάνεια το Ναζιστικό εκτελεστικό απόσπασμα».

 Ακόμη πρόσθεσε ότι παρά το μεγάλο αυτό πλήγμα, τις ωμότητες των Γερμανών εισβολέων, και τις τραγικές δοκιμασίες της καθημερινότητας, το αντιστασιακό φρόνημα των συμπατριωτών μας παρέμεινε σθεναρό καθ’ όλη την διάρκεια της Κατοχής.

Καταλήγοντας ο δήμαρχος Ηρακλείου τόνισε : «Οι 62 εκτελεσθέντες του 1942, συνεχίζουν να είναι παρόντες στην συλλογική μας μνήμη. Προσφέροντας στην πατρίδα το ύψιστο τίμημα, την ίδια την ζωή τους: εξακολουθούν να μας δείχνουν τον δρόμο της Ευθύνης, της Αξιοπρέπειας και της Τιμής».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης