Υποστηριξε το militaire
Πολιτική
03/06/2017 | 06:30 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Μια «τυχαία» πολιτική συζήτηση με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Μια «τυχαία» πολιτική συζήτηση με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Του Χρήστου Καπούτση

Είναι καλοκαίρι του 1993 και σε εκδήλωση των Ενόπλων Δυνάμεων παρίσταται ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, υπουργοί, βουλευτές   και η στρατιωτική ηγεσία.  «Τύχη αγαθή» με έφερε «πρόσωπο με πρόσωπο» με τον Πρωθυπουργό, που για άγνωστο μέχρι σήμερα λόγο, για  20λεπτα περίπου, μου έκανε μια πλήρη πολιτική ανάλυση που με άφησε άφωνο. Αναλυτική σκέψη,  ρεαλιστική, διεισδυτική στην ουσία των γεγονότων, που προκαλούσαν, τότε,  σοβαρές πολιτικές εξελίξεις, όπως το Σκοπιανό, η οικονομία , οι εσωκομματικές έριδες της Ν.Δ.. Μάλιστα, μου είχε πει ότι είναι πολύ πιθανές οι πρόωρες εκλογές (προέβλεψε σωστά, αφού  ο Α. Σαμαράς και μια ομάδα Βουλευτών της Ν.Δ. , με πρώτο τον Γ. Σιμπιλίδη,  καταψήφιζαν την Κυβέρνησή τους ).

Ανατρέχω στις σημειώσεις μου, από εκείνη την συνάντηση – έκπληξη με τον Κ. Μητσοτάκη και παραθέτω κάποιες από τις  απόψεις του.

ΣΚΟΠΙΑΝΟ:

Ο Κ. Μητσοτάκης έκανε μια εκτενή αναφορά για το Σκοπιανό και την εξέλιξή του. Μου είπε, ότι η αφετηρία του Σκοπιανού είναι η απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΟΚ να διαλυθεί η Γιουγκοσλαβία. Η απόφαση αυτή των ευρωπαίων υπουργών, θα έπρεπε να ήταν διαφορική. (σ.σ.  Στις 16 Δεκεμβρίου του 1991, συνέρχονται στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών των «12» της Ε.Ο.Κ., και με επιμονή του Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας  Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, αποφασίζουν να αναγνωρίσουν το δικαίωμα ανεξαρτητοποίησης των επί μέρους Ομόσπονδων Γιουγκοσλαβικών Δημοκρατιών (Σλοβενίας – Κροατίας), ουσιαστικά, αποφάσισαν την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Την απόφαση (ομόφωνη) προσυπέγραψε ο τότε υπουργός Εξωτερικών Α. Σαμαράς, που αργότερα επικρίθηκε από τον Κ. Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι  δεν τον είχε ενημερώσει!!  Στις 19 Δεκεμβρίου, δύο μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Ε.Ο.Κ. συνέρχεται η βουλή των Σκοπίων και εγκρίνει διακήρυξη της ανεξαρτησίας και ίδρυση κράτους με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και σημαία τον Ήλιο της Βεργίνας).

Ο Κ. Μητσοτάκης μου υπενθύμισε τη δήλωσή του, αμέσως μετά την απόφαση της Βουλής των Σκοπίων. (σ.σ πράγματι ο Κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι, «για να αναγνωρισθεί η νεότευκτη Δημοκρατία των Σκοπίων θα έπρεπε να εκπληρώνονται τρεις προϋποθέσεις: να εγγυάται το Σύνταγμα της καινούριας Δημοκρατίας,  ότι δεν τρέφει εδαφικές αξιώσεις έναντι της Ελλάδας, να διευκρινίσει ρητά ότι δεν υπάρχει «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα και, τέλος, να αλλάξει το όνομά της κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις σε ό,τι αφορά την ιστορική συνέχεια».)

Επίσης, όπως προκύπτει από τις σημειώσεις μου από εκείνη τη συνάντηση, ο Κ. Μητσοτάκης, μου είχε πει ότι η Γερμανία κάνει λάθος που θέλει να επιβάλει τις απόψεις της, στους συμμάχους της στην Ευρώπη  και ότι η γερμανική πολιτική στηρίζεται σε οικονομικά συμφέροντα. Και είναι πολύ πιθανόν, η Ευρώπη να μπει σε περιπέτειες , λόγω της πολιτικής της Γερμανίας ,που αισθάνεται και είναι πολύ ισχυρή. (σ.σ.  η έκπληξή μου ήταν, ότι ο Κ. Μητσοτάκης, άσκησε έντονη κριτική στην Γερμανία, ενώ τα ελληνικά ΜΜΕ τον χαρακτήριζαν ως γερμανόφιλο πολιτικό). Στη συνέχεια ο Κ. Μητσοτάκης μου είπε, ότι το Σκοπιανό, δηλαδή  η εκκρεμότητα με το όνομα, θα πρέπει να λυθεί άμεσα και ότι θα λυθεί από την κυβέρνησή του (δεν επιβεβαιώθηκε).

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ.  Κατά την άποψη του Κ. Μητσοτάκη, η χώρα πρέπει να διαθέτει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις με σύγχρονο εξοπλισμό, ώστε να εκπληρώνει τις συμμαχικές υποχρεώσεις της. Η Ελλάδα, μου είχε πει ο τότε Πρωθυπουργός,  θα πρέπει να συμμετέχει σε όλες τις στρατιωτικές αποστολές του ΝΑΤΟ, διότι έτσι ενισχύεται το διεθνές κύρος της χώρας.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ: Στην συνέχεια  τον είχα ρωτήσει αν αξιολογεί ως σοβαρή την απειλή από την Τουρκία. Ο Κ. Μητσοτάκης, χωρίς να το σκεφτεί πολύ, απάντησε κατηγορηματικά  και μονολεκτικά ΟΧΙ. Οι τούρκοι πολιτικοί, μου είχε πει ο Κ. Μητσοτάκης , υπερβάλλουν , για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους. Και συνέχισε, δεν υπάρχουν θέματα  «ταμπού»  στην εξωτερική πολιτική, γι αυτό, θα πρέπει να κάνουμε  ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία. Είμαι βέβαιος ότι , υπάρχει η δυνατότητα της συνεννόησης. Το πρόβλημα δεν είναι η Τουρκία, δεν ανησυχώ.  Πρόβλημα, πρόσθεσε ο Κ. Μητσοτάκης και μάλιστα πολύ σοβαρό,   είναι τα Βαλκάνια, λόγω του λαϊκισμού και του εθνικισμού των πολιτικών των κρατών της Βαλκανικής.  Δεν πρέπει να επιτρέψουμε, ως Ελλάδα, ως Ευρώπη, ως ΝΑΤΟ, να ξεφύγει η κατάσταση και γίνει πόλεμος.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Στη συνέχεια, ο Κ. Μητσοτάκης, μου μίλησε αρκετά αναλυτικά για την οικονομία,  χαρακτηρίζοντάς την, ως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χώρα. Χρειάζεται επειγόντως  συμμάζεμα η οικονομία. Και το κράτος δεν μπορεί να υποκαθιστά τον επιχειρηματία. (σ.σ. κατά την περίοδο διακυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη μειώθηκε δραστικά το έλλειμμα του προϋπολογισμού, από 19,8% το 1990, σε 13,8% το 1993.  Επίσης  ιδιωτικοποιήθηκαν 15  από τις 69 επιχειρήσεις που ανήκαν σε κρατικές τράπεζες, καθώς και  Ναυπηγεία Ελευσίνας).

Για τα εσωκομματικά της Ν.Δ.,  μου είχε πει εμφατικά, ότι στελέχη του κόμματος,  υπονομεύουν την κυβέρνησή του , υποκινούμενοι από οικονομικά συμφέροντα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης