Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα Άποψη
19/12/2016 | 07:00 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Μην μας “αποκοιμίσει” η “διάλυση” της Τουρκίας που είναι “πληγωμένη” αλλά και εκνευρισμένη

Μην μας

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η εικόνα της Τουρκίας τα τελευταία 24ωρα θυμίζει ξανά μια χώρα διαλυμένη και κυρίως διχασμένη…Στα αστικά της κέντρα κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής. Οι βομβιστικές επιθέσεις γίνονται με συχνότητα μία ανά εβδομάδα…Κάθε πολίτης είναι υποψήφιο θύμα…Είναι μια σκληρή πραγματικότητα…

Τα μέτωπα που έχει ανοίξει ο Ερντογάν είναι πληγές που αιμορραγούν και δύσκολα θα κλείσουν…

Μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, οι επιπτώσεις στο τουρκικό στράτευμα δεν είναι ασήμαντες και ειδικά στην αεροπορία. Φαίνεται και στο Αιγαίο. Μπορεί κάποιες ημέρες να έχουμε αριθμητικές “εξάρσεις”, αλλά οι αριθμοί είναι χαμηλοί…Αντιστρόφως η ένταση των προκλήσεων είναι που προβληματίζει. Ο τρόπος με τον οποίο πετούν και προκαλούν οι Τούρκοι δείχνει εκνευρισμό…

Τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν πρέπει να μας αποκοιμίσει! Κανείς δεν πρέπει να πανηγυρίζει για τα προβλήματα της Τουρκίας, πολύ περισσότερο να εφησυχάζει!

Το αναφέρουμε, γιατί διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια τάση εφησυχασμού. Τάση η οποία προέρχεται από τη μια λόγω των προβλημάτων της Τουρκίας κι από την άλλη, από την άποψη -σχεδόν βεβαιότητα- ότι οι ΗΠΑ θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά σε οποιαδήποτε προσπάθεια της Τουρκίας να κλιμακώσει μια κρίση με την Ελλάδα.

Και τα δύο είναι λάθος. Η Τουρκία όσα προβλήματα κι αν έχει στο εσωτερικό της, όσα φέρετρα κι αν υποδέχεται από τις μάταιες πολεμικές επιχειρήσεις στις οποίες έχει εμπλακεί, μπορεί να διαχειριστεί την κοινή της γνώμη. Αυτό που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει είναι το αίσθημα της ήττας. Οι Τούρκοι νομίζουν -έτσι τους έχουν πείσει- ότι είναι πάντα νικητές. Γι΄ αυτό και είναι τόσο σιγουρατζήδες σ΄ ότι κάνουν. Προκειμένου να αποφύγουν την “ηττοπάθεια” δεν θα διστάσουν να αναζητήσουν μια “νίκη”. Και νομίζουν ότι μπορούν να την πετύχουν έναντι της Ελλάδας. Όσο το νομίζουν δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν πρέπει να το πιστέψουν. Κι αυτό είναι δικό μας θέμα…

Για όλα αυτά θα πρέπει η κατάσταση στην Τουρκία να μας προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία. Οι “σφαλιάρες” που δέχεται από παντού δεν την έχουν ζαλίσει μόνο. Την έχουν εκνευρίσει.

Ας φροντίσουμε λοιπόν να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα. Μακάρι να μην έρθουν. Αλλά δεν μπορούμε να ζήσουμε με το μακάρι και με ευχές. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ότι μας ξημερώσει…Και το κυριότερο; Θα πρέπει να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας. Μην ελπίζουμε σε προστάτες και προστασίες…Πάντα κάτι μας παίρνουν για να μας ….προστατεύσουν.

Τώρα πως θα προετοιμαστούμε; Δύσκολα τα πράγματα. Δύσκολες και οι απαντήσεις. Ας αρχίσουμε από το να σοβαρευθούμε. Όλοι μας. Πολιτικοί, στρατιωτικοί, δημοσιογράφοι… Τα κομματικά παιχνιδάκια, οι “φοβίες” και οι πατριδοκάπηλοι ιεροκύρηκες δεν βοηθούν. Τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχουν οι πολιτικοί πρωταγωνιστές που δίνουν τον τόνο σ΄ όλους τους υπόλοιπους. Επιτέλους ας σοβαρευτούν κι ας καθήσουν κάτω για να αποφασίσουν όλοι μαζί τι μπορεί άμεσα να γίνει για να “κλείσουμε τρύπες” και να χτίσουμε τείχη. Η εικόνα που εκπέμπουν μέχρι στιγμής είναι εικόνα “παιδικής χαράς”! Κάποιος θα πρέπει να τους εξηγήσει ότι η χώρα σ΄ ότι αφορά στα εθνικά της θέματα κινδυνεύει να μπει στο τρενάκι του τρόμου!

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης