Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Άποψη
14/10/2017 | 06:40 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

«Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση» για το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ

«Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση» για το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

“Μεγάλη αναταραχή,θαυμάσια κατάσταση”, είχε πει ο Μάο και η φράση του ίσως να ταιριάζει “γάντι” στο ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ. Η κατάσταση που επικρατεί στη “γειτονιά” μας είναι απρόβλεπτη και νομίζουμε ότι ειδικά ο γείτονας Ερντογάν ανοίγει δρόμους στον Τσίπρα και τους υπουργούς που τον συνοδεύουν. Ειδικά στα θέματα που έχουν να κάνουν με την άμυνα,την ασφάλεια και τους εξοπλισμούς.

Η Ελλάδα δεν είναι το κέντρο του κόσμου. Αλλά δεν είναι καθόλου, μα καθόλου αδιάφορη η γεωπολιτική της θέση και η σημασία της. Συνηθίζουμε να είμαστε των άκρων στην Ελλάδα με κάποιους να θέλουν να πιστεύουν ότι “κανείς δεν ασχολείται μαζί μας” και άλλους να λένε ότι “τίποτα δεν κινείται στον πλανήτη γη” χωρίς την Ελλάδα. Είμαστε σημαντικοί ,όχι παντοδύναμοι…

Οι ΗΠΑ βρίσκονται με πολλά μέτωπα ανοιχτά. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το μέτωπο με την Τουρκία όπου οι αψιμαχίες Ουάσινγκτον και Άγκυρας μπορεί να εξελιχθούν σε κανονική σύγκουση. Υπάρχουν αρκετοί που υποστηρίζουν ότι σημαντικοί παράγοντες των ΗΠΑ έχουν πειστεί πλέον ότι η Τουρκία έχει μπει σε πορεία μη αναστρέψιμη που την οδηγεί στην κατηγορία των χωρών που δεν μπορούν να θεωρούνται σύμμαχοι. Η δήλωση της εκπροσώπου του Στείτ Ντιπάρτμεντ πριν από μερικές ώρες είναι ένα μόνο δείγμα του κλίματος που επικρατεί.

Μπορεί αυτή η χώρα να συνεχίσει να εξοπλίζεται από τις ΗΠΑ και μάλιστα με όπλα σύγχρονα όπως το F-35; Το ερώτημα δεν τίθεται τώρα,έχει τεθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό από Αμερικανούς γερουσιαστές! Προς το παρόν μένει αναπάντητο, αλλά η συμπεριφορά του Ερντογάν μπορεί να το απαντήσει. Και βέβαια η Ουάσινγκτον. Δεν πρέπει να υποτιμούμε καθόλου τον Ερντογάν, όσο στριμωγμένος κι αν είναι. Έχει αποδείξει ότι ξέρει να ελίσσεται ακόμη κι αν οι ελιγμοί του κοστίζουν πολλά στη χώρα του. Δεν θα ΄ναι για πολύ “στα μαχαίρια” με τους Αμερικανούς. Συνεπώς δεν υπάρχει απεριόριστος χρόνος για να επωφεληθούμε.

Το ζήτημα είναι πως εμείς θα εκμεταλλευθούμε την “μεγάλη αναταραχή”. Οι Αμερικανοί θέλουν να ΄χουν απρόσκοπτη πρόσβαση όχι μόνο στη Σούδα -που ΄χουν έτσι κι αλλιώς- αλλά και σε πολλές άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις της ελληνικής επικράτειας. Έχει γράψει σχετικά το Militaire.gr για τις “επιθεωρήσεις” που έχουν κάνει αμερικανικά κλιμάκια αλλά και γι΄ αυτές που θα ακολουθήσουν.

Αυτό που θα πρέπει να καταλάβουν οι ΗΠΑ είναι ότι θα πρέπει να βοηθήσουν ουσιαστικά κι όχι …συμβολικά την Ελλάδα. Να την βοηθήσουν να ενδυναμώσει τη στρατιωτική της ισχύ. Είναι απαραίτητο όχι μόνο για τη χώρα αλλά όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα και για τα δικά τους συμφέροντα. Με μία Τουρκία απρόβλεπτη κι όλη την περιοχή πλην Ελλάδας να είναι αποσταθεροποιημένη, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να “ακουμπήσουν” εδώ.

Δεν αρκούν τα καλά και ενθαρρυντικά λόγια, ούτε η “αυξημένη αμερικανική στρατιωτική παρουσία”. Δεν αναζητούμε παρηγοριά, έχουμε χορτάσει απ΄ αυτή. Δεν επιδιώκουμε να παραχωρήσουμε την ασφάλεια της χώρας σε “ξένο σεκιουριτά”! Να μπορούμε να την υπερασπίσουμε μόνοι μας θέλουμε, διασφαλίζοντας και τα συμφέροντα των συμμάχων μας.

Συνεπώς το “υπέροχη κατάσταση” για την Ελλάδα θα ήταν η ένταξή της στο γκρουπ των χωρών που λαμβάνουν σημαντική στρατιωτική βοήθεια, όπως για παράδειγμα η Αίγυπτος,τουλάχιστον μέχρι το 2015. Ουσιαστική βοήθεια θα ήταν η παραχώρηση πραγματικά χρήσιμου αμυντικού υλικού κι όχι η παραχώρηση μη εξοπλισμένων ελικοπτέρων.

Όλα αυτά θα πρέπει να τα ζητήσουμε. Επιχειρήματα υπάρχουν και είναι νομίζουμε πολύ πειστικά. Το σημαντικό είναι να θέσουμε συγκεκριμένα στο τραπέζι τι θέλουμε και επίσης να έχουμε συγκεκριμένες απαντήσεις για τα αναμενόμενα που θα ζητηθούν από τις ΗΠΑ. Ακόμη κι αν σε κάποια απ΄ αυτά η απάντηση μπορεί να είναι όχι, οι Αμερικανοί το προτιμούν από το “θα σας απαντήσουμε”,που πολλές κυβερνήσεις,πρωθυπουργοί και υπουργοί χρησιμοποίησαν για να αποφύγουν τα δύσκολα.

Δεν θα ΄ναι μια εύκολη επίσκεψη σ΄ ότι έχει να κάνει με τα ουσιαστικά της αποτελέσματα. Λόγια καλά και θερμά τα ΄χουμε εξασφαλισμένα. Στα έργα να δούμε τι θα μας προκύψει.

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης