Υποστηριξε το militaire
Πρώτη Γραμμή
11/11/2017 | 12:57
Militaire News

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ: ΄Ενας δρομέας εξηγεί γιατί το τρέξιμο είναι “δώρο Θεού”

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ: ΄Ενας δρομέας εξηγεί γιατί το τρέξιμο είναι

Η υπομονή για τον δύσκολο δρόμο της προετοιμασίας και της σκληρής προπόνησης αποδεικνύεται βασική αρετή για έναν δρομέα αλλά και τον προπονητή του. Είναι το χαρακτηριστικό εκείνο που μέσα από μία συνεχή και πολλές φορές επίπονη προσπάθεια θα φέρει πιο κοντά την επίτευξη του στόχου, την καλύτερη υγεία, έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής, την ισορροπία που χρειάζεται το σώμα, όσα δηλαδή, προσφέρει το τρέξιμο, ένα «δώρο ζωής» όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Θεοδωρίδης, δρομέας και προπονητής ερασιτεχνών και επαγγελματιών δρομέων.

«Ο καθένας μπορεί να ξεκινήσει να γυμνάζεται και να συμμετέχει σε αγώνες δρόμου αποστάσεων, αρχικά 5 και 10 χιλιομέτρων και στη συνέχεια μετά από κατάλληλη προετοιμασία, στον Μαραθώνιο. Θα πρέπει να γίνει όμως ως αποτέλεσμα μιας οργανωμένης και μεθοδικής διαδικασίας και προγραμματισμού της προπόνησης», λέει ο κ. Θεοδωρίδης.

Για τη «μεγάλη άνοδο του δρομικού κινήματος στην Ελλάδα μετά τον επετειακό αυθεντικό Μαραθώνιο το 2010, 2500 χρόνια από την Μάχη του Μαραθώνα» ο κ. Θεοδωρίδης λέει ότι μπορεί να ξεκίνησε ως μόδα αλλά εξελίχθηκε ως ανάγκη των πολιτών για άθληση. Ενώ, λίγες ώρες πριν από την έναρξη του 35ου Μαραθωνίου της Αθήνας εύχεται μέσω του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων στους δρομείς που θα λάβουν μέρος «έναν ωραίο και υγιή αγώνα, να απολαύσουν την “απαιτητική” αλλά παράλληλα, μοναδική διαδρομή του αυθεντικού Μαραθωνίου και να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία του τερματισμού στο Καλλιμάρμαρο».

Ο Δημήτρης Θεοδωρίδης ξεκίνησε τον αθλητισμό το 1983 ως δρομέας μεσαίων αποστάσεων. «Γρήγορα κατάλαβα ότι ήθελα να ακολουθήσω μια πορεία που ως επίκεντρο θα είχε το τρέξιμο». Τελείωσε το ΤΕΦΑΑ (Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού) στην Αθήνα το 1993 με ειδικότητα στους Δρόμους.

Με το τέλος της αθλητικής του καριέρας το 2002, ασχολήθηκε με την προπονητική δρομέων μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων αλλά και Μαραθωνίου σε επίπεδο πρωταθλητισμού και εθνικών ομάδων: «Η ζωή του δρομέα μεγάλων αποστάσεων και ιδιαίτερα αυτών που κάνουν πρωταθλητισμό, μπορεί να φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη για αυτούς που την παρακολουθούν από έξω, αλλά για τον ίδιο τον αθλητή αποτελεί απόλαυση. Είναι μια καθημερινή προσπάθεια να βελτιώνεται και να προοδεύει, να θέτει κοντινούς και μακρινούς στόχους».

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, όπου στο αγώνισμα του Μαραθωνίου συμμετείχε η σύζυγος του Τίνα Κεφαλά, ο κ. Θεοδωρίδης οργάνωσε μια ερασιτεχνική ομάδα, το MARATHON CLUB, με στόχο την καλύτερη εκγύμναση και προπονητική καθοδήγηση ερασιτεχνών δρομέων κάθε επιπέδου, φύλου και ηλικίας.

«Το κυρίαρχο moto της ομάδας μας – λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ – είναι το “Run Smart, Run for Life”, δηλαδή την εφαρμογή μιας έξυπνα προσαρμοσμένης προπόνησης σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε δρομέα που σαν στόχο θα έχει την εφόρου ζωής ενασχόληση με τον αθλητισμό και τα οφέλη που αυτός προσφέρει».

Ο κ. Θεοδωρίδης επιλέγει το Καρπενήσι τα τελευταία 15 χρόνια για τις προπονήσεις. Θεωρεί πως «είναι ένας ιδανικός προορισμός, για την προετοιμασία της ομάδας των πρωταθλητών μας εν όψει των αγωνιστικών υποχρεώσεων», ενώ σημειώνει ότι χάρη στις καιρικές συνθήκες, η Ελλάδα «θα μπορούσε να αποτελέσει προπονητικό προορισμό για Ευρωπαίους δρομείς».

Ακολουθεί η συνέντευξη του Δημήτρη Θεοδωρίδη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στην Κωνσταντίνα Μίχα.

Πέρα από το γεγονός ότι είσαστε ο ίδιος δρομέας, πολλά χρόνια προπονείτε αθλητές, «ερασιτέχνες» και «επαγγελματίες», που λαμβάνουν μέρος σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων… Τι σημαίνει «τρέξιμο» για εσάς;

Θεωρώ ότι το τρέξιμο είναι «δώρο ζωής» για τον σύγχρονο άνθρωπο. Προσφέρει καλύτερη υγεία και ένα ποιοτικότερο τρόπο ζωής. Η άσκηση διατηρεί την ισορροπία που χρειάζεται το σώμα αφού η κίνηση αποτελεί κομμάτι της φύσης μας.

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια για συμμετοχή δρομέων σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων; Είναι πολλές οι διοργανώσεις στις οποίες μπορούν να λάβουν μέρος. Είναι μόδα, είναι ανάγκη; Μπορούμε όλοι μας να λάβουμε μέρος σε τέτοιους αγώνες, την Κυριακή πραγματοποιείται ο 35ος Μαραθώνιος της Αθήνας;

Καταρχάς, εύχομαι στους δρομείς που θα λάβουν μέρος στον Μαραθώνιο έναν ωραίο και υγιή αγώνα, να απολαύσουν την «απαιτητική» αλλά παράλληλα, μοναδική διαδρομή του αυθεντικού Μαραθωνίου και να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία του τερματισμού στο Καλλιμάρμαρο.

Η μεγάλη άνοδος του δρομικού κινήματος στην Ελλάδα ξεκίνησε ουσιαστικά μετά τον επετειακό αυθεντικό Μαραθώνιο το 2010, 2500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα. Η προβολή που δόθηκε σε εκείνη τη διοργάνωση έδωσε μεγάλη ώθηση στο ενδιαφέρον του κόσμου για το τρέξιμο γενικότερα. Θα έλεγα ότι ξεκίνησε ως μόδα αλλά εξελίχθηκε ως ανάγκη των πολιτών για άθληση και άσκηση, μιας και τα οφέλη, της ευεξίας που νιώθει κανείς μέσα από το τρέξιμο, της αποσυμφόρησης από το καθημερινό στρες, της καλής υγείας μέσω ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, είναι πολύ σημαντικά.

Ο καθένας μπορεί να ξεκινήσει να γυμνάζεται και να συμμετέχει σε αγώνες δρόμου αποστάσεων, αρχικά 5κμ, 10κμ και στη συνέχεια μετά από κατάλληλη προετοιμασία, στον Μαραθώνιο. Θα πρέπει να γίνει όμως ως αποτέλεσμα μιας οργανωμένης και μεθοδικής διαδικασίας και προγραμματισμού της προπόνησης, αφού προηγηθούν οι κατάλληλες ιατρικές εξετάσεις για να βεβαιωθούμε ότι όλα είναι καλά.

Το κυρίαρχο moto στην ομάδα των ερασιτεχνών το MARATHON CLUB που δημιουργήσαμε το 2012, απευθύνεται σε δρομείς κάθε επιπέδου που αγαπάνε το τρέξιμο και συμμετέχουν σε αγώνες δρόμου αποστάσεων και Μαραθωνίους, είναι το «Run Smart, Run for Life», δηλαδή την εφαρμογή μιας έξυπνα προσαρμοσμένης προπόνησης σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε δρομέα που σαν κυρίαρχο στόχο θα έχει την εφόρου ζωής ενασχόληση με τον αθλητισμό και τα οφέλη που αυτός προσφέρει και που προανέφερα. 

Ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά ενός δρομέα μεγάλων αποστάσεων; Ποιο είναι το πιο σημαντικό για έναν δρομέα που κάνει μεγάλες αποστάσεις, το μυαλό, το σώμα, η προετοιμασία;

Η προπόνηση των δρομέων μεγάλων αποστάσεων αποτελεί μια μακρόχρονη διαδικασία φυσιολογικών προσαρμογών του σώματος μέσω των οποίων έρχεται η βελτίωση των επιδόσεων. Αυτό που χαρακτηρίζει τον δρομέα μεγάλων αποστάσεων είναι αγάπη για το τρέξιμο και η προσήλωση του στην σκληρή προπόνηση. Το ταλέντο και η προετοιμασία είναι δύο από τα σημαντικότερα κλειδιά της επιτυχίας στον αθλητισμό γενικότερα. Όμως, το κυριότερο χαρακτηριστικό της επιτυχίας ενός δρομέα μεγάλων αποστάσεων, είναι το δυνατό μυαλό και μέσα από αυτό η ικανότητα να αξιοποιήσει το ταλέντο και την προπόνηση του.

O πρωταθλητής μέσα από τη σκληρή διαδικασία της προπόνησης μαθαίνει να πειθαρχεί το πνεύμα του αλλά και το σώμα του.

Ποια είναι τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά ενός προπονητή δρομέα μεγάλων αποστάσεων; Πόσο δύσκολη είναι η προετοιμασία;

Το βασικό χαρακτηριστικό που θα πρέπει να έχει ο προπονητής δρομέων μεγάλων αποστάσεων πέραν των θεωρητικών γνώσεων και της απαραίτητης εμπειρίας είναι η υπομονή η οποία θωρακίζει προπονητή και αθλητή στον δύσκολο δρόμο της μακρόχρονης προετοιμασίας. Στην προετοιμασία για ένα αγώνα μεγάλων αποστάσεων, ο δρόμος είναι μακρινός και επίπονος κατά τη διάρκεια του οποίου μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα για τον δρομέα όπως ασθένεια, τραυματισμός, ψυχολογική κούραση και πολλά άλλα.

Επίσης τη μέρα του αγώνα μπορεί να προκύψουν άσχημες καιρικές συνθήκες, μια αδιαθεσία της τελευταίας στιγμής που αναγκάζουν τον αθλητή να μην καταφέρει να πετύχει τον στόχο, για τον οποίο τόσο καιρό προετοιμαζόταν.

Επειδή δεν μπορούμε να ελέγξουμε το κάθε αρνητικό σενάριο που μπορεί να προκύψει, προσπαθούμε να επικεντρωθούμε στην εκπλήρωση των καθημερινών στόχων της προπόνησης και να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μέσα από αυτή.

Γενικότερα η υπομονή είναι μια από τις σημαντικότερες αξίες που καλλιεργείται μέσα από τον αθλητισμό και απαραίτητη σε κάθε δραστηριότητα της ζωής.

Ποια είναι η ζωή ενός δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ενός μαραθωνοδρόμου; Είσαστε σύζυγος και προπονητής της μαραθωνοδρόμου Τίνας Κεφαλά.

Η ζωή του δρομέα μεγάλων αποστάσεων και ιδιαίτερα αυτών που κάνουν πρωταθλητισμό, μπορεί να φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη για αυτούς που την παρακολουθούν από έξω, αλλά για τον ίδιο τον αθλητή αποτελεί απόλαυση. Είναι μια καθημερινή προσπάθεια να βελτιώνεται και να προοδεύει, να θέτει κοντινούς και μακρινούς στόχους και να τους πραγματοποιεί κάνοντας «θυσίες» που για αυτόν δεν φαίνονται σαν θυσίες. O πρωταθλητής μέσα από τη σκληρή διαδικασία της προπόνησης μαθαίνει να πειθαρχεί το πνεύμα του αλλά και το σώμα του.

Επιλέγετε το Καρπενήσι για προετοιμασία. Γιατί; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της περιοχής;

Το Καρπενήσι είναι ένας ιδανικός προορισμός για την προετοιμασία της ομάδας των πρωταθλητών μας εν όψη των αγωνιστικών υποχρεώσεων κάθε χρονιάς. Το υψόμετρο, 1850μ στο καταφύγιο του Βελουχίου όπου έχουμε μείνει σε πολλές από τις προετοιμασίες μας, σίγουρα βοηθάει με τις κατάλληλες προσαρμογές για τη βελτίωση του επιπέδου της φυσικής κατάστασης των αθλητών μας.

Παράλληλα, η ηρεμία του βουνού και η συγκέντρωση στην προπόνηση χωρίς να υπάρχουν πολλά πράγματα να αποσπούν την προσοχή του δρομέα, οι ιδανικές καιρικές συνθήκες, ιδιαίτερα κατά τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και η εύκολη πρόσβαση, μόνο τρείς ώρες από την Αθήνα, είναι πολλοί από τους λόγους που επιλέγουμε το Καρπενήσι όλα αυτά τα 15 τελευταία χρόνια για την προετοιμασία μας πριν τους αγώνες της καλοκαιρινής περιόδου.

Υπάρχουν στην περιοχή (στο Καρπενήσι και τα γειτονικά χωριά) δομές που βοηθούν στην προετοιμασία των δρομέων;

Το αθλητικό κέντρο που υπάρχει στο Καρπενήσι από το 2004, αποτελεί ένα πολύ καλό μέσο για την προετοιμασία μας, παρόλο που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σημάδια φθοράς και εγκατάλειψης.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να επιλέξει κάποιος αθλητής μεγάλων αποστάσεων για την προετοιμασία του;

Οι καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα ευνοούν για την προετοιμασία δρομέων μεγάλων αποστάσεων ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Η χώρα μας χάρη στον ήπιο, σχετικά με την υπόλοιπη Ευρώπη χειμώνα, θα μπορούσε να αποτελέσει προπονητικό προορισμό για Ευρωπαίους δρομείς. Υστερούμε σε υποδομές βέβαια και οργανωμένα αθλητικά κέντρα, κάτι ανάλογο με το αθλητικό κέντρο του Καρπενησίου δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα, παρόλα αυτά όπως προείπα δεν υπάρχει μέριμνα για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου κέντρου αλλά και τη δημιουργία ανάλογων σε περιοχές που θα ευνοούσαν οι συνθήκες και το περιβάλλον.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης