Υποστηριξε το militaire
Militaire News

“Μίζες” 3 εκ. ευρώ για τα Leopard σε αξιωματικούς “όπλο” της Δικαιοσύνης κατά Παπαντωνίου

Για “νέα τροπή” στην έρευνα της Δικαιοσύνης για τον Γιάννο Παπαντωνίου και τα εξοπλιστικά προγράμματα που υπέγραψε τη περίοδο της υπουργίας του στο ΥΠΕΘΑ,κάνει λόγο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Real News.

Σύμφωνα μ΄αυτό “για πρώτη φορά σε δικαστικό έγγραφο αναφέρεται και μάλιστα κατ΄ επανάληψη πως υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι έλαβε παράνομες πληρωμές από τις προμηθεύτριες εταιρείες έξι εξοπλιστικών προγραμμάτων που φέρουν την υπογραφή του.

Μέσα από το αίτημα δικαστικής συνδρομής που απέστειλε στις ελβετικές Αρχές η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και αποκαλύπτει σήμερα η Realnews προκύπτει ότι η ζημιά τουελληνικού Δημοσίου από τις εν λόγω συμβάσεις ξεπερνά τα 300 εκατ ευρώ

Να σημειωθεί ότι στο ποσό της ζημιάς δεν περιλαμβάνεται αυτό από τη λεόντειο σύμβαση ύψους 1,7 δισ ευρώ για την προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2HEL…”

Οπως επισημαίνεται όμως από τη στιγμή που κατά την έρευνα της υπόθεσης προέκυψε ότι αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού έλαβαν από την εταιρεία Rheinmetall Defence Electronics (σ.σ υποκατασκευάστρια εταιρεία που είχε αναλάβει την κατασκευή των πυροβόλων του άρματος χρηματικό ποσό συνολικά μεγαλύτερο των 3.000.000 ευρώ πιθανολογείται βάσιμα ότι η Krauss Maffei Wegmann (σ.σ κύρια ανάδοχος του έργου) είχε ακόμη ισχυρότερο κίνητρο για την καταβολή παράνομων πληρωμών.

Επίσης σημειώνεται πως από την έως τώρα έρευνα προκύπτουν βάσιμες υπόνοιες ότι διενεργήθηκαν παράνομες πληρωμές από την εταιρεία Krauss Maffei Wegmann προς τον Ιωάννη Παπαντωνίου”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα  ο επίκουρος εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριάνος που υπογράφει το αίτημα επισημαίνει ότι στο πλαίσιο της έρευνας που γίνεται εις βάρος του πρώην υπουργού για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος ελέγχεται η κινητή και ακίνητη περιουσία του με πιο ύποπτα ακίνητα τη βίλα της Σύρου και τα δύο διαμερίσματα στο Κολωνάκι.

Ποιες συμβάσεις ελέγχονται

Οι συμβάσεις που ελέγχονται είναι η  υπ’ αριθμ. 016Α/03 σύμβαση, η οποία υπογράφηκε με την εταιρεία Krauss Maffei Wegmann (KMW), με αντικείμενο την προμήθεια 170 κύριων αρμάτων μάχης Leopard 2HEL. «Κατά την έρευνα της υπόθεσης προέκυψε ότι αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού έλαβαν από την εταιρεία Rheinmetall Defence Electronics (σ.σ.: υποκατασκευάστρια εταιρεία που είχε αναλάβει την κατασκευή των πυροβόλων του άρματος) χρηματικό ποσό συνολικά μεγαλύτερο των 3.000.000 ευρώ, προκειμένου να εισηγηθούν την ανάθεση σε αυτήν της σύμβασης για το Σύστημα Ελέγχου Πυρός EMES 1 5Α2 και το Σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου “Ηνίοχος”, ύψους 1 20.000.000 ευρώ (…). Από την έως τώρα έρευνα προκύπτουν βάσιμες υπόνοιες ότι διενεργήθηκαν παράνομες πληρωμές από την εταιρεία KMW προς τον Ιωάννη Παπαντωνίου, καθώς ήταν εκείνος που εισηγήθηκε της επιλογής των αρμάτων μάχης Leopard 2ΗΕί προςτο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας το οποίο αποφάσισε την προμήθειά τους ενώ και το συμβατικό τίμημα που καταβλήθηκε προς την KMW ήταν πολλαπλάσιο εκείνου που έλαβε η Rheinmetall Defence Electronics, με συνέπεια να πιθανολογείται βάσιμα ότι η KMW είχε ακόμη ισχυρότερο κίνητρο για την καταβολή παράνομων πληρωμών».

• Η υπ’ αριθμ. 13/2003 σύμβαση, η οποία υπογράφηκε με την εταιρεία Krauss Maffei Wegmann (KMW), με αντικείμενο την υλοποίηση αντισταθμιστικών ωφελημάτων που απέρρεαν από την προμήθεια των αρμάτων μάχης Leopard 2HEL, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 016Α/03 σύμβαση. «Η σύμβαση αυτή περιείχε ζημιογόνους όρους υπέρ της αντισυμβαλλόμενης εταιρείας και των υπεργολάβων της και σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, με αποτέλεσμα την πρόκληση ζημίας στο τελευταίο, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 239.494.944 ευρώ (…). Από την έως τώρα έρευνα προκύπτουν βάσιμες υπόνοιες ότι διενεργήθηκαν παράνομες πληρωμέςαπό την εταιρεία KMW προς τον Ιωάννη Παπαντωνίου, καθώς ήταν εκείνος που εισηγήθηκε υπέρ της επιλογής των αρμάτων μάχης Leopard 2HEL προς το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας το οποίο αποφάσισε την προμήθειά τους».

• Η υπ’ αριθμ. 22/2003 σύμβαση, η οποία υπογράφηκε με την εταιρεία McDonnell Douglas Helicopter Company, με αντικείμενο την υλοποίηση αντισταθμιστικών ωφελημάτων που απέρρεαν από την προμήθεια δώδεκα επιθετικών ελικοπτέρων AH-Apache για τον Ελληνικό Στρατό. «Η σύμβαση αυτή περιείχε ζημιογόνους όρους υπέρ της αντισυμβαλλόμενης εταιρείας και των υπεργολάβων της και σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, με αποτέλεσμα την πρόκληση ζημίας στο τελευταίο, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 8.738.509 δολαρίων.

• Η υπ’ αριθμ. 010Β/03 σύμβαση, η οποία υπογράφηκε με κύριο υπεργολάβο την εταιρεία Thaïes Naval Nederland (TNNL), με αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού, έναντι συμβατικού τιμήματος 381 .578.580 ευρώ, εκ των οποίων ποσό 257.768.200 ευρώ καταβλήθηκε προς την TNNL.

«Η σύμβαση αυτή εγκρίθηκε από το κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας με εισήγηση του Ιωάννη Παπαντωνίου, παρά το γεγονός ότι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού που ενεπλάκησαν στο πρόγραμμα,στους οποίους συμπεριλαμβανόταν μάλιστα ο ίδιος ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, εξέφρασαν ρητά την εναντίωσή τους σχετικά με τη σκοπιμότητα υλοποίησης του προγράμματος εκσυγχρονισμού των φρεγατών, ενόψει του εκτεταμένου χρονοδιαγράμματος υλοποίησης και των κινδύνων υπέρ- βασής του, οι οποίοι μάλιστα τελικά πραγματώθηκαν, δεδομένου ότι το πρόγραμμα ανατέθηκε με τον χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος το έτος 2002, ολοκληρώθηκεόμως με μεγάλη καθυστέρηση το έτος 2010. Παράλληλα, η σύμβαση αυτή περιείχε ζημιογόνους όρους προς όφελος της αντισυμβαλλόμενης εταιρείας και των υπεργολάβων της και σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, με αποτέλεσμα την πρόκληση ζημίας στο τελευταίο, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 23.244.51 8 ευρώ (…).

• Η υπ’ αριθμ. 9/2003 σύμβαση, η οποία υπογράφηκε με την εταιρεία Thaies Naval Nederland (TNNL), με αντικείμενο την υλοποίηση αντισταθμιστικών ωφελημάτων που απέρρεαν από τη σύμβαση εκσυγχρονισμού μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 010Β/03 σύμβαση. «Η σύμβαση αυτή περιείχε ζημιογόνους όρους υπέρ της αντισυμβαλλόμενης εταιρείας και σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, με αποτέλεσμα την πρόκληση ζημίας στο τελευταίο, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 3.21 8.882 ευρώ .

•Η υπ’ αριθμ. 21/2003 σύμβαση, η οποία υπογράφηκε με την εταιρεία ΝΗ Industries, με αντικείμενο την εκτέλεση αντισταθμιστικών ωφελημάτων που απέρρεαν από τη σύμβαση

προμήθειας 20 μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ90. «Η σύμβαση αυτή περιείχε ζημιογόνους όρους υπέρ της αντισυμβαλλόμενης εταιρείας και σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου , με αποτέλεσμα την πρόκληση ζημίας στο τελευταίο, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 26.200.754 ευρώ.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης