Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα Άποψη
03/06/2017 | 06:45 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Μήπως η “εμμονή” Σόϊμπλε με την Ελλάδα έχει σχέση με τον “πόλεμο” ΗΠΑ-Γερμανίας;

Μήπως η
Η στάση Σόϊμπλε έναντι της Ελλάδας προσπαθεί να εξηγηθεί πλέον όχι μόνο από πολιτικούς, αλλά από διάφορες ειδικότητες και σίγουρα απ΄ όλο το κόσμο! Ακόμη και οι φανατικοί πολέμιοι της σημερινής κυβέρνησης που δεν είναι λίγοι μάλλον έχουν έρθει σε δύσκολη θέση από τα “εμμονικά όχι” του γερμανού υπουργού Οικονομικών σ΄οτιδήποτε μπορεί να δώσει “ανάσα” ή μια ψευδαίσθηση προόδου. Έτσι κι αλλιώς αυτό που λέμε “εμμονή Σόϊμπλε” δεν αφορά μόνο στην σημερινή κυβέρνηση. Τα ίδια ακριβώς πέρασε και η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά που είχε κάνει όλα όσα της ζητήθηκαν αλλά στην κρίσιμη ώρα δεν της δόθηκε τίποτα.
Μήπως ο Β.Σόϊμπλε θέλει πάλι κυβερνητική αλλαγή; Αλλά γιατί; Η σημερινή κυβέρνηση περνά σκληρότατα μέτρα “χωρίς ν΄ανοίγει μύτη”. Ποιος λογικός δανειστής μας θα ΄θελε κάτι άλλο. Ίσως να πρέπει να εξετάσουμε και μια άλλη παράμετρο. Αυτή που ΄χει να κάνει με την “αμερικανική στροφή” της Ελλάδας και την “αμερικανική επιστροφή στην Ελλάδα”.
Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε φάση “μήνα του μέλιτος” την ίδια ώρα που ΗΠΑ και Γερμανία είναι σε πορεία…διαζυγίου! Θα αναφερθούμε μόνο στον τομέα της Άμυνας, ο οποίος έχει μεγάλη σημασία αυτή τη περίοδο για τη Γερμανία. Οι ΗΠΑ είναι πασιφανές ότι επιστρέφουν στα “μέρη μας” δυναμικά! Το Militaire.gr έχει γράψει τις τελευταίες ημέρες αρκετά γι΄ αυτή την επιστροφή. Να γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι.
Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει εγγράφως πλήθος στρατιωτικών διευκολύνσεων εκτός απ΄ αυτές που ήδη διαθέτουν στη Σούδα! Τα αιτήματα αφορούν στο σύνολο των ελληνικών ΕΔ κι όχι μόνο στην Πολεμική Αεροπορία, μονάδες της οποίας θα επισκεφθούν τα επόμενα 24ωρα Αμερικανοί στρατιωτικοί! Η αεροπορική βάση της Λάρισας είναι η πρώτη που ενδιαφέρει τις ΗΠΑ, η οποία σχεδιάζει ακόμη και μεταστάθμευση μαχητικών αεροσκαφών!
Οι αμερικανοί έχουν στείλει εδώ και καιρό έναν κατάλογο με στρατιωτικές διευκολύνσεις που θα επιθυμούσαν να ΄χουν στο ελληνικό έδαφος, χωρίς να προσδιορίζουν συγκεκριμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις που θα ΄θελαν να χρησιμοποιήσουν. Αυτό το άφησαν στην ελληνική πλευρά και είναι ένα ακόμη δείγμα των εξαιρετικών σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί στον τομέα της άμυνας μεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον. 
Τα Γενικά Επιτελεία έχουν απαντήσει θετικά σ΄ όλα τα αιτήματα, προτείνοντας συγκεκριμένες μονάδες και εγκαταστάσεις. Τώρα βρισκόμαστε στη φάση των “ανταλλαγμάτων” που όπως φαίνεται δεν θα ΄χουν να κάνουν με “ενοίκιο” σε μορφή χρήματος, αλλά με μια σειρά αιτημάτων που έχει η ελληνική πλευρά για τον εκσυγχρονισμό ή και την ανανέωση του οπλοστασίου των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ομάδα αμερικανών θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες επισκέψεις σε συγκεκριμένες μονάδες. Πρώτος σταθμός η Λάρισα, για την οποία οι αμερικανοί φαίνεται ότι έχουν μεγάλα σχέδια. Υπάρχουν πληροφορίες ακόμη και για μετασταθεύσεις αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών στα οποία περιλαμβάνονται και τα F-35!
Οι επόμενες εγκαταστάσεις που θα επισκεφθούν οι αμερικανοί είναι το Άκτιο και η Ανδραβίδα. Το Άκτιο χρησιμοποιείται αρκετά συχνά από τα ιπτάμενα ραντάρ του ΝΑΤΟ, τα γνωστά AWACS. Η Ανδραβίδα είναι γνωστή στους αμερικανούς. Πρόσφατα συμμετείχαν στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ. Στην Ανδραβίδα λειτοργεί και το ελληνικό TOP GUN, το Κέντρο Εκπαίδευσης Όπλων Τακτικής, το οποίου περνούν οι άριστοι των αρίστων χειριστές της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Σε δεύτερη φάση οι αμερικανοί θα εξετάσουν εγκαταστάσεις του Στρατού αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον για μια βάση του ΠΝ στη Σκύρο, η οποία εδώ και αρκετά χρόνια υπολειτουργεί. Οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές της όμως υπάρχουν και μπορούν πολύ εύκολα να αναβαθμιστούν και να εξυπηρετήσουν ναυτικές δυνάμεις.
Όλα αυτά γίνονται με την απόλυτη συνεργασία των Αθηνών για λόγους μάλλον ευνόητους. Δεν είναι μόνο η προσδοκία της υπογραφής μιας μακρόχρονης ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, για την οποία έχει μιλήσει ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος. Ο ΥΕΘΑ επιθυμεί η ελληνοαμερικανική συνεργασία να ΄χει 10ετή διάρκεια και μέσω αυτής να προκύψει ο εκσυγχρονισμός και η ανανέωση οπλικών συστημάτων. Αυτό που κάνει την Αθήνα ιδιαίτερα θετική στην αποδοχή των αμερικανικών αιτημάτων είναι ότι πιστεύει πως η αναβάθμιση της στρατιωτικής τους παρουσίας σε ελληνικό έδαφος θα λειτουργήσει ως μια επιπλέον ασπίδα στην διαρκώς κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα.
Σύμπτωση αξιοπρόσεκτη ότι όλα αυτά συμπίπτουν με τις εκδηλώσεις  εορτασμού για τα 70 έτη λειτουργίας του γραφείου αμυντικής συνεργασίας (Office of Defence Cooperation – ODC) Ελλάδας  – ΗΠΑ. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από χθες.
Υπάρχει σχέση με το Ιντσιρλίκ;
Πολλοί λογικά συνδέουν το αμερικανικό ενδιαφέρον για χρήση στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα με το “ψυχροπολεμικό” κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Το καθεστώς Ερντογάν δεν μπορεί να χωνέψει ότι όσα είπε ο Τραμπ στην διάρκεια μόλις 22 λεπτών συνάντηση στο Λευκό Οίκο γίνονται πραγματικότητα. Ο εξοπλισμός των Κούρδων του YPG από τις ΗΠΑ ξεκίνησε και η Ουάσινγκτον θεωρεί περίπου βέβαιο ότι η Άγκυρα θα προσπαθήσε να την εκβιάσει ξανά με το θέμα της βάσης του Ιντσιρλίκ! Η καχυποψία των ΗΠΑ για το καθεστώς Ερντογάν είναι δεδομένη και πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι αμέσως μετά από το αποτυχημένο πραξκόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, υπήρξαν πάρα πολλές φωνές στην Ουάσινγκτον που ζητούσαν άμεση απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιντσιρλίκ και ειδικά των πυρηνικών όπλων που διαθέτουν εκεί οι ΗΠΑ!
Στην Αθήνα πάντως καμία κυβερνητική πηγή δεν θέλει να συνδέσει το Ιντσιρλίκ με την διαφαινόμενη αναβάθμιση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα. Προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους,κάτι που επιθυμούν και οι αμερικανοί.
Και οι Γερμανοί που θα πάνε;
Μεγάλο θέμα με το Ιντσιρλίκ όμως έχουν και οι Γερμανοί! Ίσως μεγαλύτερο απ΄ αυτό των αμερικανών οι οποίοι έτσι κι αλλιώς φτιάχνουν νέα βάση κοντά στο Κομπανί. Η Μέρκελ έχει δώσει διορία στον Ερντογάν να αλλάξει στάση στο θέμα της επίσκεψης Γερμανών βουλευτών στο Ιντσιρλίκ. Διορία που λήγει σε περίπου μια εβδομάδα. Έχει απειλήσει ανοιχτά με απόσυρση των γερμανικών δυνάμεων και ο Ερντογάν έχει απαντήσει ωμά ότι σ΄ αυτή τη περίπτωση θα “πούμε αντίο”! Τι θα γίνει αν και η Γερμανία ζητήσει στρατιωτικές διευκολύνσεις από την Ελλάδα; Με δεδομένο ότι η Σούδα έχει “φρακάρει” από την αυξημένη δραστηριότητα η κατάσταση γίνεται μάλλον δύσκολη. Και περίεργη αν αναλογιστούμε τον “πόλεμο” που ΄χει ξεσπάει μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας.
Το βέβαιο είναι ότι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, προκύπτουν ευκαιρίες για την Ελλάδα που δεν πρέπει να μείνουν ανεκμετάλλευτες. Η γεωπολιτική θέση της χώρας δεν αναδείχθηκε όσο και όπως έπρεπε στα χρόνια της κρίσης. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις όμως αποδεικνύουν ότι ο ρόλος που μπορούμε να παίξουμε δεν είναι ασήμαντος όπως πολλοί προσπαθούν χρόνια τώρα να μας πείσουν.
Βέβαιο είναι επίσης ότι όλα αυτά το Βερολίνο και ο Σόϊμπλε, μόνο θετικά δεν τα βλέπουν.
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης