Υποστηριξε το militaire
ΚΥΠΡΟΣ
18/11/2017 | 21:30 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

ΚΥΠΡΟΣ: Αναβάθμιση της Ναυτικής Βάσης Ζυγίου και της αεροπορικής βάσης Α.Παπανδρέου

ΚΥΠΡΟΣ: Αναβάθμιση της Ναυτικής Βάσης Ζυγίου και της αεροπορικής βάσης Α.Παπανδρέου

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης δήλωσε ότι αναβαθμίζονται η Ναυτική Βάση Ζυγίου και η Αεροπορική Βάση “Ανδρέας Παπανδρέου” για να ενδυναμωθούν οι αμυντικές δυνατότητες και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις προάσπισης της εδαφικής ακεραιότητας αλλά και ενάσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

 

Σε ομιλία στο συνέδριο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι με την συνεργασία με τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, στον αμυντικό τομέα και με την πρόσφατη συν-υπογραφή με άλλες 22 χώρες της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), η Κύπρος αναλαμβάνει ρόλο ανάλογο της γεωστρατηγικής της θέσης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι μέσα από την PESCO αποδυναμώνεται η εμμονή της Τουρκίας στη διατήρηση αναχρονιστικών, εγγυητικών συνθηκών και επεμβατικών δικαιωμάτων, με αξίωση για δημιουργία στρατιωτικής βάσεως στον κατεχόμενο βορρά και την παραμονή μονίμου στρατιωτικής δυνάμεως με το επιχείρημα, τάχα, της προστασίας από εξωτερικούς κινδύνους της Κυπριακής Δημοκρατίας, αξίωση που αποτέλεσε την κύρια αιτία κατάρρευσης της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε περαιτέρω ότι η προσπάθειά παραμένει ως ήταν για εξεύρεση μιας λύσης που να συνάδει απόλυτα με τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο με συνθήκες μιας πραγματικά ανεξάρτητης, κυρίαρχης χώρας, η οποία να μην υπηρετεί συμφέροντα τρίτων, αλλά τα συμφέροντα των μονίμων κατοίκων της.

Στη συνέχεια επαναλαμβάνοντας ότι «γνωρίζουμε τα όρια των υποχωρήσεων μας» ανέφερε ότι διαβίβασε στον Γενικό Γραμματέα, αμέσως μετά από το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, την ετοιμότητά και την αποφασιστικότητά μας όπως συνεχίσουμε τον διάλογο, αλλά, πάνω σε μια βάση που να επιτρέπει την ελπίδα ότι θα δημιουργήσουμε και θα εξεύρουμε μια λύση που θα δημιουργεί προϋποθέσεις βιωσιμότητας, λειτουργικότητας και όχι απλώς κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας χάριν της λεγόμενης λύσης, όπως πιθανώς κάποιοι τρίτοι να την βλέπουν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ακόμα ότι ουδέποτε αμφισβήτησε ή αμφισβητεί τον πατριωτισμό της όποιας πολιτικής δύναμης και προσθέτοντας ότι αυτό που προέχει είναι να απαλλαγούμε από την κατοχή, από τις εξαρτήσεις και να δημιουργήσουμε ένα κράτος που να είναι απολύτως συμβατό με τα υπόλοιπα-κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μετά από τις προεδρικές θα συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι «εάν δεν συνενώσουμε δυνάμεις, εάν δεν αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που έχουμε όλοι απέναντι στον λαό, αν δεν μονιάσουμε, θα έχουμε τα αποτελέσματα που η διχόνοια πάντοτε καταγράφει στην Ιστορία, και του Ελληνισμού και κάθε λαού». «Εγώ είμαι αποφασισμένος να εργαστώ για την ενότητα. Και είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω μη απαντώντας εις τις όποιες προκλήσεις. Θεωρώ πως αυτό που έχει σημασία είναι να μην ενσπείρουμε στην κοινωνία των πολιτών το διχαστικό κλίμα», συμπλήρωσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ -Α. Βικέτος

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης