Υποστηριξε το militaire
Breaking News ΚΥΠΡΟΣ
14/10/2016 | 08:30 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Ο Ακιντζί δεν θέλει αμερικανικό σχέδιο για το Κυπριακό

Ο Ακιντζί δεν θέλει αμερικανικό σχέδιο για το Κυπριακό

Ο Τουρκοκύπριος Μουσταφά Ακιντζί,επικεφαλής του ψευδοκράτους  αποκλείει το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός αμερικανικού σχεδίου λύσης για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ , συγκρίνει την υφιστάμενη διαδικασία λύσης και συνομιλιών με την περίοδο του Σχεδίου Ανάν και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σήμερα οι δυο πλευρές αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες, καθώς δεν υπάρχει ένας μηχανισμός διαιτησίας.

Επίσης δήλωσε, ότι στην ελληνοκυπριακή κοινότητα οι δυνάμεις που αμφισβητούν την ομοσπονδιακή λύση έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν δυναμική. Μετά την λύση, χρειάζεται ένας «αποτρεπτικός» παράγοντας, ο οποίος θα εγγυηθεί το μέλλον της ομοσπονδίας. Σύμφωνα με τον Μουσατφά Ακιντζί η Τουρκία με την ιδιότητα της εγγυήτριας δύναμης μπορεί να αναλάβει αυτό το καθήκον.

Ο Ακιντζί δηλώνει ότι η θέση του αυτή, έχει μεταβιβασθεί στην υφυπουργό των ΗΠΑ Βικτώρια Νιούλαντ. Ο ίδιος ανέφερε ότι η Αμερικανίδα υφυπουργός μεταβιβάζει στην κάθε πλευρά τις απόψεις της άλλης σχετικά με τις εγγυήσεις και τις σημαντικές πτυχές του Κυπριακού.

Η Βικτώρια Νιούλαντ, η οποία είχε δύο χωριστές συναντήσεις με τους κυρίους Αναστασιάδη και Ακιντζί, αρκέστηκε να πει ότι έλαβε χώρα ένας καλός γύρος διαβουλεύσεων.

«Ερχόμαστε ως φίλοι της διαδικασίας και ως υποστηρικτές», ανέφερε, τονίζοντας παράλληλα, ότι η διαδικασία καθοδηγείται ως επί το πλείστον από τους δύο ηγέτες. Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν και οι ΗΠΑ και άλλες χώρες να βοηθήσουν την εξωτερική πτυχή (ασφάλεια – εγγυήσεις – απόσυρση στρατευμάτων) του Κυπριακού. “Είναι ευπρόσδεκτες οι οποιεσδήποτε βοήθειες δεν αφορούν εσωτερικά θέματα” πρόσθεσε ο Κύπριος πρόεδρος.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης