Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα Άποψη ΠΑ ΠΝ ΣΤΡΑΤΟΣ
04/03/2016 | 07:05 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

ΚΡΙΣΕΙΣ ΕΔ: Η έλλειψη “διακλαδικότητας” διέλυσε την υπηρεσία πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ!

ΚΡΙΣΕΙΣ ΕΔ: Η έλλειψη

Στις κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων όλοι μας συνηθίζουμε να ψάχνουμε ποιος υποστήριξε ποιον και ποιοι “έφαγαν” ποιους. Το πραγματικά ενδιαφέρον όμως είναι τι προκαλεί στην ουσιαστική λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων αυτό το παράλογο “παιχνίδι” όπου κόμματα, υπουργοί και στρατιωτικοί εμπλέκονται, είναι άλλο. 

Τις κρίσεις (όπως προβλέπει ο νόμος) έπρεπε να τις κάνουν ανεπηρέαστα τα συμβούλια των Γενικών Επιτελείων συλλογικά και όχι (από τις οποίες οδηγίες έχει πάρει) ο εκάστοτε Αρχηγός.

Τα Συμβούλια  όμως κατά παράβαση του νόμου, έχουν εν μέρει τουλάχιστον, παραχωρήσει αυτό το “δικαίωμα” μέσω του εκάστοτε Αρχηγού, σε κομματικούς μηχανισμούς, όχι απαραίτητα εντός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά εκεί που νομίζουν ότι έχουν “υποχρέωση” οι ίδιοι.

Όμως αυτό αν και είναι πολυ σοβαρό, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα.

Στις κρίσεις θα έπρεπε να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των Γενικών Επιτελείων. Ένα είδος “διακλαδικότητας” (που πάντα αναφέρεται σπάνια εφαρμόζεται) μέσω της οποίας θα αποφεύγονται λάθη όπως για παράδειγμα σαν αυτό που έγινε φέτος στη διακλαδική διεύθυνση πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ, τομέας που και η πολιτική ηγεσία δίνει ιδιαίτερη σημασία.

Το ΓΕΝ και το ΓΕΑ αποστράτευσαν δύο Διευθυντές οι οποίοι είχαν την ευθύνη στους τομείς συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών. Είχαν τοποθετηθεί σ΄αυτές τις θέσεις μόλις πριν ένα χρόνο. Τα Γενικά Επιτελεία Αεροπορίας και Ναυτικού αποστράτευσαν και τους δύο χωρίς να λάβουν υποψη τους την σπουδαιότητα της δουλειας αυτών των Διευθύνσεων, αλλά κοιτάζοντας μόνο την επετηρίδα. Το ΓΕΕΘΑ με τη σειρά του δεν είχε φροντίσει προφανώς να ενημερώσει τα δύο Γενικά Επιτελεία, ότι καλό θα ήταν να μην υπάρξει ταυτόχρονη τουλάχιστον αποστρατεία των δύο Διευθυντών πάνω στο χρόνο σε αυτά τα νευραλγικό πόστα.

Αποτέλεσμα είναι ότι η όποια δουλειά είχε γίνει αυτό το 12μηνο δεν λέμε ότι πάει χαμένη, αλλά σίγουρα πάει πίσω.

Και επειδή αυτή η πρακτική είναι πάγια, το αποτέλεσμα της δουλειάς αυτών των Διευθύνσεων μόνο θετικό δεν θα ‘ναι και το γνωρίζουν καλά οι εμπλεκόμενοι που σχεδιάζουν επιχειρήσεις χωρίς αξιόπιστες ή καθόλου πληροφορίες.

Ποιος ασχολείται μ΄ αυτά;

Πολύ φοβόμαστε ότι κανείς δεν “βλέπει” πίσω από τις αποφάσεις που λαμβάνονται υπό πίεση ικανοποίησης “αιτημάτων” και “κατευθύνσεων” που δεν έχουν σχέση με τη πραγματική λειτουργία των Ε.Δ.

Το πιο παράδοξο;

Ακόμη και η αξιωματική αντιπολίτευση που διαμαρτυρήθηκε με ανακοίνωσή της για τον έναν από τους δύο Διευθυντές που αποστρατεύθηκαν από τον κλάδο πληροφοριών, δεν το έπραξε σίγουρα για την ουσία της υπόθεσης!

Militaire.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης