Υποστηριξε το militaire
Άποψη
09/03/2017 | 06:46 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Κρίσεις ΕΔ με οργή αξιωματικών και δίλημμα δημοσιογράφων!

Κρίσεις ΕΔ με οργή αξιωματικών και δίλημμα δημοσιογράφων!

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάζοντας το κείμενο του Υποστράτηγου ε.α Λάμπρου Τζούμη σχετικά με τη δημοσιοποίηση των αποφάσεων κρίσεων αξιωματικών πριν την επίσημη ανακοίνωση, το δίλημμα που προκύπτει είναι δεδομένο: μπορεί ένας δημοσιογράφος να αγνοήσει μια πληροφορία που δεν είναι απόρρητη -μην είμαστε υπερβολικοί- και σίγουρα ενδιαφέρει πολύ κόσμο; Η απάντηση είναι όχι.

Από την άλλη δεν μπορεί κανένας να αγνοήσει όσα επισημαίνει ο Υποστράτηγος Λάμπρος Τζούμης. Ούτε να αρνηθεί ότι έχει δίκιο ως αξιωματικός να είναι θυμωμένος. Έχοντας περάσει τη διαδικασία των κρίσεων γνωρίζει ότι είναι μάλλον άκομψο ένας στρατιωτικός να μαθαίνει την επόμενη μέρα της καριέρας του από τους δημοσιογράφους…

Πολλές φορές το συγκεκριμένο δίλημμα του “δημοσιεύω ή δεν δημοσιεύω” , γίνεται πολύ πιο σκληρό έως απάνθρωπο για ένα δημοσιογράφο. Για πολλά χρόνια αλλά ακόμη και σήμερα,οι δημοσιογράφοι του στρατιωτικού ρεπορτάζ βρισκόμαστε “απέναντι” στους αεροπόρους σε κάθε δυστύχημα. Οι αεροπόροι πολύ σωστά λένε ότι αν δεν ενημερωθούν οι οικογένειες των θυμάτων δεν μπορούν να ανακοινώσουν τα ονόματα των θυμάτων. Από την άλλη το δυστύχημα έχει διαρρεύσει από άλλες κρατικές υπηρεσίες -είναι κανόνας αυτός- είτε από αυτόπτες μάρτυρες. Κι έτσι οι δημοσιογράφοι λένε ότι όλες οι οικογένειες των αεροπόρων ανησυχούν και πρέπει να ενημερωθούν.

Τα διλήμματα αυτά δυστυχώς δεν πρόκειται να πάψουν να υπάρχουν. Θα τα βρίσκουμε διαρκώς μπροστά μας .Και οι δημοσιογράφοι και οι στρατιωτικοί.

Για να μην παριστάνουμε τους …άγιους. Κι εμείς αν  μας έστελνε κάποιος έτοιμες τις λίστες με τα ονόματα των κρίσεων πριν τυπωθούν στο Εθνικό Τυπογραφείο θα τις δημοσιεύαμε.

Περνώντας τα χρόνια καταλαβαίνεις ότι σε ορισμένα θέματα δεν πρέπει να δίνεις μεγαλύτερη σημασία απ΄ όση πρέπει. Μπορείτε να το πείτε κούραση, μπορείτε να το πείτε και ωριμότητα που έρχεται με τα χρόνια.

Για να καταλήξουμε: σημασία έχει πως εξασφαλίζει ένας δημοσιογράφος τη πληροφόρησή του. Δεν επιτρέπονται όλα. Τουλάχιστον αυτό ισχύει ακόμη ευτυχώς στην Ελλάδα. Ή θέλουμε να πιστεύουμε ότι ισχύει. Στις ΗΠΑ μία από τις σχολές δημοσιογραφίας θεωρεί ορθό ακόμη και να πληρώνει πηγές για να παίρνει πληροφορίες. Χυδαία μέθοδος. Ο δημοσιογράφος πρέπει να εξασφαλίζει τη πληροφόρησή του με τρόπο αξιοπρεπή κι από κει και πέρα να διαχειρίζεται την πληροφόρησή του ανάλογα με το τι επιβάλλει και το δημόσιο συμφέρον. Στο ΥΠΕΘΑ οι παλιοί στρατιωτικοί συντάκτες, είμαστε υπερήφανοι γιατί σε πολύ κρίσιμες στιγμές αν και είχαμε πληροφορίες που θα έκαναν…μπαμ, αντισταθήκαμε στον πειρασμό της πρόσκαιρης επιτυχίας που θα προκαλούσε μεγάλες περιπέτειες. Κι αυτό αφορά σ΄ όλους τους “παλιούς”. Ελπίζουμε ότι η παράδοση θα συνεχιστεί.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης