Υποστηριξε το militaire
Ιστορία
13/06/2017 | 11:58 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΦΡΟΝΗΜΑΤΑ: Όταν οι στρατιωτικοί έπαιρναν έγκριση για το ποια θα παντρευτούν!!!

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΦΡΟΝΗΜΑΤΑ: Όταν οι στρατιωτικοί έπαιρναν έγκριση για το ποια θα παντρευτούν!!!

Για μία άλλη πολύ σκληρή και άδικη για τους στρατιωτικούς εποχή είχε γράψει ο αείμνηστος απόστρατος αξιωματικός του ΠΝ και συγγραφέας Αντώνης Κακαράς.Την εποχή των κοινωνικών φρονημάτων! Και των πιστοποιητικών τους. Την εποχή που για να παντρευτεί ένας αξιωματικός έπρεπε να πάρει την έγκριση της υπηρεσίας του! Το κείμενό του ήταν αποκαλυπτικό:

“Τα περιβόητα Δελτία Ποιότητας, Καταλληλότητας, Διαγωγής, Εθνικής Δράσεως, Φρονημάτων υποψηφίων για τις παραγωγικές σχολές, για στρατιωτικούς, που συντάσσονται από τις αρχές ασφαλείας με βάση πληροφορίες χαφιέδων του τόπου καταγωγής και διαμονής των περί ου πρόκειται.. Οι πληροφορίες πρέπει να καλύπτουν και όλο το συγγενολόϊ. Το περιεχόμενο και το φάσμα θεμάτων των ερωτήσεων δεν αφήνει περιθώρια να ξεφύγει κανείς ακόμα και εάν ο συντάκτης των απαντήσεων είναι συγγενής ή φίλος. Ο χωροφύλακας και ο χαφιές αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της μετεμφυλιακής κοινωνίας. Ο στρατός είναι πλέον κομματικός και κτίζεται με βάση την κυρίαρχη  ιδεολογία που είναι ο αντικομουνισμός, η τοποθέτηση και τη συμπεριφορά συγγενών μέχρι βαθμού τετάρτου  εκ πλαγίων και καθέτως, το παρελθόν τους, η εθνικοφροσύνη τους”.

Όπως επισημαίνει ο Αντώνης Κακαράς κάποια απ΄ αυτά τα έγγραφα “τα συμπληρώνει ο ίδιος ο στρατιωτικός προκειμένου να αποφασιστεί η ανάθεση καθηκόντων που σχετίζονται με θεωρούμενα ως απόρρητα και άκρως απόρρητα καθήκοντα (ασφαλείας, πληροφοριών, φρονημάτων, ΝΑΤΟ κοκ). Κυριαρχεί το στοιχείο της ιδεολογικής τοποθέτησης, τυχόν εμπλοκών του σε οργανώσεις και πάντα με κοινόν παράγοντα τον αντικομμουνισμό,  όπως προκύπτει από τα ερωτήματα”. 

Όσο γα το θέμα του γάμου ο συγγραφέας γράφει:

“Για να προβεί σε γάμο ο μόνιμος στρατιωτικός, πρέπει η υπηρεσία σε επίπεδο αρχηγείου να εγκρίνει την μελλόνυμφη, με βάση πληροφορίες ίδιες με εκείνες που απαιτούνται για να εισαχθεί κανείς στις στρατιωτικές σχολές και ακόμα περισσότερο, αφού η έρευνα αφορά τα φρονήματα σε ευρύτερο φάσμα συγγενών και φίλων. Και καπάκι απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη προίκας, αφού ο στρατιωτικός ασκεί επάγγελμα με απαιτήσεις σαμπάνιας και αποδοχές μπύρας. Τα έντυπα που πρέπει να συμπληρωθούν φανερώνουν την εφιαλτική κατάσταση που προκαλείται σε όλο εκείνο το φάσμα του περιβάλλοντος της μελλόνυμφης, ενώ οι απαιτήσεις πολύ συχνά χρειάζονται μέχρι και χρόνια για να καταλήξουν αρκετά συχνά στην “ακαταλληλότητα” της μελλόνυμφης. Σημειώνεται πως οι οδηγίες υποχρεώνουν τον αιτούντα την άδεια να μην προβεί σε καμία ενέργεια με την κοπέλα που θέλει για σύζυγο πριν αυτή εγκριθεί από το επιτελείο με βάση τις πληροφορίες του χωροφύλακα, οπότε παρέχεται η άδεια “να έρθουν σε συζητήσεις με σκοπό το γάμο”.

Τα έγγραφα που έμπαιναν στους φακέλους των στρατιωτικών:

aytoviografiko

deltio_diagogis

deltio_ethnika_fronimata

deltio_katallilotitas

deltio1

deltio2

entypo2

entypo22

entypo23

entypo38

Militaire.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης