Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
29/08/2016 | 08:04 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Φ. Καρβουνοπούλου

Γιατί οι Σαουδάραβες γεμίζουν με εκατομμύρια τα ταμεία του Ιδρύματος Κλίντον;

Γιατί οι Σαουδάραβες γεμίζουν με εκατομμύρια τα ταμεία του Ιδρύματος Κλίντον;

Καθώς οι αποκαλύψεις  για  το Ίδρυμα Κλίντον λαμβάνουν όλο και μεγαλύτερη δημοσιότητα, η τακτική των “ταγμένων” στην Κλίντον δημοσιογράφων είναι να αναδεικνύουν την φιλανθρωπική πλευρά του ιδρύματος, και ύστερα να υπαινίσσονται ότι οποιοσδήποτε θέτει τέτοια ερωτήματα- σχετικά με τους δωρητές του ιδρύματος- είναι απλά εναντίον της φιλανθρωπικής αυτής οργάνωσης.

Ότι το Ίδρυμα Κλίντον έχει επιτελέσει σημαντικό έργο δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση. Αλλά το γεγονός αυτό δεν έχει να κάνει με τα ηθικά προβλήματα και την κατάπτωση που υπάρχει για τον τρόπο που το ίδρυμα διαχειρίζεται τα κονδύλια του. Η Χίλαρι Κλίντον ήταν υψηλόβαθμη διπλωμάτης της Αμερικής, και καθεστώτα όπως αυτά της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ δώρισαν σταδιακά 10 εκατομμύρια δολάρια σε μια οργάνωση που ανήκε σε αυτήν και την οικογένεια της, γεγονός που σημάδευσε τη δημόσια εικόνα της. Τέτοιες ευκαιρίες και δωρεές συνεχίζονται ακόμα και σήμερα που η ίδια ετοιμάζεται να αναλάβει πιθανώς τη προεδρία των ΗΠΑ.

Ο ισχυρισμός ότι όλα αυτά γίνονται σε μια προσπάθεια για να βοηθηθούν άνθρωποι σε ανάγκη όχι μόνο προκαλεί το γέλιο όλων… Προκειμένου να δούμε πόσο ανταποκρίνονται όλα αυτά στη πραγματικότητα, ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτούς που αποτελούν τους μεγαλύτερους δωρητές του ιδρύματος. Αρχικά, το  καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας έχει δωρίσει μεταξύ 10-25 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ίδρυμα Κλίντον, με την τελευταία δωρεά να έγινε το 2014, όταν η Κλίντον είχε ήδη αρχίσει την προεκλογική της εκστρατεία. Μια ομάδα με το όνομα “Φίλοι της Σαουδικής Αραβίας”, που ιδρύθηκε απο Σαουδάραβα Πρίγκιπα, έδωσε μεταξύ 1-5 εκατομμυρίων δολαρίων. Το ίδρυμα Κλίντον ανακοίνωσε ότι μεταξύ 1-5 εκατομμυρίων δολαρίων δώρισαν εξίσου το Κράτος του Κατάρ, τα Εμιράτα και η κυβέρνηση του Μπρουνει. Τέλος, το  Κουβέιτ δώρισε ποσό 510 εκατομμυρίων δολαρίων.

Θεωρητικά, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι τα καθεστώτα αυτά δίνουν χρήματα επειδή πιστεύουν στη φιλανθρωπική προσπάθεια του Ιδρύματος Κλίντον και θέλουν να την ενισχύσουν. Αλλά αλήθεια ποιος θα μπορούσε να πιστέψει κάτι τέτοιο;

Παρακάτω, παρατίθενται-όπως δημοσιεύονται απο ιστοσελίδες- οι πρωταρχικοί στόχοι του Ιδρύματος Κλίντον. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει αν όντως  αυτές δωρεές έχουν ως στόχο να ενισχύσουν τα κίνητρα της φιλανθρωπικής πλευράς της οργάνωσης:

1

2

3
Όλοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι Σαουδάραβες  δωρίζουν εκατομμύρια δολάρια στο Ίδρυμα Κλίντον για φιλανθρωπικό σκοπό, ας το ξανασκεφτούν.

Ένας ακόμη στόχος του ιδρύματος είναι η εξάλειψη της οικονομικής ανισότητας. Ποιος όμως μπορεί να πιστέψει ότι ο λόγος που τα καθεστώτα του Κατάρ και των Εμιράτων δωρίζουν εκατομμύρια στη Κλίντον είναι η επιθυμία τους να εξαλέιψουν τις οικονομικές ανισότητες;

Δεν αμφισβητεί κανείς ότι αυτές οι δωρεές απο κάποια τουλάχιστουν πιο καταπιεστικά καθεστώτα του κόσμου παρακινούνται απο την επιθυμία να βοηθήσουν τη φιλανθρωπική δουλειά του Ιδρύματος Κλίντον. Αντιθέτως, υπόκεινται στις βάσεις του ορθολογισμού. Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθές δεδομένου ότι αυτά τα καθεστώτα “έχουν δωρίσει πολύ περισσότερα χρήματα για το Ίδρυμα Κλίντον από ό,τι πρέπει για τις πολλές άλλες μεγάλες ιδιωτικές φιλανθρωπικές οργανώσεις .” Για κάποιο μυστηριώδη λόγο, φαίνεται ότι έχουν ιδιαίτερα κίνητρα να μεταφέρουν εκατομμύρια στο Ίδρυμα Κλίντον, αλλά όχι σε άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο. Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό; Πώς θα μπορούσε να εξηγηθεί;

Κάποιοι υποστηρικτές της Κλίντον υποστηρίζουν απρόθυμα ότι οι τα καθεστώτα αυτά   έχουν την φιλανθρωπία στις συνήθειές τους, για αυτό και κάνουν τις δωρεές αυτές στο Ίδρυμα Κλίντον, έχοντας ωστόσο και μια συγκεκριμένη τακτική: ο στόχος των δωρεών τους είναι να αποκτήσουν πρόσβαση και να μπορούν να ζητούν χάρες.

Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν άφθονα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από τους δημοσιογράφους που υποδηλώνουν ότι τα καθεστώτα, δωρίζοντας χρήματα για το Ίδρυμα Κλίντον, λάμβαναν ειδική πρόσβαση και ακόμη εξαιρετικά ευνοϊκή μεταχείριση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί Κλίντον. Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι κανείς δεν μπορεί να το αποδείξει σήμερα. Με άλλα λόγια, δεν μπορεί κανείς να αποδείξει τι συνέβαινε μέσα στο κεφάλι της Χίλαρι Κλίντον κατά τη στιγμή που έδωσε την πρόσβαση ή ενήργησε προς το συμφέρον των εν λόγω καθεστώτων: Το έκανε ως μια χάρη σε αντάλλαγμα για αυτές τις δωρεές, ή απλώς συνεχίζει τη πολιτική δεκαετιών των ΗΠΑ που στηρίζουν τους φιλοαμερικανούς ηγέτες  στην περιοχή;
Έτσι, αν θες να υπερασπίζεσαι τα εκατομμύρια των δολαρίων που πηγαίνουν από τυραννικά καθεστώτα στο Ίδρυμα Κλίντον, μπορείς. Αλλά σταμάτα να προσβάλεις τη νοημοσύνη του καθενός με την προσποίηση ότι αυτές οι δωρεές παρακινήθηκαν από ευγενή κίνητρα.

Δεδομένης της υποψηφίας που έχουν, οι Δημοκρατικοί δεν έχουν πραγματικά καμία επιλογή παρά να επιμείνουν ότι αυτά τα είδη των οικονομικών σχέσεων είναι απολύτως σωστά, όμως τα οφέλη που προκύπτουν από αυτή την τακτική δεν θα πρέπει να επισκιάζουν πόσο τοξικά είναι.

ΠΗΓΗ: theintercept.com

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης